Annonce
Elbobladet

Sådan skal du forholde dig til coronavirus

Hvis lægerne mistænker, at en dansker er smittet med corona, bliver vedkommende isoleret på Skejby eller Hvidovre Hospital. Det oplyser Sundhedsstyrelsen. På billedet ses Infektionsmedicinsk Afdeling på Hvidovre Hospital, som tester det nødvendige beskyttelsesudstyr. Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
WHO har klassificeret corona-udbruddet som en international sundhedskrise. Overlæge fortæller her, hvordan den almene dansker skal forholde sig til sygdommen.
Annonce

Coronavirusset har indtil nu ramt 10.000 mennesker og kostet flere end 200 livet. Derfor har WHO nu klassificeret det som en international sundhedskrise.

Men selv om WHO har trykket på den store alarmknap, skal den almene dansker forholde sig roligt, siger Tyra Grove Krause, der er overlæge og afdelingschef på Statens Serum Institut.

- Hvis man ser på antallet af dødsfald og tilfælde i Kina, er det ingenting, i forhold til hvad en almindelig sæsoninfluenza kan koste af dødsfald, siger hun.

Derfor behøver du heller ikke at tage nogle forholdsregler lige nu. Flere apoteker og Matas-butikker har ellers meldt udsolgt af mundbind, som danskerne har revet ned fra hylderne i kølvandet på corona-udbruddet.

- Men privatpersoner behøver ikke at foretage sig noget. Der er meget begrænset smitterisiko udenfor Kina, siger Tyra Grove Krause.

De danske myndigheder følger dog udviklingen nøje - blandt andet, fordi corona er et nyt virus, som vi derfor ikke kan vaccinere mod.

- Vi har ingen immunitet overfor det nye virus, og derfor kan det potentielt sprede sig på samme måde, som vi kender fra de store influenzapandemier. Men der er vi slet ikke endnu, siger Tyra Grove Krause.

Annonce

Intet klart svar

Lægerne har heller ikke et klart svar på, hvem der er i særlig risiko for at få sygdommen eller dø af den.

I Kina er sygdommen dog gået hårdest ud over ældre og folk med nedsat immunforsvar - eksempelvis på grund af cancer, sukkersyge eller hjerte- og lungesygdomme.

- Så en teori kan være, at virusset opfører sig som influenza, hvor det primært er farligt for dem, som er svækket i forvejen, forklarer Tyra Grove Krause.

Man ved heller ikke, hvor mange kinesere der har eller har haft sygdommen uden at blive særlig påvirket af det.

Der er nemlig store mørketal, fordi man kun har overblik over dem, som er indlagt i Kina. Og de få tilfælde, der er set i Tyskland, har været milde.

- Derfor kan det sagtens være, at mange flere har haft coronavirus-infektion uden at blive mere syge, end man ville af almindelig influenza, siger Tyra Grove Krause.

Det nye coronavirus spreder sig dog hurtigere end sars, som var et lignende virus - og potentielt hurtigere end influenzapandemier.

- Men også her er vi rigtig godt rustet til at isolere og begrænse smittespredning. Så jeg er hverken bekymret for Danmark eller de fleste europæiske lande, siger Tyra Grove Krause.

Anderledes har det set ud i Kina, hvor sundhedsmyndighederne har været udfordret på deres kapacitet. Derfor har de været nødt til at bygge nye sygehuse og skaffe ekstra sengepladser på rekordtid.

Samtidig frygter de internationale sundhedsmyndigheder, at virusset skal sprede sig til eksempelvis Indien, som ligeledes har en stor befolkning og begrænset kapacitet på sygehusene.

- Det er formentlig også derfor, at WHO har kaldt det en international sundhedskrise - fordi den virkelig kan udfordre de lande, som har svagere sundhedssystemer, end vi har, siger Tyra Grove Krause.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

På den 2. side: Mormors jordbærhimmel

Annonce