Annonce
Elbobladet

Præstens klumme: Vi skal bekæmpe ensomhed med fællesskaber

Korshærspræst Merete Ørskov. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

- Det er ikke godt, at mennesket er alene!

Sådan sagde Gud, da han opdagede, at Adam blev trist, selv om Adam kunne lege med alverdens dyr. Så Gud skabte et menneske mere, og nu kom der liv i gaden.

Det er ikke godt, at mennesket er alene!

Det vidste mytemagerne dengang for nogle tusind år siden. Vi ved det faktisk også godt i dag. Men man skulle tro, at vi har glemt det.

For dels bor 1,7 millioner i Danmark alene! Det er knap 30 procent! Og dels har hver fjerde dansker følt sig ensom inden for de seneste to måneder. Af dem føler knap hver femte sig uønsket alene hver dag!

Ensomhed påvirker immunforsvaret

Og for nu at risikere at lyde som et moderne helseblad kan jeg tilføje, at forskere har påvist, at ensomhed også påvirker vores immunforsvar og øger risikoen for en tidlig død.

Vær så god! Ensomhed er både unaturligt og usundt for os! Så det ér ikke godt, at mennesket er alene!


Enhver har brug for en anden


For tre år siden faldt jeg for en god slagordssætning: ”Vi skal bekæmpe ensomhed med fællesskaber”. Det siger sig selv. Men alligevel har vi brug for at høre det. Det var lejrcheferne på spejderlejren på Als med 40.000 spejdere fra ind- og udland, der formulerede den, og i sin fulde længde lyder sætningen:

- Vi skal bekæmpe ensomhed med fællesskaber, som inviterer ind!

Annonce

Fællesskaber, som inviterer alle

Det sidste er vigtigt. For lukkede fællesskaber bekæmper ikke nødvendigvis ensomhed.

Spejderne inviterer alle og enhver. Det gør Folkebevægelsen mod Ensomhed også. Og Røde Kors og folkekirken og Kirkens Korshær og andre organisationer.

Her i kommunen har vi blandt andet de lokale sognekirkers caféer og klubber, og vi har et Frivilligcenter og en Strategi for Udsathed, som også inviterer til fællesskab. I korshærens varmestue i Danmarksgade er der åbent for alle, der er ramt af ensomhed og på anden vis er sat uden for det gode selskab.

Annonce

Film og foredrag om ensomhed og liv

I næste uge sætter vi fokus på Udsathed og fællesskab i Fredericia.

Og er man i tvivl om, at det ikke er godt, at mennesket er alene, så er man det ikke, når man har set Per Flys film ”Bænken” i Panorama på tirsdag klokken 16.30. Eller hørt om et usædvanligt fællesskab mellem en intellektuel kristen og en livstidsfange, der er dømt for narkosmugling og mord i Trinitatis Kirke næste torsdag klokken 19.

Det ér ikke godt, at mennesket er alene. Enhver har brug for en anden. Og da der kom bare ét andet menneske ind i Adams verden, kom der liv i gaden.

Kender du mon et fællesskab, der inviterer ind? Og vil du være med?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Ugens hund: Jeg indhentede mors kano

Elbobladet

Mystisk musikvideo fra Fredericia

Elbobladet

Hun var SÅ forsigtig, men endte alligevel med at smitte hele familien: Nu advarer Gitte alle andre mod at lade corona-paraderne falde

Elbobladet

Arkana kommer til sommer

Annonce