Annonce
Elbobladet

Se videoen: Træer i gågade fældes for at undgå skæve fliser

Træerne skubber fliserne op. Det fører til faldulykker, kvæstelser og erstatningssager. Så nu må træerne fældes.

Fredericia: Platantræerne har begejstret i mange år med deres hastigt voksende kroner, som blandt andet kan bære julelys og store blade. Men træernes rødder er et problem.

- De skubber belægningen op. Folk falder over kanterne og kommer til skade og ødelægger brillerne. Det går ikke, siger Laila Jensen, der er grøn driftsplanlægger ved Fredericia Kommune.

Det er ikke ualmindeligt med en skadesag eller to om måneden på grund af de rod-skæve fliser. Derfor har kommunen også bekæmpet træernes rødder i årevis.

Annonce
Platantræerne må fældes, fordi de skubber til fliserne i gågaden, så folk falder og kommer til skade. Lasse Hansen og Jan Jensen fra DEP udfører arbejdet, mens Laila Jensen besigtiger. Foto: Peter Friis Autzen

- Vi har taget belægningen op og skåret rødder over og fjernet dem. Og så lagt belægningen tilbage på plads. Vi har også klippet træernes kroner, som vokser hurtigt. Når kronen vokser, vokser rodnettet i samme tempo, så ved at holde kronerne beskåret har vi bekæmpet rødderne. Men det har ikke været nok, siger Laila Jensen.

På sigt svækker det også træet at få beskåret og fjernet rødder. Til sidst kan det ende med at blive svagt og vælte i kuling eller storm. Så kommunen har i årevis vidst, at træerne på et tidspunkt måtte fældes.

Nye træer sættes i kasser

I første omgang skal tre af platantræerne i Vendersgade fældes. Det sker i løbet af denne uge, hvor arbejdet vil blive forsøgt udført på tidspunkter, hvor det forstyrrer butikkernes åbningstid mindst muligt.

Der plantes ikke nye træer i jorden. I stedet sættes en ny slags plantekasse op. De er flytbare og kan rumme nye træer.


Vi har i årevis kæmpet mod rødderne. Men vi har også vidst, at den dag ville komme, hvor træerne måtte fjernes.

Laila Jensen, grøn driftsplanlægger


Det er endnu ikke afgjort, hvilken slags træer det bliver. Men det bliver næppe platantræer.

De nye kasser har tre fordele: De kan flyttes. De kan holde styr på de nye træers rødder, som så ikke ødelægger belægningen. Og de kan skjule hullerne i belægningen. Kommune har nemlig ingen reservefliser af kinesisk granit liggende til at lukke hullerne efter de fældede og fjernede træer.

Sådan en kant inviterer nærmest til at blive faldet over. Og det sker da også så tit, at kommunen nu fælder træerne, der med sine rødder skubber til fliserne. Foto: Peter Friis Autzen
Lasse Hansen (til venstre) og Jan Jensen fældede det første af foreløbig tre træer, der skal væk fra Vendersgade. Foto: Peter Friis Autzen
Laila Jensen glæder sig til at vise de nye træer og deres flytbare kasser frem i Vendersgade. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Færdig med at 'kigge på vinduer': Bent har fået ny livsglæde efter at gøre op med gangproblemer

Elbobladet

John kan fejre 40 år som mælkemand

Elbobladet

Happy jazz i Tøjhuset

Elbobladet

Vendersgade-butikker er frustrerede over sivegade-debat: - Hvorfor er der slet ingen, der spørger os?

Annonce