Annonce
Elbobladet

Præstens klumme: Historiske og nutidige forbindelser

Altertavlen i Taulov Kirke. Foto: Benny Grey Schuster © copydanbilleder.dk 2020
Annonce

For nogle uger siden var det den officielle dag for Genforeningen, da Sønderjylland blev en del af det danske kongerige. Kong Christian X red ind over den gamle grænse og genforenede sig med den del af sit folk, som han havde været adskilt fra.

Det var nu ikke hele Sønderjylland, som igen blev dansk. Fra gammel tid gik Sønderjylland til Ejderen cirka 140 km fra det sted, hvor kong Christian X red over den gamle grænse. I gamle tider havde man i år 811 ved Ejderen forhandlet om en slags landegrænse. Danerne fra nord, og fra syd kom repræsentanter fra Frankerriget, hvor Karl d. Store var kejser.

Ifølge fortællingerne samledes på hver side af grænsen 12 mand, som svor fred mellem de to riger. Tallet 12 giver associationer til de 12 apostle. Et slags helligt tal om man vil.

Danerne var næppe kristne, men det var frankerne. Inderligt kristne endda. Karl d. Store havde ladet sig krone af paven som den første kejser af det, der senere skulle blive til det Hellige Romerske Rige af Den Tyske Nation, som først blev opløst i 1806, hvor den danske grænse mod syd stadig lå ved Ejderen.

Karl d. Store så sig selv som arvtager til Det Romerske Rige. I Konstantinopel var der dog allerede en kristen kejser, så hvad gjorde han for at styrke sin politiske og kristne autoritet? Kejseren i Byzanz havde bygget verdens på daværende tidspunkt største og mest fornemme kirke – Hagia Sofia – opkaldt efter den Hellige Visdom. I fortællingerne skulle den byzantinske kejser Justinian I., idet han trådte ind i den fantastiske nye domkirke i Konstantinopel i år 537, havde sagt: Berømmelse og ære være den allerhøjeste, som har fundet mig værdig til at fuldende et værk som dette. Salomo, jeg har overgået dig!

Kejser Justinian I. henviste til Salomo fra Det Gamle Testamente, som ifølge Bibelen byggede et tempel i Jerusalem for Gud. Templet findes ikke længere, men ved Hagia Sofia var der bygget en ny ekstraordinær kirke for Gud.

Karl d. Store har næppe selv været i Konstantinopel, men han var bekendt med kirken, og han havde stor respekt for den byzantinske historie og kristendom. Hans egen kristendom var anderledes. Den var ikke ortodoks. Den var katolsk. Efter mange års tilværelse som rejsekonge (ikke at forveksle med vore tiders rejsekonger), havde han besluttet, at Aachen skulle være hovedstad. Aachen skulle derfor have en passende kirke.

I dag kan vi besøge domkirken i Aachen. Den midterste del af domkirken, oktagonen, er Karl d. Stores kirke. Arkitekterne lod sig inspirere af Gravkirken i Jerusalem, som er bygget, hvor man mener, Jesus blev begravet og opstod påskemorgen. Desuden lod man sig inspirere af San Vitale Kirken i Ravenna, hvor kirkerummet var prydet af en tronstol. Byen havde været hovedstad i Det Vestromerske Rige.

Karl d. Stores kirke blev til en kombination af de to kirker. Gravkirken i stueetagen og San Vitale på første sal med tronstolen placeret med den bedste udsigt. Kejserens plads, hvor Jesus også havde sin. En gylden vision.

I Taulov Kirke har vi hverken en tronstol eller en oktagon. Til gengæld har kirken en portal. En portal til Himlen. Midt i altertavlen hænger det tomme kors i portalen, og rundt om hænger paradisets frugter beskyttet og bydende velkommen af to engle. Kom ind!, siger de næsten. Lidt betuttet står Adam og Eva lidt længere tilbage, og tænker måske: Gælder det også os? Ja, det gælder alle mennesker.

Som skabet til Narnia og perron 9¾ til Hogwarts er alteret i Taulov Kirke en hemmelig åbning for de troende i et forsøg på holde forbindelsen til Gud vedlige, ligesom Karl d. Store og Justinian I. forsøgte det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Elbobladet

Fællessang med afstand

Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Tur til Jelling og Albert i Vejle

Elbobladet

Jung kommer til byen

Elbobladet

Bysbarn viser fotokunst i Trinitatis

Elbobladet

Et liv i broget sammenhæng

Elbobladet

Dobbelt jubilæum i dagplejen

Elbobladet

25 år med malerbøtter og pensler

Annonce