Annonce
Elbobladet

Præstens klumme: Far-jokes og en teolog uden humor

Karina Dahlmann har skrevet denne uges præsteklumme. Arkivfoto

Hvorfor skulle skyen i skole? - Fordi den skulle lære at regne.

Hvad sagde den ene cykel til den anden? –Styr dig!

Et skilt spørger et andet skilt: ”Er du gift?” og får svaret: ”Nej, jeg er skilt”.

Godt nok er jeg mor, men jeg kan stadig more mig over far-jokes og indimellem endda finde på at fortælle dem til mine børn. Det er dejligt med en lille forløsende latter, selvom man også er lidt ”pinlig ” som forældre, når man fyrer en far-joke af.

For lidt siden læste jeg en artikel, som handlede om far-jokes, og som til min begejstring talte for, at disse simple jokes skal holdes ved lige. For ifølge forskeren Marc Hye-Knudsen, der står bag verdens første videnskabelige artikel om far-jokes, indgår de sjove ordspil i fædres oplæring af deres børn til at kunne håndtere pinligheder. Særligt i årene omkring puberteten er der mange ting, børn synes er pinlige og ved at påføre dem denne andenhånds-pinlighed, som en far-joke er, lærer de, at pinligheder ikke er noget, man dør af. Derved bliver børnene hærdet overfor senere pinligheder og lærer at stå ved sig selv.

På samme måde tænker jeg, at der er vis sandhed i, at vi som kristne og den kristne kultur aldrig må blive uden humor. At kunne grine af sig selv betyder jo ikke, at man ikke tager sig selv alvorligt og står ved den, man er. Kvækeren og teologen Elton Trueblood siger: ”Stol aldrig på en teolog uden humor”, og med det peger han på, at åndeligt liv kan blive så alvorligt, at det bliver umuligt.


Fx kan jeg finde på at begynde en bryllupstale med at sige: ”I begyndelsen skabte Gud jorden og hvilede. Så skabte Gud manden og hvilede. Så skabte Gud kvinden. Og siden har hverken Gud eller manden kunnet hvile” og modsat ”Hvad sagde Gud, da han havde skabt manden? Det må jeg kunne gøre bedre”.


Som teolog og præst i Den Danske Folkekirke oplever jeg også, at det giver mening at inddrage humoren både til svære og til glædelige begivenheder. Det er muligt og meningsfuldt at få folk til at smile under en begravelsestale, eller det letter på nervøsiteten hos brudepar at begynde talen til dem med lidt morskab over kønnenes forskellighed. Fx kan jeg finde på at begynde en bryllupstale med at sige: ”I begyndelsen skabte Gud jorden og hvilede. Så skabte Gud manden og hvilede. Så skabte Gud kvinden. Og siden har hverken Gud eller manden kunnet hvile” og modsat ”Hvad sagde Gud, da han havde skabt manden? Det må jeg kunne gøre bedre”.

Der er ingen tvivl om, at livet til tider kan være hårdt og tungt, men dette behøver ikke betyde, at der ikke også kan være glæde og latter tilstede i det. Kristentroen skulle gerne kunne bidrage både med glæde og smil, i det som er svært og tungt, og modsat med tyngde og alvor i det festlige og glædelige.

Annonce
Annonce
Elbobladet

Mystisk musikvideo fra Fredericia

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Ny genbrugsbutik i Prinsessegade: Sussi udlever retrodrømmen

Elbobladet

Hun var SÅ forsigtig, men endte alligevel med at smitte hele familien: Nu advarer Gitte alle andre mod at lade corona-paraderne falde

Elbobladet

Mere liv i Vendersgade: Patienter rykker ind og ny restaurant er på vej

Elbobladet

Arkana kommer til sommer

Elbobladet

Nyt liv på vej i det gamle bøfhus: Succesfuld dessertcafé vælger Fredericia foran Odense, Herning og Aarhus

Elbobladet

Venner er gået sammen om at åbne tattoo-butik: - En fælles arbejdsdag er bedre end en dag derhjemme

Elbobladet

På den 2. side: Klar, parat, spis

Annonce