Annonce
Elbobladet

Phil Collins om Tarzan: En gigantisk opgave

Phil Collins har meddelt, at han ikke kommer til Fredericia og oplever premieren på Tarzan. Her er han fotograferet under en koncert i 2010. Foto: Denis Nilabouse/Reuters/Scanpix

Den engelske superstjerne, Phil Collins, står bag musikken til "Tarzan", der om få dage får premiere på Fredericia Teater.

Annonce

Fredericia: Når Fredericia Teaters nye million-musical, "Tarzan" på fredag 5. oktober har premiere, vil et stort antal inviterede pressefolk og kendisser deltage. Men ikke manden, der har skrevet forestillingens musik, den britiske superstjerne Phil Collins.

Trods sin pensionering forbereder den 67-årige brite for tiden en række koncerter, så der er ikke plads i kalenderen til at besøge Fredericia.

Teaterchef Søren Møller havde håbet at få Phil Collins til byen. Også fordi Phil Collins og hans musik har betydet meget for Søren Møller. Både hans musik med Genesis, hans mange solo-albums og musikken til "Tarzan".

Tarzan-musikken har også betydet meget for Phil Collins. I sin selvbiografi fra 2016, "Ikke død endnu", beskriver han den overvældende følelse af at arbejde med Disney - og den hårde, langvarige indsats, det krævede at komme i mål med det godt fire år lange projekt.

Jeg vil ikke lyve. Jeg er henrykt over udfaldet.

Phil Collins

Phil Collins har solgt over hundrede millioner albums - både som solist og som medlem af et band. Dén bedrift har kun to andre gjort: Paul McCartney og Michael Jackson.Han slog igennem som trommeslager i Genesis, hvor han senere også blev forsanger.

Han har skrevet og produceret musik for en lang række af verdens største stjerner.

Han er født i 1951.

Han har været gift tre gange. Han har fire biologiske børn og adopterede desuden sin første kones datter i forbindelse med deres ægteskab.

Under gallapremieren på den danske udgave af tegnefilmen mødtes Phil Collins med Stig Rossen, der sang Collins' numre i filmen. Foto: Mogens Flindt/Scanpix
Annonce

Uha, uha

Disney kontakter Phil Collins i 1995.

Umiddelbart er Collins begejstret. Uden at oplyse verden om det har han for nylig forladt Genesis og er i gang med at drosle arbejdsmæssigt ned til et sundere niveau end de sidste godt 20 års perlerække af store, men opslidende succeser. Så hans kalender er ret åben, og en stor del af Tarzan-arbejdet vil kunne klares derhjemme.

Dertil kommer, at Collins er altid har været Disney-fan. Hans far sang "Hej-diddle-dee-dee" fra Pinochio, da han første gang slap lille Philips cykel og lod knægten selv holde balancen. Hans bror, Clive, er tegneserietegner og animator. Hans søster er kunstskøjteløber og optræder ofte til Disney-temaer. Han elsker filmene og og har sangene i blodet. Og han har set sin - næsten jævnaldrende - Elton John vinde Oscar og Golde Globe for sin musik til "Løvernes Konge".

- Så når du som sangskriver får et opkald om, at Disney vil have dig til at skrive for dem, tænker du: "Uha, jeg bliver inviteret ind i en klub, jeg aldrig troede, jeg kunne blive medlem af". Og omgående derefter tænker du: "Uha, de beder mig om noget, jeg ikke kan klare", skriver han i sin biografi.

Han plages af præstationsangst men lokkes af den lange tidshorisont og af det faktum, at han ikke selv skal synge sangene. Han siger ja.

Da Phil Collins blev bedt om at skrive filmens musik, følte han et sus af ære over at komme med i en "klub", hvor Elton John kort tid forinden havde vundet priser og hæder for sin musik til "Løvernes Konge". Foto: Rizau/Scanpix
Annonce

Er med til alt

Collins engagerer sig alle aspekter af processen. Når filmens manus skrives om, skriver han musikken om. Når figurer tilføjes eller fjernes, skriver han musikken om.

- Jeg skriver en forfærdelig masse musik. Disney-holdet er helt oppe at køre over min begejstring og over materialets dybde og kvalitet. Det er forbløffende, hvad man kan præstere, når man er rædselsslagen.

Han nyder Disneys begejstring.

- Disney elsker det. Og når Disney elsker dig, føler du dig virkelig elsket.

Men det skal vise sig, at Phil Collins' engagement i projektet skal tage en form, han ikke havde troet.

Annonce

Hvem skal synge?

I Disneys tegnefilm er det figurerne selv, der synger sangene. Som i en musical. Sådan har det altid været hos Disney.

Men under indspilning af Glenn Closes stemme som Tarzans gorilla-mor Kala opstår der problemer. Glenn Close, som ellers er en ganske udmærket Broadway-sanger, har svært ved den rytmiske timing.

Disney ender med at tage en banebrydende beslutning: Phil Collins skal selv synge sangene. Det bryder med Disneys traditioner - og med Collins' eget ønske for projektet. Kun én figur ender ,ed at være med på sin egen sang: Rosie O'Donnel laver lidt scat-sang i rollen som Tarzans fostersøster Terk, der i Fredericia er en fosterbror og spilles af Diluckshan Jeyaratnam.

Collins ender dog med at være glad for beslutningen.

- Jeg vil ikke lyve. Jeg er henrykt over udfaldet. Ikke alene kommer mine sange i en Disney-film, det gør min stemme også, fortæller han.

Han ender med at indsynge sangene på engelsk, fransk, tysk og to spanske versioner.

Filmen udkommer 16. juni 1999 og bliver et hit. Collins vinder både en Oscar, en Golden Globe og en Grammy.

Annonce

Fra film til musical

Da Disney få år senere begynder arbejdet på at gøre "Tarzan" til en musical, må Collins på banen igen.

Han forsøger at trække sig for at reparere sit familieliv, men han ender alligevel med at grave sig dybt ned i arbejdet op til premieren på Broadway i 2006. Han er stolt som en pave, men kan bagefter se, at projektet har ødelagt hans sidste chance for at redde sit ægteskab: Hans hustru indgiver skilsmissebegæring, mens han er i New York og arbejder på forestillingen.

Efter 15 måneder på Broadway lukker forestillingen. Det kan ikke kaldes en fiasko, men succesen er noget mindre end forventet.

- Selvfølgelig er jeg skuffet over nyheden. Især fordi jeg ikke kan få sagt ordentligt farvel. Jeg er låst fast i en turné, mens alle de optrædende samles i tårer bag scenen i New York, fortæller Phil Collins i sin selvbiografi.

I Fredericia er det omvendt: "Tarzan" ser ud til at svinge sig endnu højere op end Fredericia Teaters i forvejen høje niveau. Forsalget har rundet 45.000 - og har dermed slået teatrets egen rekord med 10.000.

Forestillingsperioden i Fredericia er forlænget flere gange. Og næste år skal "Tarzan" videre til Aarhus og København.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce