Annonce
Elbobladet

Præstens klumme: Ånd og spilittelse

Sognepræst Peter Nikolaj Frøkjær-Jensen, Erritsø Kirke, har skrevet denne uges præsteklumme. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Vi taler i kirken om Helligånden som den tredje person i den ene Gud. Men hvad er Helligånd? Og har vi brug for sådan noget?

Grundtvig skriver om Helligånden, at den ”knytter jords og himmels hjertebånd”. Hermed beskrives Helligåndens centrale funktion som dette at binde sammen og skabe relation. Og det er et centralt motiv i den bibelske opfattelse af Gud.

Helt fra den gamle skabelsesberetning møder vi en tankegang, hvorefter verden består af forskelle, der virker sammen og dermed skaber liv og dynamik. Vi hører fx, at Gud som det første gjorde forskel mellem lys og mørke – og at vi dermed fik nat og dag. Vi hører, at Gud satte skel mellem vandene – og vi fik hav og land og desuden vand opadtil og vand nedadtil. Og igen skulle de to elementer indgå i et dynamisk forhold til hinanden. Verden skulle ikke blot bestå af hav og ørken; men det skulle regne. Vandet skulle vande jorden og skabe en frugtbar verden.

Annonce

Så Helligånd handler helt basalt om at skabe liv og dynamik ved at få modsætninger til at spille sammen. Det betyder så også, at fravær af Helligånd betyder splittelse: at modsætningerne ikke kan spille sammen på en skabende måde; men derimod kommer i konflikt med hinanden og begynder at bryde hinanden ned. Denne konsekvens af fravær af ånd ser vi mange eksempler på også i vore dage. Vi ser det både i de meget store sammenhænge og i de helt små. Og vi ser det i alle de mange sammenhæng, der ligger imellem.

I de store sammenhænge ser vi det i mødet mellem kultur og natur. Her oplever vi en splittelse, der består i, at vores kultur er kommet i et modsætningsforhold til den natur, som kulturen selv er afhængig af. I vores kultur har vi skabt et billede af naturen som blot et materiale, vi uhæmmet kan bruge til at tilfredsstille vore egene behov. Naturens hellighed og dermed dens værdi på egne præmisser er blevet undergravet.

Det har haft voldsomme konsekvenser for naturen. For det har frataget kulturen den tilbageholdenhed i forhold til udnyttelse af naturen, som giver den respekt for naturen, der giver den plads til udfolde sig. Konkret betyder vores rovdrift på naturen en voldsom nedgang i antallet af arter, og det betyder, at vi skubber til naturens balancer. Klimaforandringer er et eksempel på det sidste med store konsekvenser for os selv. For det svarer til, at vi saver den gren over, vi selv sidder på.

Men ikke kun i forholdet mellem natur og kultur viser åndløsheden sig som splittelse. De gør den også på det politiske plan, hvor lande og befolkningsgrupper bekæmper hinanden. Det viser sig i de nære relationer, hvor kærlighedsforhold og familier går i opløsning, og hvor venskaber bryder sammen.

Men også i den mindste sammenhæng viser splittelsen sig. For vores personlige liv leves nemlig også i et samspil mellem modsætninger.

Lyst og pligt er et godt eksempel. Lykkeligt er det, når de to falder sammen. Og frustrerende er det, når de står i modsætning til hinanden: når jeg drømmer om og længes efter det, som jeg ved, er forkert. På samme måde med forholdet mellem drømme og virkelighed. Også her kan åndløshedens splittelse sætte ind og vore forestillinger om fremtiden blive til luftige dagdrømme, når de mangler realisme, og vores realisme til hård kynisme og håbløshed, når vi ikke i vores vildeste fantasi kan forestille os, at noget kan blive anderledes, end det er.

Åndløshed er splittelse. Åndløshed er, når modsætninger ikke kan spille sammen og berige hinanden; men kommer i konflikt og undergraver hinanden. Også i vores tid har vi brug for ånd: Helligånden til at binde jords og himmels hjertebånd og sætte modsætninger i spil med hinanden.

Annonce
Annonce
Elbobladet

Brug disse æbletricks til at få saftige kager og brød

Annonce
Annonce
Elbobladet

Kangoo vandt vigtig kåring

Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Nyt liv blomstrer op i det gamle løveapotek: Tina mangler blot at få styr på navnet til sin nye butik

Elbobladet

Lokale kunstnere inviteres til Fredericia Art Festival

Elbobladet

Business Fredericia ansætter erhvervskonsulent med særlig fokus på energi og klima

Elbobladet

Kræfterne er der ikke længere: Loppemarked takker af

Elbobladet

Lær de fem erotiske sprog og giv parforholdet et boost

Elbobladet

Barndomsvenner vil gøre din bil skinnende ren: Nu er jagten gået ind efter en garage

Elbobladet

Traditioner har ingen alder -  5. generation skød sig til konge-titel

Elbobladet

Fire lokale danmarksmestre kåret ved lokalt sejlerstævne

Elbobladet

Præstens klumme: "Hva' ham Jesus, var han sådan en alfahan?"

Elbobladet

Tidligere bankmand vender hjem: Vil spare de lokale for penge med uvildig, økonomisk rådgivning

Elbobladet

Syng, Spis og Snak på den lokale højskole

Elbobladet

Jacob redder maden hos Den Gyldne Ovn: Restauranter oplever rift om Too Good To Go-poser

Elbobladet

Arlette overlevede dødslejren - foredrag om Auschwitz i 1944

Elbobladet

Ugens hund: Margrethe VI er på skånekost

Elbobladet

På den 2. side: Hvor svært kan det være?

Elbobladet

1000 gratis trøjer var væk på én time: Folk strømmede til FC-kamp og tribune-indvielse

Elbobladet

Gør brætspil til en succes - selv for den dårlige taber

Elbobladet

Padlock Chain serverer egen øl til koncert

Elbobladet

60 års jubilarer fra Treldevejens Skole

Elbobladet

El og plug-in udgør nu 40 procent af bilsalget

Elbobladet

Yusuf åbner nyt pizzeria i næste uge: Han satser på egne opskrifter og god plads til spisende

Annonce