Annonce
Elbobladet

Præstens klumme: Der skal skam kærlighed til!

Karina Dahlmann. Arkivfoto

Fredericia: ”Mange danskere skammer sig over at få corona - 19-årig følte sig som 'et monster'". Sådan lød en overskrift på TV2 Østjylland for en måneds tid siden. ”Jeg skammer mig over at være blevet så gammel, for jeg oplever, at folk siger til mig og viser mig, at jeg blot er til besvær”, sagde en ældre dame til mig for kort tid siden. Der er i dagens Danmark børn og unge, som skammer sig over deres forældre, fordi de er syge eller på anden måde uarbejdsdygtige, og der er voksne, der nages af skammen over ødelæggende oplevelser i fortiden. I vores moderne tid kan vi måske have en tendens til tænke, at begrebet ”skam” hører fortiden til, men ”skam” lever i bedste velgående, og det er skammeligt!! Derfor skal der skam kærlighed til.

Skam betyder ”at føle sig forkert”, og når man føler sig skamfuld, har man ofte lyst til at blive usynlig. Skammen kan bunde i, at man oplever sig selv negativt og ikke synes, at man er værd at elske. Nogle, der føler skam, kan endda have opfattelsen af, at de slet ikke har ret til at eksistere. Skam er en meget omfattende følelse og modvirkes allerbedst ved, at man elskes og accepteres, som man er. Så i kampen mod skammen skal der skam kærlighed til.


Annonce

December og julen er om noget en tid, der giver os mulighed for at huske på kærligheden. I denne tid taler vi ekstra meget om at gøre godt for hinanden, for dem vi elsker, og også for dem, vi ikke nødvendigvis kender, men som vi kan se har brug for ekstra hjælp.


December og julen er om noget en tid, der giver os mulighed for at huske på kærligheden. I denne tid taler vi ekstra meget om at gøre godt for hinanden, for dem vi elsker, og også for dem, vi ikke nødvendigvis kender, men som vi kan se har brug for ekstra hjælp. Beretningen om Jesu fødsel i Betlehem emmer af alt andet end skam. Her hører vi om accept og kærlighed, som gives til hele verden og til alle folkeslag. Med juleevangeliet bliver vejen også lagt for os, så vi kan forsøge at modvirke skam med kærlighed.

Eller sagt med hverdagens eksempler: Når en person er tilbage efter at have været isoleret på grund af corona, kan vi give ham eller hende et ekstra smil og lade personen mærke, at vedkommende er en accepteret del af fællesskabet i familien, i vennekredsen eller på arbejdet. Når vi er sammen med ældre i vores familie eller i det offentlige rum, kan vi vise lidt ekstra respekt og omsorg, for det er jo dem, vi står på skuldrene af i dag. Eller når vi oplever skammen hos børn, unge, voksne eller os selv, kan vi øve os i at se på hinanden med milde øjne. For at livet bliver godt, skal der skam kærlighed til!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Elbobladet

Ugens hund: Rollo er hypnotisør

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce