Annonce
Elbobladet

Præstens klumme: Er det blevet tid til at smadre tallerkner?

Sognepræst Finn Rønnow har fået lyst til at knuse tallerkner - som her på et loppemarked med Det Muntre Køkken i Kølvrå. Arkivfoto: Louis Schmidt-Lund

Jeg havde lige sat mig i sofaen og skulle til at finde landskampen mellem Danmark og Skotland i fjernsynet, da jeg blev fanget af introen til Kontant på DR1. Landskampen var i fuld gang, så jeg kunne lige tage begyndelsen af Kontant med, inden jeg lod bolden gøre arbejdet. Hvis temaet var spændende, kunne udsendelsen jo nemt streames senere.

Det blev dog ikke til fodbold den aften, for jeg blev hængende på DR1 og så til min forbløffelse i Kontant, hvordan keramik fra Imerco, Kop & Kande og mange af de andre isenkræmmere langsomt, men stilsikkert blev afsløret i at være kopiprodukter af værste skuffe.

På skærmen tonede en træt mand med langt, strittende, stort hår iført en blå kedeldragt frem. Han gik i sit keramikværksted og dyppede tallerkener i en tønde med glasurfarve. Tallerkenen holdt han med en tang, og efter dyppet dryssede han tør glasur på. Han hedder Kasper Würtz og er leder af KH Würtz Keramik i Hatting ved Horsens.

Annonce

Kaspers værksteds keramik har hans far oprindeligt begyndt udviklingen på, og de to har sammen videreudviklet og skabt sig et levegrundlag ved at sælge deres produkter flere steder i verden. Kasper er dog trist til mode og hårdt presset, for igennem fordøren og ved højlys dag blev hans og farens originale idéer tyvstjålet.

I udsendelsen bliver det dokumenteret, hvordan den tidligere studievært og helsemand Christian Bitz har planlagt og kopieret Würtz’ keramikprodukter, så han kunne få sine egne maskinproduceret i Kina med stor fortjeneste for eksempel solgt hos de store isenkræmmere i Danmark.

Christian Bitz kom til Kaspers værksted, fik en rundvisning, købte eksemplarer af de fleste varer og sagde farvel med en bemærkning om, at keramikken var en gave til hans kone.

Christian Bitz har derefter sammen med sine partnere lavet nogle virkelig flotte og lækre kopper og skåle, ja, et helt stel, som jeg selv har dele af stående og har brugt med stor fornøjelse.

Mest af alt har jeg lyst at tage Bitz’ keramik med til den næste polterabend, jeg bliver inviteret til.

Den fornøjelsen er skrumpet noget, må jeg sige. Ifølge Kontant har Bitz omsat for et trecifret millionbeløb ved at kopiere Würtz’ udviklingsarbejde, justere lidt på udseendet og markedsføre sin keramik som originalt udvikling over flere hundrede år.

En flerårig retssag er nu endt ud med, at der er bevis for, at der er tale kopiering. Bitz’ keramik er dømt til destruering, men Bitz giver ikke op så let og har nu hårdnakket søgt om at få sagen for Højesteret.

I Nordtyskland er der tradition for, når man er til polterabend, at man tager gammelt porcelæn eller keramik med, som man smadrer uden for huset, hvor det kommende ægtepar bord. Den særprægede tradition skal bringe held og lykke for ægteparret. Mest af alt har jeg lyst at tage Bitz’ keramik med til den næste polterabend, jeg bliver inviteret til.

Annonce
Annonce
Elbobladet

El og plug-in udgør nu 40 procent af bilsalget

Annonce
Annonce
Elbobladet

Få din vin til at smage endnu bedre med disse tips

Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Yusuf åbner nyt pizzeria i næste uge: Han satser på egne opskrifter og god plads til spisende

Elbobladet

Fredericia på landkortet: Vi var en storby i vikingetiden

Elbobladet

Efterårets store naturoplevelse: Sæson for krondyr i brunst

Elbobladet

Skobutik drejer nøglen om: Vil i stedet fokusere på nethandel

Elbobladet

Ny, lille kortfilmsfestival blev løbet over ende - der kom tusindvis af film ind fra hele verden

Elbobladet

Efter flere års skattejagt: Henry har endelig, endelig, endelig fundet sin skat

Elbobladet

Sensommerhaven: Få insekter og sommerfugle til at flokkes

Elbobladet

Musicalteater får konkurrence: Musik, dans og skuespil om verdenskendt stemme

Elbobladet

Ny æra for gågade: Vendersgade skal være Løvestrøget igen

Elbobladet

Læser I med, kvinder? Lingerikæde åbner butik i gågaden

Elbobladet

Disse tre ting opbevarer du muligvis forkert

Elbobladet

Flaskepost fundet efter 100 år i mur: Nu har den fået sin egen glasmontre

Elbobladet

Præstens klumme: Er det blevet tid til at smadre tallerkner?

Elbobladet

Surfshop i Kanalbyen udvider med sauna og stor café

Elbobladet

Brug dine overraskende kompetencer fra studiejobbet

Elbobladet

Lovelyn støtter voldsramt kvinde: Nyt netværk hjælper kvinder med at få et nyt liv uden vold

Elbobladet

Gavlhuset glæder sig til Kreative Dage

Elbobladet

Ugens hund: Måske har Ludwig en kyllingeknogle i maven

Elbobladet

Snart skal du købe din bil over nettet, forudser branchefolk

Elbobladet

Når man skal gennem mudder og vand - hvor gemmer man så sit guldglimmer til brug på målstregen? Ladies Mud Race er tilbage med smil, grin, skidt og motion

Elbobladet

Skær ned på dit usunde saltforbrug i maden

Annonce