Annonce
Elbobladet

Ser du tv og film på mobilen? Så gå efter denne skærm

Der er kommet markant flere streamingtjenester på det danske marked i 2020, og samtidig er antallet af danskere, der streamer steget - også i den modne aldersgruppe. Genrefoto: Samsung Electronics/Reuters
Farver, pixeltæthed og hertz er afgørende for, hvor flot en smartphone viser billeder, film og gengiver farver. To eksperter råder til, hvad du skal gå efter.
Annonce

En smartphone er i dag blevet fjernsyn, fotografiapparat og hjemmebiograf i ét.

Og flere danskere bruger dagligt deres telefon til at se film, tv eller serier.

Det gælder også i den modne aldersgruppe. Og på bare fem år er antallet af 47-75-årige, som streamer, fordoblet, viser tal fra DR Medieforskning.

Men hvad skal man gå efter, hvis telefonen skal gengive storladne film og farvestrålende fotos i bedst mulige kvalitet?

- For den helt almindelige forbruger er det vigtigste, at man styrer uden om LCD-skærme og i stedet går efter OLED, råder John G. Pedersen, der er redaktør på techmediet meremobil.dk og har 20 års indsigt i branchen.

Overvej skærmstørrelse og billedformat

En stor skærm batter ikke meget, hvis kvaliteten ikke matcher størrelsen. Men hvis den tekniske kvalitet er god, vil en større skærm alt andet lige give en bedre oplevelse.

Overvej, hvad der er vigtigt for dig. Er du kompromisløs omkring billedkvaliteten, eller er det vigtigere, at telefonen kan ligge i lommen?

Format er et andet subjektivt parameter. Sony har med deres Xperia 5 II eksempelvis lavet en skærm, der er lang og smal. Samsung er gået i den modsatte retning med en bredformatskærm i størrelsen 5:3.

Overvej, hvad du kan lide. Den lange skærm kan give en følelse af biograflærred, når du vender telefonen horisontalt - andre foretrækker den buttede skærm, som giver et bredere læsefelt på højkant.

Når en pixel på en OLED-skærm slukker, bliver den nemlig helt sort.

Og det betyder, at de øvrige farver træder tydeligere frem, tilføjer Christian Nielsen, der er teknisk device specialist hos teleselskabet 3.

- OLED betyder, at sort er sort, så det samlede billede fremstår skarpere. Tidligere var der altid et vist baggrundslys i hver pixel, som derfor fremstod grå og gjorde det samlede billede mindre farverigt, siger han.


For den helt almindelige forbruger er det vigtigste, at man styrer uden om LCD-skærme og i stedet går efter OLED.

John G. Pedersen, redaktør på techmediet meremobil.dk


Disse smartphones kan både hedde noget med "OLED" eller "AMOLED".

På Iphones kan de også hedde "Retinaskærme".

- Det vigtigste er, at OLED indgår i beskrivelsen. Så der må man nærlæse æsken, hvis man er i tvivl, siger John G. Pedersen.

Kig også på, hvor mange pixels den givne smartphone har i skærmen.

Hvis du vil have smæk for skillingen, skal du have en skærm, der er mindst "full HD" eller "full HD plus" - gerne én, som også understøtter HDR.

- I konkrete tal betyder det, at der på æsken skal stå mindst 1920x1080 pixels, råder John G. Pedersen.

Annonce

Vurder kvalitet og pris

Nogle smartphones går helt op til 4K - altså 3880x2160 pixels.

Men fordi der er tale om en lille skærm og ikke et decideret fladskærmsfjernsyn, modsvarer prisen ikke merværdien, vurderer John G. Pedersen.

- Telefonens skærm er for lille til, at den almindelige forbruger reelt kan se forskel, når man kommer op i så ekstremt høj opløsning. Så det er rigeligt, at man går efter en smartphone med OLED og full HD, siger han.

Det kan også være en fordel at skele til skærmens såkaldte opdateringshastighed.

Jo hurtigere opdatering, jo hurtigere "fanger" skærmen groft sagt, at billedet i eksempelvis filmen har ændret sig.

Gå efter en skærm med mindst 100 hertz, råder Christian Nielsen.

- Jo højere hertz, jo hurtigere skærm - og jo højere frekvens på billedopløsningen. 100 hertz er godt. 120 hertz er toppen af poppen, og det bedste, man kan få på markedet, siger han.

Hertz er især vigtigt, hvis telefonen skal bruges til streaming eller gaming.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Skarp pris på Sorento plug-in

Elbobladet

Præstens klumme: Kan den byttes?

Elbobladet

Ugens hund: Rosa jager æbler

Annonce