Annonce
Elbobladet

Røgalarm reddede Vibe og familien: Få nu sat en alarm op

Da alarmen gik, var Vibe hjemme med sin mand og to børn. Foto: Peter Friis Autzen
Midt om natten hyler røgalarmen inde i stuen. Kort efter står Vibe og resten af familien ude på gaden og ser brandvæsenet i aktion.
Annonce

Fredericia: - Røgalarmen var en gave fra min svigermor. Uden den havde vi måske ikke overlevet, siger Vibe Dyhrberg Nielsen og tager røgalarmen ned fra dens plads over døren mellem to stuer.

Sammen med sin mand, Kim, og deres sammenbragte familie bor Vibe i en lejlighed på første sal, midt i Fredericia.

En nat for nylig var deres opgang udsat for en brand, der ifølge brandvæsenet ville have  udviklet sig hurtigt og farligt, hvis ikke det var for Vibes røgalarm: En utæt frituregryde i restauranten under Vibes lejlighed ulmede og glødede, da brandvæsenet nåede frem.  Blot få minutter senere ville den varme olie formentlig have antændt, og så ville ilden brede sig meget hurtigt.

- Jeg har allerede takket svigermor en ekstra gang for røgalarmen. Og nu skal vi have indkøbt nogle flere. Og når vi engang flytter i hus, bliver røgalarmer det første, jeg køber, siger Vibe.

Efter at være blevet reddet af røgalarm anbefaler Vibe Dyhrberg Nielsen alle at anskaffe sig sådan en - eller flere. I det lille askebæger ligger en duft-dims, der skal tage lugten af røg. Den lugter umiskendeligt at Jenka-bobletyggegummi. Foto: Peter Friis Autzen

Hun opfordrer alle andre til at anskaffe sig røgalarmer.

- Man kan også give dem som julegave eller kalendergave. Eller som pakke i et pakkespil.

Men helt ærligt: Er en røgalarm en særlig god julegave?

- Ja, det er den da. Den siger "jeg holder af dig og vil gerne passe på dig", siger Vibe.

Annonce

Røgen forsvinder ikke

Natten, hvor Vibe og Kim endte med at stå udenfor sammen med Thea på 15 og Isabella på tre, begynder allerede ved 22-tiden.

- Vi synes, at der lugter brændt. Ikke af egentlig brand, men mere som om nogen har en and i ovnen og har brændt den på.  Vi tjekker bagtrappen og mærker efter, om dørene er varme. Det er de ikke, så vi lufter ud og går i seng, siger Vibe.


Alle burde have røgalarmer i deres hjem. Og jeg vil købe nogle ekstra.

Vibe Dyhrberg Nielsen


Klokken halv to begynder røgalarmen i stuen at hyle. Thea trækker puden over hovedet og prøver at sove videre, og Isabella sover uforstyrret videre, selvom hun ligger få meter fra den hysterisk hylende lille røgalarm. Men Kim og Vibe springer ud af sengen.

Køkkenet, som ligger ud til bagtrappen, er fuld af en tåge-agtig røg.

Alle de evakuerede tog sagen med ro, selvom de stod på Axeltorv midt om natten, mens brandvæsenet rykkede ind i stueetagen. Privatfoto

- Vi kan stadig ikke finde årsagen. Til sidst ringer vi til brandvæsenet og giver i en fart børnene lidt tøj på. Brandvæsenet kommer frem utrolig hurtigt, siger Vibe.

Imens får Kim alarmen afbrudt alarmen

Brandvæsenet evakuerer to opgange, og i alt 12 børn og voksne står pludselig ude på gaden. Heldigvis kan de søge ly i et festtelt, der er opstillet på Axeltorv. Thea står med en dyne omkring kroppen for ikke at fryse.

Annonce

Nerverne kommer først bagefter

- Vi er ikke rigtig bange. I hvert fald ikke mens det står på, siger Vibe om oplevelsen.

Men noget tyder på, at hun ikke tænkte helt klart.

- Da vi fik lov at gå ind igen, sagde politiet, at en skadesekspert var på vej. Så jeg begyndte at rydde op. Han må jo ellers være vant til lidt af hvert, og her var ikke egentlig rodet. Men jeg ryddede alligevel op. Midt om natten.

Siden oplevelsen har Vibe og Kim gjort sig nogle tanker.

De små "lugt-slugere" står rundt om i Vibes hjem, hvor lugten af røg stort set er væk. Foto: Peter Friis Autzen

- Jeg gik forbi omme i Jyllandsgade, da der var brand dér for ikke så lang tid siden. Og jeg har da tænkt over, hvor galt det ville være gået, hvis ikke vi havde slået alarm. Vi tøvede ellers lidt, fordi vi ikke kunne se ild nogen steder - og fordi ingen andre gjorde noget.

Et par dage senere sidder Kim og Vibe i stuen, da en politibil med blå blink kører forbi nede på gaden.

- Det har vi jo oplevet mange gange før, men denne gang gik der et lille sug gennem os. Måske er vi mere påvirket af det her, end vi lige troede. Og jeg har besluttet at anskaffe flere røgalarmer. De koster ikke ret meget. Og man kan få en gratis ved Trygfonden. Det var derfra, min svigermor skaffede en til os, siger Vibe.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce