Annonce
Elbobladet

Præsteklumme: Tak og i lige nåde

Søren Thorsen er forfatter bag denne uges præsteklumme. Privatfoto
Annonce

Mobiltelefoner lever et ombejlet liv. Det ved vi. Og de lever også et forholdsvis autonomt liv. Så kalder de op af sig selv i lommen. Så sender de ikke de sms'er, man beder dem om. Så skriver de ikke det, man havde i tankerne. Således heller ikke forleden dag, da jeg ville runde en lille sms-samtale af med en tak og et ønske. Et velment ønske efter en snak om de omskifteligheder, vi lever med i disse dage.

For en lang række aktiviteter aflyses, hvorved vi, der har haft for vane at mødes i bestemte sammenhænge, nu ikke længere kan det. Selv har jeg haft stor glæde og fornøjelse ved at være med til Frokostklubben for mænd i Hannerup Kirke; her bliver vi sammen lidt klogere på verden, takket være dagens foredragsholder, og der er tid til at tale sammen, være sammen og spise dejlig mad, der er blevet lavet til os.

I en anden sammenhæng laves maden af deltagerne selv. Det sker, når Spise med Gutterne mødes. Formelt set er Spise med Gutterne en del af Selvhjælp Fredericia-Middelfart, og reelt set er Spise med Gutterne et fællesskab, der udfolder sig med intern forskellighed, men med det samlende for øje, at vi med aldrig svigtende gå-på-mod bliver en del af en proces, der inden for en afsat tidsramme skaber aftenens menu. Resultatet nydes ved langbordet og bliver dér garneret med vedkommende snak og en afrundende sang. Det er en opmuntrende og givende sammenhæng at være med i. Og jeg glæder mig til igen at kunne deltage i begge disse fællesskaber.

For der kommer forhåbentlig igen en tid, hvor det bliver muligt. Og når vi nu taler om håb, så er vi tilbage ved telefonen og sms'erne og dermed også den dag, hvor jeg ville runde en sms-snak af. Egentlig med ordene: Tak og i lige måde. Men der kom ikke til at stå Tak og i lige måde, men Tak og i lige nåde. Og nu tror jeg ikke, at min telefons autokorrektur er lige så from, som jeg er, så det er nok snarere en stavefejl, der har skabt det på flere måder bemærkelsesværdige resultat.

For det indeholder jo en del forskelligt. Der er rimet. Noget velkendt får et tvist og overrasker derved. Og måske skal man være lidt miljøskadet for nærmest per automatik at spidse ører, når man hører ordet nåde. Men det er et godt ord, nødvendigt og velkomment, og vi med kirkelig baggrund kan glæde os over, at vi tror, at vi ved, hvem giveren i første instans er. Så der er god grund til at fæstne sig ved ordet nåde, ligesom der er det ved ordet lige og ved afledningen lighed. For netop det makkerpar, nåden og ligheden, indeholder noget tankevækkende: Gud skaber mennesket til ligeværdighed. Gud bliver mennesket lig. Det er nådigt. Gud deler ligeværdigt ud af sin nåde.

Og det passer i al fald ikke, indvender vi med det samme, for vi ved erfaringsmæssigt, at der er himmelvid forskel på måden, tilværelsen behandler os mennesker på, for slet ikke at tale om måden, vi behandler hinanden på. Og mens vi nok kan gøre noget ved det sidstnævnte, så forbliver der noget uafklaret og dunkelt over det førstnævnte, men ikke desto mindre er ligheden, på trods af forskelle, mellem mennesker fundamental og dermed urokkelig. Tror jeg. Og der er noget paradoksalt over både nåde og lighed.

To plus to giver som bekendt ikke altid det forventede resultat. Det medvirker nåden til, og nåden kender den regel, der hedder, at det er ved at gøre forskel, at der skænkes lighed. Gud bøjer loven og gør plads til, at det lige bliver skævt, og det skæve lige, for mennesker er i al forskellighed ligeværdige. Det er ikke altid let at forholde sig til, og derfor er det nok også bedst, at det er Gud, der forvalter nåden. Man kan ofte undre sig over den gådefulde fordeling af nåde, den ulige fordeling af lighed, men det ændrer, for mig at se, ikke ved, at over for Gud og nåden vedbliver vi alle med at være ligestillede og ligeværdige - og det kan vi måske høre et svagt ekko af, når vi til hinanden siger: Tak og i lige nåde?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

På den 2. side: Går du med maske?

Annonce