Annonce
Elbobladet

Præstens klumme: Ser du rustvognen?

Thomas Kofoed Nedergaard har skrevet denne uges præsteklumme. Foto: Michaelis Kirke

Når man er præst, er det en ofte tilbagevendende begivenhed at stå og se en rustvogn køre væk fra kirkegården. Der har lige været bisættelse. En gruppe mennesker har taget afsked med én af deres kære. Nu er det tid at se vedkommende køre væk på sin sidste rejse.

Men ofte, når jeg står der, bliver jeg lidt ærgerlig: For den sidste rejse er åbenbart også underlagt trafikkaos, som alle andre rejser. Jeg bliver ærgerlig over, at en rustvogn bliver betragtet som ethvert andet køretøj, enhver anden bilist, der må kæmpe for sin plads i den evindelige trafik.

For ikke mange år siden var det skik og god stil at stoppe op. Give plads. Vise respekt for bedemandens bil, der har en kiste på bagsædet. Men oftest oplever jeg, at denne form for pli ikke længere ligger øverst i folks bevidsthed. Måske er det gammeldags? Måske har vi fået for travlt? Måske er vi blevet så berøringsangste overfor døden, at det mest naturlige for os er at kigge den anden vej? Jeg ved det ikke.

Annonce

Jeg kan huske, da jeg selv for en del år siden var med i et ligtog (en række biler, der kører lidt langsomt for at følge afdøde ned til kirkegården). Der var der én, som angiveligt havde så travlt, at han ville overhale os. Han blev dog tvunget ind midt i følget, foran den bil jeg var med i, på grund af en modkørende. Og der blev han så, indtil han kunne overhale videre. Det var faktisk en anelse sårende og utrolig forstyrrende. Jeg husker det stadig!

Men omvendt så husker jeg også tydeligt dem, der kørte ind til siden. Nogle steg af cyklen. Nogle steg endda ud af bilen. Det varmer stadig at tænke på, og det var meget rørende at opleve. Der var nogle, som gerne ville anerkende den sorg, som vi stod midt i. Jeg følte, vi havde et fællesskab, selvom jeg aldrig havde mødt eller ville møde disse mennesker igen.

I forbindelse med Prins Henriks død i 2018 opfordrede en anden præst, Kathrine Lilleøre, til det samme. Til TV2 sagde hun: “Det handler om, at man stopper sin færden. Man stopper op eller hopper af cyklen, … Selvom man ikke nødvendigvis er i sorg over Prinsens død, så handler det om at vise respekt”. Jeg er enig. Man får nok ikke en udtalt “tak”, fordi man stopper op, men til gengæld ved jeg, at de pårørende værdsætter det, og den lille gestus gør dybt indtryk – lige såvel som det modsatte kan gøre ondt.


Derfor håber jeg, kære læser, at du vil tage det her med dig. Næste gang, du ser en rustvogn komme kørende med en kiste, så kør ind til siden. Stå af cyklen. Stop op. Tag hatten af – eller hvad du nu kan gøre. Det er ikke meget, men det sætter dybe spor!


Derfor håber jeg, kære læser, at du vil tage det her med dig. Næste gang, du ser en rustvogn komme kørende med en kiste, så kør ind til siden. Stå af cyklen. Stop op. Tag hatten af – eller hvad du nu kan gøre. Det er ikke meget, men det sætter dybe spor! Det er ikke mange minutter, man taber. Men vi vinder en masse.

Så: Hvis du er buschauffør, en travl bilist eller er ude på din løbetur, og du ser rustvognen forsøge at komme ud fra kirkegården eller komme frem i myldertrafikken: Giv den en hjælpende hånd, vis respekt og hold tilbage.

Annonce
Annonce
Elbobladet

Få dine planter helskindet gennem ferien

Annonce
Annonce
Elbobladet

Skolestart? Øv trafiksikkerhed allerede i sommerferien

Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Veninder har gode idéer til bymidten: Lad os få flere træer og mere vand

Elbobladet

Erritsø Y's Men's Klub i en coronatid

Elbobladet

Streamer du ulovligt? Spot faresignalerne i tide

Elbobladet

Arbejdsgiver: Jeg vil ikke undvære mine fleksjobbere

Elbobladet

På den 2. side: Kært barn har ingen navne

Elbobladet

Så enkelt kan det gøres: Klodset løsning kan hjælpe handicappede på café

Elbobladet

Ugens hund: Gæt, hvad jeg graver ned ude i haven - og hvor det ligger

Elbobladet

Det skal du vide, før du anlægger havedam

Elbobladet

Michael solgte Hus Forbi foran Føtex: Nu er han ansat

Elbobladet

Bag disken: Optiker har skudt gang i en ombygning i millionklassen

Elbobladet

Mange vander haven forkert: Sådan gør du i sommervarmen

Elbobladet

Festival sætter 13 danske bands på plakaten i Det Bruunske Pakhus

Elbobladet

Brug de lokale strande: Leg jer til større badesikkerhed

Elbobladet

En epoke med blade, tobak og lotteri slutter: Fredericias ældste aviskiosk lukker

Elbobladet

6. juli-blomster sendte over 7.000 kroner til børn

Elbobladet

Ingen parkeringspanik her - tværtimod sukker ny, stor p-plads efter biler

Elbobladet

Mikrolillebitte teater rykker ud: Det er stort at mødes ude i virkeligheden

Elbobladet

Festuge i Fredericia: Programmet er klar

Elbobladet

Pak strandtasken med sjove spil og lege

Elbobladet

Ekstra lyddæmpning på vej i Eksercerhuset

Elbobladet

Sunday-stjerne måtte holde på sin store Hollywood-hemmelighed

Annonce