Annonce
Elbobladet

Præstens klumme: Årstider og naturens opstandelse

Susanne Charlotte Knudstorp er sognepræst ved Lyng Kirke. Foto: Lyng Kirke

Første gang jeg stiftede bekendtskab med ordet, var en efterårsdag, hvor jeg sad med mine forældre hjemme i stuen på Mommarksvej i Tandslet på Als.

- Ved I, hvad stille-ben er for noget? spurgte jeg forundret over et ord, der stod fuldstændigt uforståeligt i min bog.

Jeg husker, hvordan jeg blev rettet og hvor overrasket jeg blev over svaret:

Annonce

- Det hedder ikke stille-ben, men stil-leben.

Det var egentligt morsomt, at jeg sådan kunne få sammensætning af bogstaver til at lyde fuldstændigt forkert. Men jeg fandt ud af, hvad stil-leben er og kender også den mere udtryksfulde franske version: nature morte.

Jeg kan godt lide, hvad begrebet rummer. Stil-leben er et motiv, som afspejler livets forgængelighed. Det er efteråret sat på spidsen. Jeg har altid nydt årstiden efteråret, elsket den store vekslen mellem blæst og stille dage. En årstid, hvor naturen trækker sig tilbage både i grå/brune nuancer, men så sandelig også i en rød og orangegul pragt.

Vi har haft meget stille dage. Dage, der har været pakket ind i tåge og dis, så udsigten og udsynet har været begrænset. Og så pludselig er solen brudt igennem og oplyst landskabet. Men stille har dagene været på trods af en eksplosiv vækst af covod-19 her i vor smukke by, Fredericia.

Naturens opstandelse

Vi har en smuk by og den skal vi værne om. Tage vare på. Kere os om og udvikle på bedst mulig måde. Det kan gøres på mange måder, en af dem er måske at tænke mere biodiversitet ind i vore haver og enge og ja byens naturområder.

Kan vi gøre, som de har gjort i Hjørring kommune? Kan vi prøve at lægge de mange græsarealer om til mere levende gevækster? Jeg så i tv, at Frank Erichsen (Bonderøven) var blevet inviteret til Hjørring for at inspirere og opildne kommunens beboere til at ændre på deres ensformige haver. Han mente, at vi langtfra behøvede at slå hele græsplænen. Hvad med at lægge noget af den om til eng med markblomster i en periode? Og så kun slå græsset i stier om de blomstrende oaser i haven.

Det eviggrønne græs er ikke et billede på livets cyklus. Men det kunne være et billede på evigt liv. Men nu er vi en del af en cyklus, som bevæger sig fra fødsel til død. Det er sådan, det er. Og det er i orden, at det ses, ikke bare på mine rynker og mere og mere slidte krop, men så sandelig også i den natur, der omgiver mig.

Når vinteren er ovre og solen giver mere energi, så kommer livet igen spirende frodigt op af den brune jord. Der er en opstandelse i naturen. Og der er en opstandelse i vort liv, når vi tror. Når vi frygter, at alt synes dødt, kan vi få livet tilbage på en sådan overraskende måde, at vi næsten blæses bag over. Troen er altid på spil i vort liv med hinanden. Indtil vi udånder.

Annonce
Annonce
Elbobladet

Rift om vilde frø og planter

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Opvaavni tilbage i Fredericia

Elbobladet

Ugens hund: Rollo er hypnotisør

Annonce