Annonce
Elbobladet

Præstens klumme: Vi må alle sammen velsigne

Korshærspræst Merete Ørskov har skrevet denne uges klumme. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Annonce

- Gud bevare jer alle sammen!

Det sagde hun. Lige ind i stuerne hos os, der sad der og blev forbavsede. Og tog imod. Positivt. 70% af dem, der har deltaget i en afstemning på Ekstra Bladets hjemmeside mener, at Dronningens nytårstale var bedre, end den plejer at være. Det er også fantastisk at blive velsignet. Og især, når det sker uden for de vante rammer.

I kirken sker det ikke uventet. Inden sidste salme i en gudstjeneste rækker præsten armene ud og siger:

Herren velsigne dig og bevare dig

Herren lade sit ansigt lyse over dig og være dig nådig

Herren løfte sit åsyn på dig og give dig fred

Som vant kirkegænger kan man have vænnet sig så meget til det, at man ikke fatter storheden i det.

Men når vores majestæt på den måde overrasker os, så når vi at tage imod kærlighedshilsenen fra Gud, himlens og jordens skaberkraft, inden det helt går op for os, hvad der faktisk skete.

Bagefter bliver vi måske lidt fjollede over det, lige som dengang vi var bumsede teenagere og fandt et uventet kærestebrev på bunden af skoletasken fra en, vi ikke havde regnet med.

Herren velsigne dig og bevare dig.

Det er første linje i den aronitiske velsignelse, som står i 4. Mosebog kap. 6, v. 24-26. Den er således mindst 2500 år gammel, fælles for jøder og kristne, og så vidt jeg ved også muslimer. Så den er slidstærk. Og var dugfrisk og lysende, da dronningen udtalte den i den fine lille omskrivning: Jer alle sammen.

Ikke en eneste borger faldt udenfor. Guds kærlighed blev igennem majestætens mund lyst over dynejakkeklædte indvandrerdrenge i de københavnske S-tog, over hjemløse mink-avlere, sygeplejersker på corona-afsnit og alle os andre.

De lysende ord vækkede os. Vi forstod, at der er noget større end mennesket, nemlig Gud! Og vi forstod, at vi er fælles om noget større end hver enkelt af os, nemlig os alle sammen.

Og det bedste kommer her: Det er ikke kun dronningen og præsten, der må lyse Guds velsignelse. Det må vi alle sammen. Så prøv engang, om du kan tage ordene i din mund. Prøv at sige til dit medmenneske: Gud velsigne dig. Gud bevare dig.

Godt nytår!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Skarp pris på Sorento plug-in

Elbobladet

Præstens klumme: Kan den byttes?

Elbobladet

Ugens hund: Rosa jager æbler

Elbobladet

Naturen lige nu: Uglekasser skal op

Annonce