Annonce
Elbobladet

Rundspørge: Det vil politikerne gøre for at skabe liv på Axeltorv

Fotos: Gustav Roesbjerg Mygind og Søren Gylling. Collage: Gustav Roesbjerg Mygind
ElboBladet har i de seneste uger sat udviklingen af Axeltorv under lup. I den forbindelse har vi spurgt hvert parti, hvad de vil gøre for at skabe liv på torvet.

Fredericia: Hvordan skal fremtidens Axeltorv se ud? Det spørgsmål har ElboBladet i de seneste uger beskæftiget sig med, efter at torvet særligt i den seneste tid har stået som en tom, åben plads, når ikke torvehandlen har fundet sted onsdage og lørdage.

Butiksindehavere ud mod torvet, torvehandlere og -handlende samt nogle af torvets ildsjæle er blevet spurgt ind til, hvordan de ser Axeltorv både nu og i fremtiden. I den forbindelse er turen nu kommet til lokalpolitikerne. ElboBladet har sendt en mail ud til de 13 lokalopstillede partier med spørgsmålet: "Hvad vil du gøre for at skabe liv på Axeltorv?"

Nedenfor kan du læse svaret fra de 12 politikere, som har besvaret mailen.

Annonce

1 Susanne Eilersen, Dansk Folkeparti

Foto: Søren Gylling

Dansk Folkeparti har gennem længere tid talt om, at Axeltorv skal ændres. En grøn ose med legeplads/ aktivitetsplads, inspireret af legepladsen ved Sundhedshuset, hvor både ældre og børnefamilier kunne nyde byrummet, få pulsen op, eller bare sidde og nye en kop kaffe og se på de flotte renoverede bygninger, der omkranser Axeltorv.

2 Kirstine Holst, Borgerligt Fællesskab

Foto: Søren Gylling

Axeltorv har ligget som en gold stenørken længe nok nu. Vi ser gerne at der i en tredjedel op mod Dalegade etableres en grøn oase med træer, buske og bænke. I modsatte ende skal genopføres toiletter, som tidligere. Det vil give dagligdagsliv på torvet.

3 Karsten Byrgesen, Nye Borgerlige

Foto: Morten Pape

Jeg vil lytte til borgerne frem for, at borgerne skal lytte til mig. Axeltorv er et enormt potentiale i vores midtby og den midtbystrategi som vi har i høring. Foreningen af ildsjælene i foreningen ”Axeltorv venner” er aktive omkring torvets mange muligheder og primus motor for udviklingen. Det er vigtigt at tage en inkluderende dialog med beboerne i området og finde enighed. Torvet er et vigtigt byrum som jeg som udvalgsmedlem i byrådets kultur- og idrætsudvalg er villig til at gå meget langt for at støtte. Kulturen er byens bindemiddel og styrke, hvor torvet spiller en vigtig rolle.

4 Poul Rand, Liberal Alliance

Foto Ludvig Dittmann

Et område som ”speakers corner” hvor alle borgere kan stille sig op på en ”pult” og tale frit. En mindre fast scene hvor lokale kunstner kan optræde spontant. Mobile plantekasser, der udgør små oaser, hvor medbragt mad kan nydes af børn og forælde. De kan omrokeres efter behov af kommunens folk. Byens fremtidige koncert sted, lyden er bedre her. Genetabler et mindre springvand. Et mindre område med biodiversitet, der kan bruges som åndehul og terapihave. Affaldsspande nok, ordensregler der håndhæves af kommunal ”parkbetjent/servicemedarbejder”. Stedet alle kan færdes også de handicappede.

5 Steen Wrist, Socialdemokratiet

Foto: Søren Gylling

Axeltorv er en af byens smukkeste pladser med flotte historiske bygninger. Socialdemokratiet vil gerne udvikle midtbyen og her også Axeltorvet, så der skabes mere liv og flere aktiviteter. Det handler for os dels om, at vi understøtter torvedagene, men også at give mulighed for mere liv på torvet, ved f.eks. aktiviteter for børn, og meget gerne i samarbejde, med de aktører, der ligger op til torvet. Samtidig bør pladsen forskønnes med buske og træer. Socialdemokratiet tror, at Axeltorvet vil kunne udvikle sig til en af Fredericias hyggeligste og mest levende pladser.

6 Kirsten Vad Knudsen, Radikale Venstre

Foto Ludvig Dittmann

Axeltorv er en stor, flot plads. Der er mange muligheder. Vi skal naturligvis i dialog med dem, der bor dernede og de forretningsdrivende i området. Og byens borgere i det hele taget. Det er supervigtigt at inddrage folk i byen i udviklingen af sådan et område.

7 Cecilie Roed Schultz, Enhedslisten

Foto: Ludvig Dittmann

Axeltorv skal væk fra at være en stenørken. Der skal være plads til at afvikle torvedag og større arrangementer, men vi skal samtidig udvikle området med en større legeplads med fokus på naturen og med handicapvenlige toilet- og pusleforhold, så man ville kunne være der i længere tid med sin familie. Vi har brug for oaser, som får folk til at tilbringe tid i midtbyen, og det vil dette kunne gøre. Man kan opgradere med en amfiscene på niveau med den, der er i Brandts Passage i Odense, så man også kan tiltrække mere teater, musik og skuespil.

