Annonce
Elbobladet

Præsteklumme: Bingo og gevinst

Karina Dahlman er præst ved Hannerup Kirke i Fredericia. Arkivfoto: Michael Tungelund
Annonce

Fredericia: Da jeg var barn, havde mine søskende og jeg et stykke tid plaget mine forældre om at få hund.

Min far sagde nej, for vi kunne ikke, på det soldaterhjem mine forældre bestyrede, og hvor vi også boede, have en hund rendende, mente han. Min mor var mere blød og udspekuleret, så november måned tog hun os med ud at se på hvalpe, og vi fik købt en labrador, som min far skulle have i julegave cirka seks uger senere.

Da den 24 december endelig oprandt, blev hvalpen leveret hos os, og vi var selvfølgelig meget spændt på at se vores fars reaktion, da han skulle åbne den lidt levende papkasse, der var hans julegave.

Min fars første reaktion var ordene: ”Den skal hedde Bingo”. Også var dét bestemt. Hunden kunne får lov at blive, og vi børn syntes bestemt også, at vi havde vundet den store gevinst, som når hele pladen er fuld i et bankospil.

Der gik ikke længe, inden de soldater, der kom på soldaterhjemmet for at deltage i det ugentlige bankospil, fandt ud af at råbe ”bingo” i stedet for ”banko,” når de havde en række eller pladen fuld. For det var en ekstra gevinst at se den søde labradorhvalp komme rendende, når de råbte dens navn.

Vi har lige taget hul på november måned. Fra denne tid af året husker jeg også fra min barndom, at der op til Mortensaften blev afholdt ”Andespil” på soldaterhjemmet.

Her kom både soldater og folk fra byen til bankospil i håb om at vinde en halv and til ovnen eller andet godt. Der var altid masser af gevinster; til én række, til to rækker og til hele pladen fuld. Der var også sidegevinster, til dem der sad ved siden af en vinder.

Soldaterne, der var vant til at komme til det ugentlige bankospil, kunne ikke dy sig for at råbe ”bingo”, hvis de havde ”banko”, og igen var det som en lille ekstra gevinst at se vores kære hund Bingo komme rendende, når de kaldte på den.

Når jeg tænker på et menneskeliv, så er det også nogle gange lidt et bankospil. Sjældent får vi "hele pladen fuld" og kan råbe banko, fordi vi føler, at alt går op i en højere enhed og giver fuldstændig mening. Men vi får altid noget godt i livet; ”en halv eller hel række fuld”, når vi har dejlige dage og oplevelser. Vi kan endda være heldige at få sidegevinster, når mennesker omkring os deler deres nærvær og kærlighed med os.

For mit vedkommende er kirkens rum og gudstjenesten også ét af de steder, hvor jeg måske ikke højt kan råbe banko, men som jeg alligevel går hjem fra med gevinster. For her mødes jeg af Guds nåde og får Guds velsignelse med mig, og som en sidegevinst kan jeg gå hjem med oplevelsen af at have været en del af et fællesskab med Vorherre og andre mennesker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

På den 2. side: Går du med maske?

Annonce