Annonce
Elbobladet

Pift karryretten og krebinetterne op med sødme fra æbler

De søde og syrlige æbler går rigtig godt til kød - i særdeleshed til svinekød, sådan som du kender det fra æbleflæsk, fortæller kok og kogebogsforfatter Louisa Lorang. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Brug sensommerens modne æbler til at give et sødt modspil i det salte køkken.

Sensommeren betyder modne æbler i massevis. Og det er altså ikke kun i kager, at de friske æbler gør sig godt. Du kan give en lang række velkendte middagsretter et æbleboost og få et nyt, velsmagende resultat på tallerkenen.

- Æblerne skal selvfølgelig også bruges i det salte køkken, siger kok og kogebogsforfatter Louisa Lorang og uddyber:

- Hvis man skal lave en karryret, er der ikke noget bedre end at putte lidt revet æble i. Det syrlige og søde fra æblerne passer godt til den brændte karry, uanset om det er i asiatiske retter eller til den klassiske gule karry.

Annonce

Hvis man skal lave en karryret, er der ikke noget bedre end at putte lidt revet æble i. Det syrlige og søde fra æblerne passer godt til den brændte karry, uanset om det er i asiatiske retter eller til den klassiske gule karry.

Louisa Lorang, kok og kogebogsforfatter

Tilføj derudover gerne løg, gulerødder, squash, og hvad du ellers kan snige i af grøntsager.

Generelt går æblerne rigtig godt til kød - og i særdeleshed svinekød, siger Louisa Lorang.

- Vi kender det fra æbleflæsk. Man kan næsten spise uendelige mængder af æble og løg, fordi de bare kan noget sammen med flæsk, fortæller hun.

Du kan også tilsætte æble - og hvad du måtte have af grøntsager - for at strække kødet lidt i dine retter.

Moderne tvist

Prøv også at forsøde nogle af de danske klassikere og give dem et lidt moderne tvist.

- Krebinetter er jo en rigtig klassisk middagsspise, som det nok ikke er alle, der sætter på bordet længere. Men man kan virkelig pifte dem op ved at rive æble og squash i og tilføje løvstikke og kørvel. Så har de ikke en tør fornemmelse, men ændrer saftighedsmæssigt helt karakter, forklarer hun.

Skal du servere kød, kan du også stege lidt æblebåde med på panden til sidst med timian.

Annonce

Æbler og kål

Restauratør og kok Morten Thomsen er indehaver af restauranten Noli i Ikast og arbejder målrettet med at bruge frugt og grønt fra private haver i nærområdet.

Han er tilhænger af at bruge sensommerens æbler i en salat med fintsnittet kål, fordi de to smage komplementerer hinanden eminent.

- Kålen skal bare krydres med salt for at trække væde ud, og så vendes salaten i sherryeddike, siger han om den enkle efterårssalat.

Brug din overflod af æbler

  1. Har du et æbletræ, der giver flere æbler, end du kan nå at spise i kager og madretter, så kan du altid juice dem. Det gælder også de æbler, der er lidt for grimme til at pynte på en kage. Æblejuicen kan sagtens bære alle mulige andre typer af frugt og grønt også, så tilsæt bare broccoli eller grønkål.
  2. Lav æblerne til kompot eller marmelade, så holder de meget længere og kan nemt bruges til kager, desserter og pandekager.
  3. Du kan også bage æblerne hele - uden kernehus - ved 175 grader i 8-10 minutter, til de lige brister. Brug dem som topping på din yoghurt.
  4. Giv dine overskydende æbler til venner og bekendte. Gerne nogle, der ikke selv har adgang til friskplukkede æbler.

Derudover er han glad for at lave en æblepuré, du kan spise til alverdens retter.

Skræl æblerne, og kom dem i en bradepande med lidt salt, smør og timian. Brug folie eller lignende til at lukke bradepanden til.

Nu skal de langtidsbages i seks-otte timer ved omkring 30-40 grader - afhængigt af æblesorten.

- De skal blive helt møre, brune og rynkede. Så smager du dem til med olie og eddike.

- Så har du fået en æblekompot, nærmest en æbleketchup. Den kan bruges til flæskesteg, and eller som sovs til retter.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Elbobladet

Ugens hund: Jeg skal være jagthund, og jeg kan slet ikke vente

Annonce
Annonce
Elbobladet

Nu kan du let kæmpe for den lokale biodiversitet: Få en gratis pose med Fredericia-frø

Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Ina og Louise sælger genbrugt kvalitetstøj: De vil inspirere folk til at tænke bæredygtighed ind i hverdagen

Elbobladet

På den 2. side: Tågehorn!

Elbobladet

Hvem skal have årets handicappris?

Elbobladet

Martin vil skabe et unikt fællesskab blandt surfboards og god kaffe: Surfshop lukker op til nye og større lokaler

Elbobladet

Hyundai topper privat salgshitliste

Elbobladet

Kendt cykelbutik flytter adresse: Får bedre plads og måske nye kollegaer

Elbobladet

Sådan skal du lufte ud i vinterhalvåret

Elbobladet

Musikalsk foredrag med Bodil Jørgensen

Elbobladet

Fredericia på landkortet: Byrådet satser millioner og går til filmen

Elbobladet

VVS-firma ser stort potentiale i Fredericia: - Ingen opgaver er for små

Elbobladet

Kageworkshop på biblioteket

Elbobladet

Gode idéer efterlyses: Hvad skal der ske med Axeltorv?

Elbobladet

Pift karryretten og krebinetterne op med sødme fra æbler

Elbobladet

Axeltorv-butikker ærgrer sig over stenørken: Nystartet netcafé overvejer at flytte

Elbobladet

Billetsalget er begyndt: Tina Dickow giver koncert i Tøjhuset

Elbobladet

Danmarks fineste musicaluddannelse fyldte 20: Søren Møller, Helge Reinhardt og Thomas Agerholm blev foreviget

Elbobladet

Sådan tjener du på din gamle bil

Elbobladet

Lucullus genåbner: - Glæd jer, det gør vi!

Elbobladet

Ny ledelse i Odd Fellow søsterloge 'Irene'

Elbobladet

Veterantog kommer til Fredericia

Elbobladet

Næsten som sofa-tetris: Ny møbelbutik åbnet

Annonce