Annonce
Elbobladet

Præstens klumme: Det er mig, der er idioten i trafikken

Thomas Kofoed Nedergaard er præst ved Sct. Michaelis Kirke i Fredericia. Foto: Michaelis Kirke

Det er mig, der er idioten i trafikken.

Dét har jeg aldrig hørt nogen sige. Af og til, når samtalen falder på trafikken, så er det yderst let at finde fælles fodslag med samtalepartneren. For én ting, vi er fælles om, er, at vi er begge strålende bilister, mens de andre kører, som havde de hovedet under armen.

Men det er nu finurligt, at vi alle kan blive enige om det. Der er ikke nogen, der tager rollen på sig som den dårlige bilist: Bilisten, der har den faste praksis at køre for langsomt i overhalingsporet – eller hvad det nu kan være. Nej, tværtimod. Vi har fattet det. Vi ved, hvordan man kører ordentlig bil, modsat de fleste andre.

Annonce

Forsikringsselskabet Codan lavede for få år siden et forsøg, hvor de testede, om alle os verdensmestre kunne bestå en simpel køre- og teoriprøve. Forud for forsøget, blev forsøgspersonerne spurgt, hvad de selv synes om deres evner bag retter: “På en skala fra 1-10 ligger jeg på 9,5”, “8 med pil op ad”, “10+”, postulerede de selvsikkert.

Da en motorsagkyndig sætter sig ved siden af disse hellige trafikanter, så tegner der sig et lidt andet billede. “Tillykke med din 10. fejl” siger den motorsagkyndige til en ung mand, der ellers for få sekunder siden i videoklippet yderst selvsikkert gav sig selv karakteren 8 med pil op ad.

Fem ud 15 bestod køreprøven. 15 ud 15 dumpede teoriprøven.

Min pointe er ikke, at vi skal tage os sammen i trafikken. Nej, snarere det, at et forkert selvbillede og en ubegrundet selvsikkerhed er en glimrende opskrift for status quo eller katastrofe. Om det så er i trafikken, i venskaberne, parforholdene eller som forældre.

At have som udgangspunkt, at alle andre er forkert på den, medens jeg selv er fremragende, er giftigt!


Et forkert selvbillede og en ubegrundet selvsikkerhed er en glimrende opskrift for status quo eller katastrofe.

Thomas Kofoed Nedergaard


Det her handler ikke om jantelov. Men, hvis vi skal blive i trafikmetaforen, så er der en ting, vi kan være helt sikre på: Trafikken bliver ikke mere sikker af eller bedre ved, at jeg er ubegrundet og standhaftig selvsikker! Det gør mine relationer heller ikke.

Selvom det ikke er populært, så er der noget meget befriende i kirkens tale om synd og nåde. For det første fordi, det er et realistisk verdensbillede: Ingen af os kan se os fri fra fejl. Ingen af os kan endda leve op til vores egne idealer!

For det andet på grund af Guds nåde. Det er ikke en blåstempling og se-igennem-fingre. Nåden er at tage dette menneskelige syndige vilkår alvorligt, men samtidig også frikende os på trods.

Vores fejl og mangler er alvorlige. Men tilgivelsen er mulig. Vi skal ikke lade os forme af, at vi er verdensmestre – eller dårlige mennesker. Tilgivelsen er en langt mere sikker vej til befriende forandring: At der faktisk er en, som tager min skyld alvorlig, og samtidig også er den, som har magt til at gøre noget ved den: Og han er villig til at tilgive.

Vi kommer ingen veje med vores urealistiske selvbilleder. Trafikken bliver heller ikke mere sikker af, at vi stålsat tror, vi kører på den rigtig side af motorvejen, når alle andre kommer imod os.

Annonce
Annonce
Elbobladet

Rift om vilde frø og planter

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Opvaavni tilbage i Fredericia

Elbobladet

Ugens hund: Rollo er hypnotisør

Annonce