Annonce
Elbobladet

Sikke et tal: Carmelo har lavet over en million pizzaer

Carmelo Portale har stået bag Lille Italia i Danmarksgade siden 1990. I den tid har han lavet en million pizzaer. Mindst. Foto: Peter Friis Autzen
Carmelo fra Lille Italia har været selvstændig pizzamand i 30 år.

Fredericia: Lad os starte med det, der står i overskriften. Over en million pizzaer? Spis nu lige brød til, tænker nogle måske - og det må man gerne, hvis man har smag for et stykke brød til sin pizza. Men tallet holder. Der er regnet på det.

Siden Carmelo Portale etablerede sig som selvstændig pizzamand i 1990, har han holdt nogenlunde styr på, hvor mange pizzaer han har lavet hver dag - i gennemsnit. Og fraregnet ferier og lignende bliver det til 1.008.000 pizzaer.

- Det er mange, siger den 55-årige italiener og tager sig til en skulder.

- Så kan man jo egentlig godt forstå, at jeg er lidt øm i skulderen ind i mellem, siger han med tydelig italiensk accent.

Bliver du aldrig træt af at lave pizzaer?

- Nej, svarer Carmelo usædvanlig kortfattet og tilføjer under pres:

- Det er sjovt at lave pizzaer.

Annonce

Startede på Sicilien

Det hele begyndte på Sicilien, hvor Carmelo voksede op i den lille by, Naso.

- Da jeg var 14-15 år, fik jeg et job som opvasker på en restaurant i nabobyen. Pengene var små i min familie, og jeg ville gerne tjene mine egne. Mine forældre levede under krigen - de vidste, hvad sult var, og vi lærte, at man skal kunne klare sig.

Året efter skiftede Carmelo til et sommerjob på et pizzasted. Og det var her, han endte med at bage sin første pizza. Det var mange år, før han fik sit eget sted i Danmark. Og dermed også mange år, før statistik-tællingen på 1.008.000 begyndte.


Jeg fik at vide, at det var meget koldt i Danmark. Men det var svedende varmt den sommer, jeg kom hertil.

Carmelo Portale, pizzamand


- Min første pizza var skæv. Dengang lavede man ikke dejen på forhånd. Husk på, at sommeren på Sicilien er varm; Så man lavede dejen med meget gær og lod den hæve i solen, og så skulle den bruges med det samme. Jeg var uerfaren og kunne ikke lave det pænt. Min første pizza var ikke god nok til at blive solgt - så jeg spiste den selv, siger Carmelo.

Siden kom han efter det. Hans pizzaer blev pæne og runde. Nu kunne de sælges - men statistikken tæller ikke endnu.

I dag tager Carmelo stadig til Sicilien, når hans ferier tillader det.

- Og jeg spiser altid pizza på mit yndlingssted, La Palme i Naso. Så sidder jeg og får pizzaen serveret på en porcelænstallerken og med kniv og gaffel. Det er dejligt.

Annonce

Tog til Danmark og svedte

I 1985 fik Carmelo muligheden for at arbejde på et spisested i Fredericia, Italia overfor banegården.

- Det eneste, jeg vidste om Danmark, var, at det var et fladt land. Og min ven Aldo, der tilbød mig jobbet som kok, advarede mig om, at der var meget koldt i Danmark. Så jeg skulle tage mit varmeste tøj med, sagde han. Men sommeren 1985 var varm - meget varm og lang. Så dér stod jeg i mit tykkeste vintertøj og var ved at smelte, siger Carmelo med et grin.

Efter nogle år etablerede hans ven det lille ud-af-huset-sted Lille Italia i Danmarksgade.

- Det var det første pizzasted i byen, og folk syntes, at det var spændende, husker Carmelo.

Lige bag disken har Carmelo et lille turistkort over Sicilien hængende. Hans hjemby er ikke markeret, men han ved nøjagtigt, hvor den ligger. Foto: Peter Friis Autzen

Efter nogle år overtog han stedet. Det var i oktober 1990. Og dér starter statistik-tællingen, som nu har rundet en million pizzaer.

- Jeg tror, at tallet er højere, men det er i hvert fald mindst en million, siger Carmelo.

Da han startede, var han alene om køkkenet og havde et bud kørende på en gammel puch maxi.

- Ovnen var gammel, og køkkenet slidt. Men jeg arbejdede hårdt og har fornyet mit udstyr, efterhånden som jeg fik råd. Uden at låne en krone. Jeg har først brugt pengene, når jeg havde dem.

I en del af de 30 år havde Carmello og et Lille Italia By Night på Axeltorv, hvor nattelivets sultne kunne smovse til den lyse morgen. Natstedet havde travlt, men det indgår kun antydningsmæssigt i statistikken.

- Så den er helt sikkert ikke overdrevet. Tværtimod, siger Carmelo.

Annonce

Italiensk hjerteblod kan smages

I køkkenet bag disken i Lille Italia hænger et lille turistet kort over Sicilien. Naso er så lille en by, at den ikke er markeret på kortet, men Carmelo kan hurtigt pege sin fødeby ud.

Italien betyder meget for ham. Dels fordi blodet i hans årer er italiensk, og dels fordi han benytter sig af italienske evner og smagsløg, når han laver mad.

- Jeg laver selv dejen, kødsovsen, lasagnen - det hele, faktisk. Og det er da klart, at jeg som italiener laver den bedste pizza, siger Carmelo med et smil.

Smilet viser, at han godt er klar over, at jantelovs-fraværet i den melding er til at få øje på. Men hvad skal han ellers sige?

- Jeg ved, at min mad er god. For jeg har mange kunder, der er kommet her lige siden starten for 30 år siden. De kommer her ikke kun for min italienske charmes skyld: De kommer tilbage igen og igen, fordi maden er god, siger han.

Nu har du lavet en million pizzaer. Hvor længe bliver du ved?

- Jeg bliver ved, indtil jeg skal pensioneres. Det er sjovt at lave pizzaer, og jeg elsker at være pizzamand.

Sådan kender de fleste Carmelo Portale: Bag disken i Lille Italia. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Et øjeblik: Se - en dukselilje

Annonce