Annonce
Elbobladet

Se video: Voldens sidste stubbe barberes af

Jens Jensen er maskinfører og altmuligmand hos Trelde Næs Træservice. Og han betjener her "voldens barbermaskine": Stubfræseren, der fjerner stubbe. Her er den i gang med den sidste af de mange træstubbe på Fredericia Vold i denne omgang. Foto: Peter Friis Autzen
115 træer er blevet fældet. Og nu er deres stubbe også væk.

Fredericia: I de seneste måneder er 115 træer på Fredericia Vold fældet. Enkelte står tilbage som afpillede stammer og grene, som fugle og insekter kan boltre sig i årevis. Men de fleste er helt væk. End ikke stubbene er tilbage.

Stubbene er fjernet dels for at give volden et pænere udseende, og dels fordi stubbene er i vejen, når græsset skal slås. Den store fjernstyrede græsslåmaskine, der hvert år æder sig gennem græsset på volden, kan vælte, når den rammer en stub gemt i det høje græs. Den vejer halvanden ton, og sådan en ulykke skal helst undgås.

Arbejdet med at fjerne stubbene har taget tid.

Annonce

Først blev træerne beskåret og fældet. Derefter er kommunens Vej & Park-afdeling rykket ud med en motorsav for at skære stubbene så tæt ned til jorden som muligt. Og til sidst er folk fra Trelde Næs Træservice rykket ud med en stubfræser.

Til sidst er det meste af smulderet fra sav og fræser fjernet, hvorefter hullet i volden dækkes og gror til.

Ender som brænde

Det meste af træet fra de fældede træer, forvandles til flis og brændes. Men de kantede stub-rester, som blandt andre specialarbejder Poul Henrik Christensen saver ud af stubbene, kløves og bruges som brænde på blandt andet Øster Strand.

Så folk, der i løbet af sommernætterne hygger sig ved de kommunale bålsteder, kan altså lune sig ekstra ved tanken om, at det er voldanlæggets træer, der leverer lys og varme.


Fræseren kan æde sig igennem næsten hvad som helst.


Maskinarbejder Jens Jensen fra Trelde Næs Træservice, styrede stubfræseren, mens den åd sig gennem den allersidste - og allerstørste - af de mange stubbe. Se videoen på netavisen.

Maskinen har 35 hestekræfter og fungerer ved, at en klinge med fastmonterede "høvle" drejer hurtigt rundt, mens den i en glidende bevægelser føres frem og tilbage over stubben, mens den gnaver sig længere og længere ned. Klingen kan gribe fat i træet og trække maskinen fremad. Så hvis stubben står yderligt eller driller, kan Jens Jensen være nødt til at fortøje maskinen til et andet træ.

Mens motorsaven er udfordret af urenheder i træet, kan fræseren klare næsten alt. Til gengæld flyver og fyger det med både træstøv, stumper og spåner.

Den sidste stub, på volden lige nord for Kongenstræde, forsvandt 31. marts. Det tog et par timer.

Nysgerrige pilfingre skal holde sig på lang afstand af den roterende klinge. Foto: Peter Friis Autzen
Klingen kan trække maskinen fremad. Så nogle gange må Jens Jensen fortøje den til et andet træ. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Elbobladet

Præstens klumme: Guds rige er som et sennepsfrø

Annonce
Elbobladet

Peter Schmeichel og medlemmer fra Magtens Korridorer skaber nyt Rock’n’Talk show

Annonce
Elbobladet

Pinse for hele familien med hoppeborg og kagemand

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Lokal købmand siger farvel til en dagligvarebutik og goddag til en anden

Elbobladet

Kunstnerisk landmærke indviet ved Frederiks Kanal

Elbobladet

6. Juli-Dagene er tilbage for fuld udblæsning

Elbobladet

Carlsbergs bryggeri i Fredericia vinder international pris

Elbobladet

Ukrainsk florist kommer til 6. Juli Cup

Elbobladet

Præstens klumme: Grøn er håbets farve

Elbobladet

På den 2. side: Lyserød eksplosion lige fra morgenstunden

Elbobladet

Nu kan du godt finde mountainbiken frem: Nyt spor for alle indviet

Annonce