Annonce
Elbobladet

Se video: Tarzans jungle fældes og køres til København og Aarhus

Tarzans jungle var engang fuld af lianer. Nu er det kæder, der hænger ned fra oven. Produktionsleder Bo Kudsk Kristensen følger og dirigerer arbejdet med at firre den store gangbro ned. Foto: Peter Friis Autzen

Fredericia Teaters største scenografi nogensinde er ryddet fra salen i Prinsessegade. Men allerede om kort tid vil junglen rejse sig igen.

Annonce

Fredericia: I en tid med heftig debat om fredning af skov skal man måske passe på med en overskrift om, at Fredericias eneste jungle fældes. Men ikke desto mindre er dét tilfældet på Fredericia Teater, hvor produktionsleder Bo Kudsk Kristensen står i spidsen for den slags arbejde.

- Det er en meget stor scenografi. Faktisk den største, vi nogensinde har haft - også større end "Klokkeren fra Notre Dame", siger han, mens radar-blikket kører rundt i teatersalen.

Overalt arbejdes der med skruemaskiner, kæder, taljer og andet. Ned fra loftet hænger stadig rester af den tætte jungle. Lianerne er væk, men nu hænger der kæder. Se eventuelt videoen på netavisen.

Højt over scenegulvet dingler en tekniker i seletøj med lys i pandelampen, mens hans skruer løs på elementer, der skal skilles ad i den rigtige rækkefølge.

- Vi er 20 mand i gang lige nu, siger Bo Kudsk Kristisensen.

Vi skal kunne være hurtige. Både nedtagning og opstilling skal kunne klares på få dage.

Bo Kudsk Kristensen, produktionsleder
Gangbroen, som skuespillerne brugte til at gå ud over publikum, skal genbruges med konstrueres på en ny måde. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce

Hurtig, hurtig, hurtig

ElboBladet møder Bo og hans hold cirka 14 timer efter sidste Tarzan-forestilling. Det er mandag kort før middag.

- Vi skal være færdige onsdag nat. Torsdag skal der sættes stole op til teaterforeningens "Emil fra Lønneberg"-forestilling. Fredag præsenterer teaterforeningen "La Boheme" i salen, og lørdag er salen lejet ud til et arrangement for Tamilsk Venskabsforening. Så vi skal være klar til tiden, siger Bo med et ret afslappet smil.

- Vi skal nok nå det. Vi har jo prøvet det før. Denne her scenografi er bare større end de andre, siger han.

Når alt grejet skal køres væk, forventes det at fylde fem store 40 fods containere.

Der arbejdes både på gulvet, på scenen og i højden oppe under scene-loftet, hvor en tekniker hænger i sit seletøj. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce

Grundig, grundig, grundig

Otte-ti folk er i gang med at firre den store gangbro, som gav skuespillere adgang til at gå ud over publikum og rundt foran balkonen, ned. Det sker med kraftige taljer og kæder.

Det er tungt grej, og arbejdet foregår med præcision - dirigeret af Bo - så gangbroen ikke vrides og tager skade på vej ned.

- Stop dér. Lidt mere dér, siger han med klar stemme og peger ud fra scenekanten på de dele af gangbroen, han vil have til at flytte sig i enten højere eller lavere tempo.

Til sidst ligger den u-formede kulisse på det ryddede gulv og kan skrues fra hinanden.

Udstyret må ikke tage skade af at blive pillet ned og transporteret. For det skal bruges igen. Både i København og i Aarhus, hvor forestillingen skal genopføres. Så holdet er både underlagt et tidspres og et krav om, at grejet ikke må lide overlast.

Scenografien ser en hel del mindre jungle-agtig ud, når den ligger som elementer på gulvet. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce

Få dage til at stille op

Den stramme tidsplan slutter ikke, når Bo og resten af holdet sender lastbilerne afsted med de fem containere.

- Vi skal lave en prøveopstilling i en hangar på Refshaleøen, hvor vi skal arbejde med at konstruere en flyve-rig (en stillads-konstruktion, der gør skuespillerne i stand til at svinge sig i lianer ud over publikum), der passer til rummene i Musikhuset i Aarhus og Falconer Salen i København, siger Bo Kudsk Kristensen.

Der er ikke plads til forsinkelser. Fredericia Teater får adgang til salen kun fire dage inden Aarhus-premieren.

I den store sal i Aarhus skal den omtalte gangbro i øvrigt have ny udformning.

- Der er for lang vej hele vejen rundt, Så i Aarhus vil gangbroen være udformet som to vinger, der går ud fra scenen, forklarer Bo.

Pludselig går den hektiske aktivitet i salen i stå. Der er blevet kaldt til frokost i et baglokale, og alle lægger værktøjet fra sig. Junglen er fældet og med ét er der stille.

Bag scenens elektronik er der konstrueret en trappeopgang, som gav skuespillerne adgang til at dukke op forskellige steder på scenen. Foto: Peter Friis Autzen
- Lidt mere dér, lyder det fra Bo Kudsk Kristensen, der sikrer sig, at den store gangbro kommer ned uden at blive vredet skæv. Foto: Peter Friis Autzen
Jungle-bevoksningen kan minde om camouflage-net. Foto: Peter Friis Autzen
En del af jungle-krattet er firret ned fra sceneloftet og ligger klar til pakning på gulvet. Foto: Peter Friis Autzen
Også i teatrets forhal er der jungle at fælde. Foto: Peter Friis Autzen
20 mand er i sving med nedtagning og pakning af Tarzans jungle. Foto: Peter Friis Autzen
En gangbro højt over scenen gav skuespillere adgang til at "svæve" ned fra junglens høje træer. Nu hænger der en håndværker med skruemaskine. Foto: Peter Friis Autzen
Bo Kudsk Kristensen og hans hold er under pres for at overholde en stram tidsplan - og samtidig passe på deres udstyr og scenografi. Men han er ikke stresset. Foto: Peter Friis Autzen
Der er højt op og langt ned. Foto: Peter Friis Autzen
En del af scenografien var digital og fremkaldt som billeder på led-skærme. Når man kommer tæt på, kan man se, at skærmenes "pixels" er større end på tv'et derhjemme. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Elbobladet

Ugens hund: Rosa jager æbler

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce