Annonce
Elbobladet

Se video: Sort sol angribes af høg

Stære i hundredvis flokkes i luften. Selv en angribende, sulten høg kan ikke afbryde "dansen".

Fredericia: Det kaldes sort sol, når tusindvis af stære flokkes og "danser" på himlen. Det gør de i træktiden - både forår og efterår - hvor de samles, inden de overnatter i sivskove eller lignende.

Sort sol er især kendt fra Tøndermarsken og området deromkring. Men det findes også lokalt. I videoen her ses en stor flok stære danse i luften over Rands Fjord.

Det kaldes sort sol, når store stære-flokke danser på himlen. De samles dels for at spise, dels fordi en stor flok er bedre beskyttet mod rovfugle. Men ikke totalt beskyttet, som det fremgår af videoen på netavisen. Foto: Peter Friis Autzen

Mens vinden og trafikken på hovedvej 28 bidrager til lydbilledet, kan man høre suset fra tusindvis af vinger. I hvert fald, hvis man skruer højt nok op for lyden.

Annonce

Undervejs i optagelsen angribes flokken af en rovfugl - tilsyneladende en spurvehøg eller en duehøg. Den har heldet med sig, og i et hurtigt øjeblik ser og hører man den uheldige stær falde til jorden, mens rovfuglen følger efter.

Videoen er filmet anden påskedag klokken cirka 20.30. Normalt er sort sol-højsæsonen forbi i løbet af marts. Så denne sværm i april er måske en af forårets sidste.

Beskedne rovfugle

Stæreflokkene har ellers en helt særlig måde at forsvare sig på, når de angribes af en rovfugl. En teknik, der kan få ornitologer til at krybe i regntøjet og iføre sig beskyttelsesbriller:

Stærene skider og gulper i luften for at ramme den angribende rovfugl. Og hvis de har held til at ramme, er det mere end bare træls for rovfuglen.


De bliver simpelthen skidt ned.


Klatterne og gylpen ødelægger nemlig rovfuglens fjerdragt, og så kan den miste evnen til at flyve. Den bliver simpelthen skidt ned.

Ifølge Miljøstyrelsen er der set eksempler på, at rovfugle, der skides ned over vand, ender med at drukne, fordi de ikke kan komme op fra vandet igen.

Så selvom stæreflokken måske ligner et stort tag selv bord, er det ikke helt risikofrit at angribe.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Elbobladet

Ugens hund: Rollo er hypnotisør

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce