Annonce
Elbobladet

Professor: Fredericias kamp mod narko skal ikke kæmpes for projektmidler

Professor Mads Uffe Pedersen advarer Fredericia mod at basere forebyggende misbrugsindsats på midlertidige projektmilder. Foto: Aarhus Universitet
Gode indsatser på misbrugsområdet løber ud i sandet, når projektmidlerne løber tør. Det må ikke ske, mener professor og udvalgsformand.

Fredericia: Forebyggelse af unges misbrug er så vigtigt et kerneområde for en kommune, at den ikke må baseres på midlertidige projektbevillinger. Der skal en fast, kommunal finansiering til.

Det anbefaler professor Mads Uffe Pedersen i sin rapport om misbrugsudfordringerne i Fredericia. Det er den rapport, kommunen har baseret sin egen misbrugsanalyse på - og som dermed dannede grundlaget for kommunens borgermøde i sidste uge.

Problemet med projekter er, at de udløber. Og det er noget skidt, når ellers godt arbejde, som er ved at få mennesker tilbage på rette kurs, pludselig forsvinder eller reduceres.

Et eksempel i Fredericia er U-Turn, der efter at projektmidlerne udløb, er kørt videre på "almindelig" kommunal finansiering - men reduceret betydeligt i forhold til de oprindelige projektmidler.

Konsekvensen er blandt andet, at U-Turn må beskære sin målgruppe betydeligt, så de ældste unge ikke længere indgår i arbejdet. De fleste misbrugere, der har vendt stofferne ryggen - og dermed kan være forbillede for ny-misbrugerne - findes blandt de ældste. Derfor har den reducerede målgruppe gjort, at U-turn har mistet kontakt til mennesker, der ellers kunne inspirere de yngste til at droppe stofferne og deres misbrugsliv.

- Og det er ærgerligt, siger leder af U-Turn, Rasmus Schmidt.

Han synes, at U-Turn stadig gør en forskel. Men de kunne gøre en større forskel før.

Vi skal være klar til at drive gode projekter videre, når projektmidlerne udløber. Det skal vi.

Peder Tind (V), Social- og beskæftigelsesudvalget

Annonce

Politisk fokus

Også Peder Tind (V), der er formand for byrådets social- og beskæftigelsesudvalg, ærgrer sig, når gode projekter udløber.

- Når vi søger midler til projekter, skal vi i samme omgang forholde os til, at der er brug for at føre gode projekter videre efter projektperioden. Vi skal indarbejde en kobling til fortsat drift, siger han.

Dermed ikke sagt, at projektinitiativer skal være bandlyst i Fredericia. Men det skal være slut med, at gode projekter forsvinder, netop som de for alvor begynder at gøre en forskel.

- Projektmidler kan anvendes til faglig udvikling, implementering og udvikling af nye metoder oven på en stabil eksisterende kerne-indsats. Projektmidler kan ikke udgøre grundlaget for varetagelsen af en kerneopgave, skiver Mads Uffe Pedersen i sin rapport.

Hvis den kommunale indsats på misbrugsområdet i Fredericia skal fortsætte som hidtil, skal kommunen finde 3,6 millioner kroner mere om året - blandt andet fordi projektmidler er udløbet.

Morfin-byen: Sådan er tallene

  • 40-50 procent af de unge, der har været indskrevet i behandling i Fredericia de senere år, har været afhængige af morfin.
  • Blandt voksne, der er indskrevet i behandling i Fredericia, er andelen der har et morfinmisbrug næsten dobbelt så stort som i andre kommuner.
  • 3,3 procent af de, der er i behandling for alkoholmisbrug i Fredericia, dør inden behandlingens afslutning. I andre kommuner gælder det 1,2 procent.
  • Blandt voksne i behandling i Fredericia har kun 58 procent hash som hovedstof. Landstallet er 68 procent.
  • Misbrugs-belastningen i Fredericia er højere end gennemsnittet.

Kilde: Center for Rusmiddelforskning, professor Mads Uffe Pedersen

- Vi har et stort problem i Fredericia med misbrug af narko og morfin. Der erkender vi nu. Det er vi nødt til for at komme videre, siger udvalgsformand Peder Tind (V), som er enig i professorens pointe. Foto: Peter Leth-Larsen
Fredericia kommune indkaldte sidste uge til dialogmøde for at diskutere gode idéer til indsatsen mod narko og misbrug. 120 havde tilmeldt sig. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Større batteri i A6 plug-in

Elbobladet

Kunderne var klar fra start: Julegavebyt, osetrang og støtte til butikshandlen fyldte på genåbningsdag

Elbobladet

100.000 kroner til ny kampagne: Tag trygt til Fredericia med dankortet

Annonce