Annonce
Elbobladet

Præstens klumme: Uventede gæster

Tina Iversen har skrevet denne uges præsteklumme. Privatfoto

Der findes en lille tegneseriestribe af Maren Uthaug, den hedder Uventede gæster. Tegneserien består af et enkelt billede: Det banker på døren, manden i huset lukker op og siger glad halløj med udstrakte arme– konen i huset, ja hun har gemt sig bag døren.

Det er nemlig ikke os alle sammen, der nødvendigvis er vilde med at få uventede gæster.

Det kunne jo være, at man ikke lige havde fået ryddet op den dag. Eller måske var man i gang med noget virkelig vigtigt, så de uventede gæster forstyrrede i en grad, man ikke kunne holde ud.

Annonce

Så er der også den helt modsatte situation, hvor man selv helt uventet bliver inviteret med indenfor hos den spontane type og opdager, at hans eller hendes hus overhovedet ikke er “gjort klar” til at modtage gæster. Det kan i den grad også være en overvældende oplevelse. Og det er lige præcis sådan en oplevelse, der står beskrevet i Anne-Grethe Bjarup Riis’ bog “I Guds rige”, som jeg er ved at læse i øjeblikket.


Anne-Grethe Bjarup Riis har skrevet en gribende bog, som fortæller om sønnen Gilberts kræftforløb. Som læser bliver man taget med ind i en verden af sygdom, lidelse, grimhed og smerte. Samtidigt med at man følger forløbet på Rigshospitalets børnecancer afdeling helt tæt på, bliver man også taget med tilbage til Anne-Grethes egen barndom. Og det er netop hér, det uventede besøg bliver beskrevet. En af hendes nye klassekammerater inviterer hende en dag med hjem, og her møder hun et sandt kaos. Et hjem, der flyder med rod, skidt og snavs. Et hjem hvor begge børn er snavsede og uskønne. Alt det grimme og alt kaos chokerer Anne-Grethe på en måde, hun ikke har oplevet før.

Nej, det er ikke altid lykken med uventede gæster eller at være den uventede gæst. Og da fortællingen så vender tilbage til Gilbert og hans kræftsygdom, så bliver det kræften, som er den uventede gæst. En gæst man ikke ønsker. En gæst som skaber rod, kaos, smerte og angst hos hele familien. Og der, hvor det bliver allersværest for Anne-Grethe Bjarup Riis, folder hun hænderne og beder til Gud.


På en eller anden måde får det mine tanker hen på fortællingen om Zakæus. Det vigtige i den her sammenhæng er ikke, at Zakæus var en rig tolder. Det vigtige er derimod, at Zakæus får et uventet besøg af Gud i sit hus. Det væsentlige er, hvad han bliver til i kraft af Guds uventede besøg i hans hus. Om der var rodet hjemme ved Zakæus forlyder det ikke noget om, men der var rod i hans relationer. Ellers havde han vel ikke gemt sig i et træ og ladet sig nøje med bare at være med på en kigger. Og dog var det ham, der blev kaldt frem. Ikke for at skamme sig, men fordi Gud ville være gæst i netop hans hus den dag – en højst uventet gæst, ja – men på den gode måde.

Uventede gæster er ikke altid af det onde. De kan være livsvigtige dér, hvor de som Gud bringer livet med sig i helt overvældende grad. Og det kan være dér, hvor vi nødigst vil have besøg, at vi har allermest brug for det.

Og det bliver klart, at Guds ord er ikke ord til skam. Tværtimod. Zakæus bliver løftet af Guds ord til ham. Og det gør en verden til forskel for ham, at Gud træder ind i hans liv, midt i al rod, skam og kaos.

Uventede gæster er ikke altid af det onde. De kan være livsvigtige dér, hvor de som Gud bringer livet med sig i helt overvældende grad. Og det kan være dér, hvor vi nødigst vil have besøg, at vi har allermest brug for det.

Annonce
Elbobladet

Præstens klumme: Har du fået huskekage for nylig?

Annonce
Elbobladet

Se video: Sådan reagerede nogle af butiksindehaverne, da de blev overrasket med nominering til Byens Bedste Fredericia

Annonce
Elbobladet

Dilettant i Erritsø udsættes

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Efter mere end 60 år er Jørgen Olesen fraflyttet sin gård: Nu får ridecenter nye ejere

Elbobladet

Biblioteket efterlyser fantastiske forsider

Elbobladet

Fredericialandkortet: Ibi Støving er vild med Fredericia

Elbobladet

Så er spændingen udløst: Her er de nominerede til Byens Bedste Fredericia 2021

Elbobladet

Ny lokalkoordinator skal styrke indsats for psykisk sårbare

Elbobladet

Sidste chance for at indstille kandidater: Handels- og kulturlivet fortjener en hyldest, mener jurymedlem til Byens Bedste

Elbobladet

Koncert med Randers Kammerorkester

Elbobladet

Træt af at se tv i sofaen med din partner? Prøv dette i stedet

Elbobladet

Corona-presset brugsuddeler søgte medarbejdere på Facebook og fik overvældende respons: - Jeg er virkelig taknemlig

Elbobladet

Glade smil: Klinik i Fredericia kåret som allerbedst til at have elever

Elbobladet

Cykel Kai bliver opkøbt af ny cykelbutik, hvor han bliver ansat: - Nu har jeg arbejdet 80 timer om ugen i 41 år, så det er vist på tide, at jeg trapper lidt ned

Elbobladet

City Escape kommer til Fredericia: Vær med til at redde midtbyen fra en terrororganisation

Annonce