Annonce
Elbobladet

Sådan undgår du duggede briller med mundbind

Dugger brillerne, når du bruger mundbind, kan det både være generende, men også øge risikoen for kontaktsmitte, hvis du gentagne gange rører ved brillerne, oplyser Sundhedsstyrelsen. Arkivfoto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Vil du undgå duggede briller, når du bruger mundbind, så er det mest optimale ikke væskeprodukter og pudseklude - du bør i stedet fokusere på noget andet.
Annonce

Hvis der er én ting, som mange har fået tilfælles med forsangeren fra TV2 under coronakrisen, så er det følelsen af at kigge mod et par duggede ruder.

For i takt med at vi skal bruge mundbind i det offentlige, oplever mange brillebærere, at glassene dugger til, når de bruger mundbind.

- Det er til stor gene for brillebrugere, fordi den varme udåndingsluft siver op over mundbindet og op på brillerne, hvilket får dem til at dugge, siger Gitte Brink Kristensen, der er klinisk fagspecialist hos Louis Nielsen.

Brug dit mundbind korrekt

Vask hænder, eller brug håndsprit før brug.

Tag mundbindet på ved at holde i øreelastikkerne - og husk at vende det korrekt. Det skal sidde tæt til ansigtet og dække både næse og mund.

Rør ikke mundbindet under brug. Skift det ofte og altid, hvis det er vådt eller beskidt.

Tag mundbindet af ved at gribe fat i elastikkerne, og smid det straks ud - medmindre du kun har brugt det i kort tid.

Bruger du et stofmundbind, så læg det i en pose, og vask det ved 60 grader.

Vask hænder, eller brug håndsprit efter brug.

- Det er svært helt at undgå, men man kan selv gøre noget for at reducere det betydeligt, fortsætter hun.

Annonce

Luk kløft

Duggen opstår, når luften, du udånder, er varmere, end den du befinder dig i.

Og selv om der findes diverse pudseklude og væsker, der kan forsøge at reducere duggen, så er det mest effektive, hvis du kan få lukket den kløft, der opstår mellem mundbindet samt næse og kinder.

- Hvis man kan anskaffe sig et mundbind, der slutter tæt over kinder og næseryg, så vil der ikke sive så meget luft op, siger Gitte Brink Kristensen.


Hvis man kan anskaffe sig et mundbind, der slutter tæt over kinder og næseryg, så vil der ikke sive så meget luft op.

Gitte Brink Kristensen, klinisk fagspecialist hos Louis Nielsen


Prøv eventuelt at kigge mod de godkendte stofmundbind, som typisk fås i forskellige former.

Her kan du være heldig at finde et, der passer til din ansigtsform - men bemærk, at det ikke beskytter mod virus på samme måde som de kirurgiske engangsmundbind i tre lag.

Annonce

Tape kan løse problem

Hvis du foretrækker det kirurgiske engangsmundbind, kan du lukke helt af ved at bruge kirurgisk tape.

Sæt tape hele vejen op over kinden og videre op over næseryggen.

- Men det er lidt besværligt, og det skal helst være nemt at gå til, når vi skal have det af og på hele tiden, siger Gitte Brink Kristensen.

Hopper du ikke på den kirurgiske tape, så sørg i stedet for at gå efter et mundbind, hvor der sidder et metalstykke langs den ene kant.

- Det er den, der gør, at du kan forme det efter dit hoved, forklarer Gitte Sørensen, der er faglig specialist i Profil Optik.

Derfor er det vigtigt, at du huske at klemme metalstykket sammen om din næse, når du påfører dig mundbindet, så det slutter tæt.

Annonce

Drop kampen med linser

Har en du en mild sæbe uden slibemidler, så prøv desuden at skylle brillerne i det, og lad dem tørre.

- Sæben lægger et lag - en form for film - på brillerne, der kan forhindre, at dråberne lægger sig på glassene, forklarer Gitte Sørensen.

Man kan desuden købe produkter som pudseklude og diverse væsker, der kan reducere duggen.

- Men der er ikke noget videnskabeligt belæg for, hvor godt det virker - for nogen virker det, for andre gør det ikke, siger Gitte Brink Kristensen.

Hvis du ikke orker at tage kampen op mod dine duggede briller, kan du i sidste instans overveje at skifte til kontaktlinser.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Audi-diesel yder 341 hk

Elbobladet

BMW elbil med 500 hk

Elbobladet

MX-30 scorer fem stjerner

Elbobladet

Fransk vintage jul

Annonce