Annonce
Elbobladet

Præstens klumme: Tour de Danmark og nøgle-drab

Christina Ebbesen er Fredericias døvepræst.
Annonce

Er udenlands-sommerferien aflyst pga. corona? Så er her en lille guide til fede kirker, man kan se, hvis man er på ferie her i Danmark. Som præst for de døve i provinsen er præmissen, at man ikke har sin egen kirke - man må låne. Så jeg har set mange.

Annonce

København

Partisk som jeg er, er Døvekirken øverst på listen. Landets eneste kirke bygget specifikt til døve, med gulv der hælder, så dem på bagerste række også kan se, hvad der bliver sagt, og indvendig lille klokke. (Naboerne var skeptiske ved nyheden om en ny kirke tilbage i 1904, indtil de fandt ud af, at de ikke ville blive vækket af kirkeklokkerne søndag morgen).

Alle domkirker er fede, og Vor Frue er et oplagt mål med sine mange statuer inkl. Thorvaldsens Jesus. En af stedets præster fremviste på et tidspunkt kirken for sine konfirmander og bad dem lægge mærke til, hvad statuerne af disciplene holdt i deres hænder. De fleste holder det, de blev dræbt med, så som kors, hellebarder og knive, hvis de ikke holder en skrivetavle til at skrive evangelier på. Konfirmanderne hørte de drabelige historier om apostlenes martyr-død, og en så op på Peters statue og kommenterede: ”Det må være mega nederen at blive dræbt med nøgler!”
De fik derefter forklaret, at det lige i Peters tilfælde ikke drejer sig om mordvåben, men nøglerne til himlen.

Annonce

Roskilde

Lige for at nævne de døve igen er TEGNET for Roskilde: Domkirkens to kirketårne, som for øvrigt også betyder slot. Og kirken er nærmest et slot med malerierne af kong Christian IV, gyldent alterparti, kongegrave osv.

Annonce

Bornholm

Rundkirker galore! Alle tager til Østerlars, men Olsker er altså ikke et dårligt alternativ.

Apropos slotte er denne kirke bygget som en fæstning. Bibelteksten fra i søndags talte om fjendekærlighed, men da denne kirke blev bygget, var man ikke indstillet på at lade fjenden komme alt for let ind.

Annonce

Fyn

Hvis man nu ikke skal til Bornholm, er der et par få rundkirker andre steder i landet. Én af dem ligger på Fyn nær Faaborg - Horne kirke. Den er meget smuk, der er mausoleum og en lille labyrint.

Annonce

Læsø og Samsø

Take your pick blandt Samsøs fem middelalderkirker. Hvis turen går til Læsø, skal man naturligvis tage i kurbad i en gammel kirke ombygget til svømmehal.

Annonce

Nordjylland

Skal I til Blokhus og Løkken og Fårup Sommerland, så kan I jo også lige svinge forbi Saltum kirke. Her er der en masse fede kalkmalerier, formodentlig betalt af Stygge Krumpen (ham fra julekalenderen: Ludvig og Julemanden).

Der sniger sig narrebilleder ind blandt blomsterne og fabeldyrene på loftet, og hvis man savner lidt underlødig og uhøvisk kulturarv, kan man lede efter en ung fyr, der trækker bukserne ned, for at vise at kirken har brug for reformer.

Annonce

Midtjylland

Danmarks dåbsattest er et must! Så hvis man alligevel skal i Legoland, er det ikke en stor omvej at tage forbi Jelling.

Både kirken og det gratis museum Kongernes Jelling er absolut et besøg værdigt.

Sønderjylland

Er Dybbøl Mølle på programmet, så sving omkring kirken, hvor de har et meget flot alter, og naturligvis en drabelig historie med masser af hærværk under krigene i 1848 og 1864.

Der er så mange spændende og smukke kirker. Så få noget ud af jeres kirkeskat, og gå ind og se noget dansk kulturarv. Og pas nu godt på hinanden. Man kan hurtigt tænke, at alt er tilbage ved det gamle, nu hvor landet er åbnet mere op, men vi skal stadig tage vores forholdsregler, så vi kan beskytte hinanden.

Der er mange måder at dø på, ud over at blive dræbt med nøgler, der er mega nederen, deriblandt corona.

Horne Kirke på Fyn er en af de mange kirke, Christina Ebbesen synes er et besøg værd. Arkivfoto: Jørgen Outzen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Elbobladet

Ugens hund: Debbie elsker eventyr

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce