Annonce
Elbobladet

Renovering for millioner puster nyt liv i historisk bygning

Lene Thomsen inde bag Kosmorama-bygningens karakteristiske, runde vinduer. Foto: Peter Friis Autzen
Den gamle Kosmorama-bygning i Gothersgade har i et års tid været gennem en stor renovering. Arbejdet nærmer sig snart sin afslutning.
Annonce

Fredericia: I det seneste års tid har håndværkere været i gang i Gothersgade 35. Forhåbentlig er de færdige i løbet af de næste tre måneders tid.

Det siger tømrer og bygningsingeniør Lene Thomsen fra murer- og entreprenørfirmaet Teddy Thomsen ApS, der har ejet bygningen i 25 år.

Gothersgade 35 rummer både Iris Blomster, Butik Smagløs, Zoffmann Optik, Wiberg, der åbner torsdag, og endnu en kommende butik samt en række beboelser på førstesalen. Så når renoveringen er ovre, skal der styr på rækken af a, b, c, d, og e-adresser.

Lene Thomsen er glad for ejendommen, der blandt andet rummer den gamle Kosmorama-biografbygning med markante, runde vinduer, ansigter og håndværksdetaljer i massevis.

- Det er en smuk ejendom, men også en ejendom, hvor arbejdet har grebet om sig i takt med, at vi har arbejdet os frem, siger hun og peger op gennem en loftlem i rummet bag de runde vinduer.

- Deroppe har vi skiftet hele tagkonstruktionen ud, fordi den var rådden. Andre steder har vi skiftet hele ledningsnettet. Og sådan har opgaven udviklet sig.

Hun skønner, at projektet løber op i omkring ni millioner kroner. Heraf kommer 1,4 millioner fra Bevaringsfonden for Fæstningsbyen Fredericia.

Det er en dejlig bygning. Men gammel og med mange ting at tage fat i.

Lene Thomsen, Teddy Thomsen Aps

Annonce

Sunket sammen

Ejendommen, der udefra måske virker som flere ejendomme ved siden af hinanden, har over hundrede år på bagen.

- I løbet af de år er den sunket en del. Der var nok omkring 30 centimeters forskel fra den ene ende af bygningen til den anden. Det var så skævt, at man kunne mærke det, når man gik på gulvet. Det har krævet meget arbejde at rette op, siger Lene Thomsen.

Skævheden kan stadig ses udefra. Afstand fra jord til vindue og fra vindue til udsmykning er ikke ens i begge ender af den ellers symmetrisk opbyggede del.

I Kosmorama-delen af bygningen, hvor Zoffmann Optik har til huse, er der en hel del bygningsdetaljer, som der blev kælet for, da huset blev bygget. Men også nogle detaljer, der kan undre.

- Inde bag pudset i søjlerne ved siden af Zoffmanns vinduer fandt vi rustne vandrør. De lå støbt ind i pudset, hvilket jo godt kan undre lidt, for den slags får jo pudset til at smuldre. Men de byggede vel med de metoder og materialer, der var almindelige dengang, siger Lene Thomsen.

Teknologisk Institut har hjulpet Teddy Thomasen ApS med vejledning i teknikker og materialer for at sikre, at alt udføres optimalt.

Annonce

Kommunen gav et skub

Lene Thomsen fortæller, at bygningen under alle omstændigheder trængte til at blive renoveret.

- Vi gik og overvejede et projekt. Så ringede kommunen og spurgte, om ikke vi kunne bruge hjælp fra fonden. Det gav det os et skub. Og så gik vi i gang, siger hun.

På førstesalen over butikkerne og i den gamle biograf lå der tidligere syv udlejningsværelser. I forbindelse med renoveringen inddrages også et par ellers tomme lokaler over biografen, så de syv værelser omdannes til fem større lejligheder.

- Vi oplever, at der er efterspørgsel på lejligheder i midtbyen. Der er i hvert fald allerede nogle, der ringer på dem, siger Lene Thomsen.

Hun håber, at hele projektet kan afsluttes til sommer.

FAKTA

  • Ejendommen Gothersgade 35 har gennemgået adskillige forandringer, siden den blev opført i 1892. I løbet af de 128 år er den for eksempel udvidet med en ekstra etage og siden også med sin i dag nok mest iøjnefaldende del, selve Kosmorama-bygningen. De mange indvendige forandringer har gjort, at den aktuelle renovering har grebet om sig, da et utal af detaljer har vist sig at kræve ekstra opmærksomhed, fortæller Lene Thomsen.

  • Kosmorama-bygningen med runde vinduer og teatermasker stammer fra 1908. I årene inden havde københavnske Lauritz Carl Constantin åbnet Kosmorama-biografer 25 steder i landet. I 1908 overtog garveri-ejer R. Schou fortagenet og byggede den i dag så kendte bygning. Samtidig udviklede biografen sig fra at vise fortidens meget korte film til at lokke med rigtige, fuldlængde spillefilm.

Kosmorama-bygningen stammer fra 1908 og er dermed lidt yngre end resten af Centrum-komplekset, der ligger til højre. Foto: Peter Friis Autzen
Det har krævet et stort arbejde at rette op på bygningen, som gennem årene er blevet skæv. Her ses håndværkernes stilladser på bygningens bagside. Foto: Peter Friis Autzen
I den gamle biografsal var der kælet for detaljer som denne. Salens nederste del bebos af Zoffmann Optik. Førstesalen indtages nu til beboelse. Foto: Peter Friis Autzen
Centrum-bygningen (der står Centrum i murværket på "tårnet" i midten) stammer fra 1892. Som led i renoveringen er døren og indgangspartiet bag lygtepælen kenskabt efter gammelt forbillede. Foto: Peter Friis Autzen
Puds og murværk vidner om en tid med blik for detaljer. Men også om, at bygningen er gammel og gennem årene har sat sig. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

På den 2. side: Mormors jordbærhimmel

Annonce