Annonce
Elbobladet

Risikoen er væk: Sådan blev voldens farlige pukkel fjernet

En usædvanlig situation betød, at Fredericia Kommune med kort varsel fik lov til at grave jord ned fra volden. Foto: Søren Gylling
Muligheden for et farligt jordskred blev fjernet, da en langarmet gravemaskine onsdag i sidste uge hapsede en stor bunke jord fra volden ved Østerstrand. - Risikoen er væk nu, lød konklusionen.
Annonce

Fredericia: En langarmet gravemaskine fjernede onsdag i sidste uge en farlig jordpukkel på Fredericia Vold ved Østerstrand.

Dermed er risikoen for et stort jordskred fjernet, efter at stien på volden var begyndt at sprække efter masser af regn på det seneste. Risikoen var, at både stien og den nærliggende jordpukkel ville skride ned mod stranden.

Ved 14-tiden rullede den store gravemaskine ned ad den asfalterede vej ved Østerstrand, og i løbet af et par timer blev øverste lag på skrænten skrabet ned.

Det usædvanlige syn blev fulgt at mange forbipasserende fredericianere. Voldmester Mikael Holdgaard fik onsdag grønt lys til aktionen for at forhindre et muligt jordskred på 300 til 500 ton jord.

Slots- og Kulturstyrelsen gav tilladelsen til det hurtigt arrangerede entreprenørarbejde, da der var tale om ændringer af et fredet fortidsminde.

Det var da bekymrende at høre, at volden var ved at styrte sammen. Jeg har ikke noget forstand på det, men jeg håber, de ved, hvad de har med at gøre. Jeg kunne også forstå, at de havde fået tilladelse fra myndighederne til at gøre det.

Mette Tamberg, forbipasserende

Annonce

Skridrisiko fjernes

Fredericia Kommune havde allieret sig med Hededanmark, som i forvejen arbejder i byen i forbindelse med det store voldprojekt.

Brian Petersen, der er arbejdende formand hos Hededanmark, forklarede dagens arbejdsopgave med den langarmede gravemaskine:

- Opgaven er at fjerne den pukkel, der er på volden, så skridrisikoen bliver fjernet. Det er den pukkel, som er vurderet til at indeholde 300-500 tons jord, sagde Brian Petersen.

Anden og sidste del af aktionen skete, da en mindre entreprenørmaskine kørte hen over nogle udlagte jernplader ved voldstien. Her blev den sidste del af jorden skubbet ned ad skrænten. Og som Brian Petersen fra Hededanmark konstaterede ved 16.30-tiden:

- Risikoen er væk nu.

Stien vil være spærret i et stykke tid, indtil det er muligt et genetablere både volden og stien, som den var.

Annonce

Hør voldmester Mikael Holdgaard forklare aktionen:

Museerne står for volden

Museerne i Fredericia står for både plejen og formidlingen af historien om Fredericias fredede voldanlæg.

Derfor var det voldmester Mikael Holdgaard, som tog kontakt til Slots- og Kulturstyrelsen for at få tilladelsen til onsdagens gravearbejde på volden. Mikael Holdgaards officielle titel er kulturarvsinspektør.

Der blev gravet i den grønne vold for at forhindre et farligt jordskred. Foto: Søren Gylling
Gravearbejdet på volden ved Østerstrand varede et par timer. Foto: Søren Gylling
En del forbipasserende og interesserede fredericianere fulgte arbejdet i løbet af de cirka to timer, det varede. Foto: Søren Gylling
Den store entreprenørmaskine var klar til gravearbejdet ved 14.15-tiden.Foto: Søren Gylling
Mandag blev voldstien afspærret. Tirsdag blev området ved stranden også afspærret. Onsdag valgte man at skrabe det øverste lag af volden væk i et område ved Østerstrand. Dermed er risikoen for et stort jordskred væk. Foto: Søren Gylling
Et usædvanligt syn mødte forbipasserende ved Østerstrand, som fulgte gravearbejdet. Foto: Søren Gylling
I stedet for at vente på et ukontrolleret jordskred, blev der mandag gravet i de øverste lag et sted på volden. Foto: Søren Gylling
Fredericia Vold bliver gravet i for at forebygge et muligt skred af 300 ton jord.Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

På den 2. side: Mormors jordbærhimmel

Annonce