8 Connie Maybrith Jørgensen, Socialistisk Folkeparti

Foto: Ludvig Dittmann

I SF savner vi flere pladser og byrum, hvor byens borgere kan mødes uden man nødvendigvis skal købe noget. Axeltorv bør omdannes til et sådan byrum. Derfor bør der være bænke på pladsen og beplantning på pladsen. Begge dele skal kunne flyttes rundt, således pladsen kan fortsætte med at være et bytorv med handel eller kultur aktiviteter.

9 Kenny Bruun Olsen, Venstre

Foto: Claus Fisker

Axeltorv er desværre aldrig blevet et attraktivt samlingssted, trods det at det nok er Fredericias flotteste bygningsværker som er repræsenteret der, og det skyldtes flere ting.

Bl.a. at man har haft en langvarige historie og tradition for torvedagene. Pladsen skal kunne rumme alle boderne og det gør selvfølgelig pladsen tom og måske gold de dage der ikke er boder.

Men der har været fokus på problemet den senere tid, for ja, det er et smukt sted og der kan uden tvivl laves et naturskønt byrum på den plads, og det er en af vores overvejelser, men det skal udvikles i fællesskab med borgerne.

10 Thor Nielsen, Frie Danske

Foto: Mads Dalegaard

Få inviteret flere loppemarkeder til blandt andet. Det hyggeligt og giver mere liv i byen.

11 Henrik Thermansen Møller, Kristendemokraterne

Foto: Mads Dalegaard

Vi skal have blomsterne tilbage i byen. Så som det allerførste skal der opstilles flere blomsteropsatser på Axeltorv. Så skal Fredericia til at afholde en stor årlig blomsterdekorations konkurrence på Torvet og der skal jævnligt afholdes forskellige former for små koncerter, workshops og levende udstillinger. Byen skal tilbage til alle Fredericias borgere.

12 Martin Runager, Alternativet

Pressefoto

Torvet har tidligere været et festligt sted, og de 2 ugentlige torvedage et fast indslag i byens liv. Dem kunne man godt genoplive men som Krejler-dage. Det mangler lidt her i de Østjydske byer efter Corona. Derudover lytter vi meget til de ideer som både Axeltorv-lauget og andre har fremsat. Men umiddelbart mangler vi ikke mere park og en legeplads findes 300 m. derfra på Volden. Noget vi måske manglede i by-rummet var et king-size orangeri med glastag og eks. smoothie servering af egne dyrkede frugter og grønsager under en stor glaskuppel og salg fra boder med lokale råvarer til madlavning!

Annonce
Annonce
Elbobladet

Præstens klumme: Uventede gæster

Annonce
Annonce
Elbobladet

Ugens hund: Buster måtte på tobaksafvænning efter en tur til dyrlæge

Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Gys på volden giver gysser til lokal velgørenhed

Elbobladet

På den 2. side: Send dit bud et smil på vejen

Elbobladet

Kim Sjøgren spiller til nytårskoncert med humor

Elbobladet

Surf-butik får årets handicappris: Tilbyder vandaktiviteter til alle - handicap eller ej

Elbobladet

Motion og hygge

Elbobladet

Tager over efter Søren Møller: Velkendt ansigt bliver leder af musicalakademiet

Elbobladet

Odenseaner fra Esbjerg rykker ind på chefpost i Fredericia

Elbobladet

Kanal-boss forelskede sig i Fredericia, forandrede Fredericia og forlader Fredericia

Elbobladet

Kæmpe butik åbner i Fredericia: Intersport er klar med dato for åbning

Elbobladet

Dessertsøstre måtte lukke café efter uvelkomment besøg i kælderen: - Vi vil være helt sikre, inden vi åbner

Elbobladet

Tre tricks giver garanti for knasende sprøde flæskesvær

Elbobladet

Sidste dag med genbrug på Prangervej: Winnie siger tak for sin gode arbejdsplads - men kan ikke flytte med

Elbobladet

Virksomhed flytter fra Nyborg til Fredericia - hjælper med at skaffe penge hjem

Elbobladet

Julehygge gav afbræk fra en økonomisk trængt hverdag: - Vi kommer væk fra den dårlige stemning derhjemme, hvor børnene ved, at der ingen penge er

Elbobladet

Tre finaler og en sølvmedalje til riffelskytte

Elbobladet

Cykelbutik klar til åbning: Gamle indretningsmaterialer har fået nyt liv og værdi

Elbobladet

Morfin-byen: Fredericia-erfaringer kan føre til stramning af straffeloven

Elbobladet

På den 2. side: Dieseldunsten og den hvide chokoladefrø

Elbobladet

Guldmedaljer til Mai og Freja

Elbobladet

Præstens klumme: Demokrati af Guds nåde?

Elbobladet

Julegavekonvoj sætter kurs mod Rumænien: - Det bedste er at se de store lys i børnenes øjne

Annonce