Annonce
Elbobladet

Skal lære at give slip: Hjertesygdom giver mange diskussioner i fredericiansk familie

Christina Mungthungklang Nielsen står i mange dilemmaer, når hun på den ene side skal tage hensyn til sin sygdom, men samtidig også ønsker en hverdag som alle andre jævnaldrende. Selvom hun ved, at det skyldes omsorg og kærlighed til hende, kan spørgsmålet om påpasselighed føre til diskussioner med hendes forældre. Foto: Søren Gylling
Mange forældre kender formentligt til, at det kan være svært at give slip på sit barn, når det kommer i en alder, hvor byture og flytning fylder. Det ved moren til hjertesyge Christina Mungthungklang Nielsen alt om.

Fredericia: Når fødselsattesten viser 18 år, er det kendt, at man skal ud at feste og fyre den af i byen - når ellers den er åben.

Sådan var det dog ikke for Christina Mungthungklang Nielsen. Som beskrevet i portrættet af den 22-årige fredericianer er hun nødt til at tage sine forbehold i hverdagen på grund af en hjertesygdom.

Alkohol er derfor én af de ting, som hun i modsætning til mange jævnaldrende, ikke eksperimenterer med. Når det går vildest for sig, bliver det til to genstande over en aften. Første gang, hun var på bytur i nattelivet, var, da hun fyldte 20 år.

Det er dog ikke kun for Christina, men også resten af familien - der foruden Christina tæller mor, far og storebror - at sygdommens konsekvenser tager hårdt.

- Som familie er vi konstant bekymret for hende i hverdagen. Vi vil gerne skærme hende for alt det, der kan gøre ondt på hende, for hun er ikke som alle andre unge, forklarer Christinas mor, Somruethai Mungthungklang Nielsen.

Annonce

Skal give slip

Selv ved Somruethai godt, at hun er overbeskyttende i forhold til sin datter.

- Christian (Christinas storebror, red.) kan vi sagtens give slip på. Falder han og får en skramme, så er det, hvad det er. Hvis det sker for Christina, og der går infektion i skrammen, ender hun på sygehuset, forklarer Somruethai, der altid har telefonen på lyd, når Christina er ude sent i aften- og nattetimerne.

Med en alder på 22 år forventer Christina ikke, at der går mange år, førend hun flytter hjemmefra. Også dét er anledning til diskussion i familien, selvom mor og far er forstående for, at det sker, når Christina er klar til det.

- Vi vil sætte pris på, at det ikke bliver længere væk end en radius af Kolding. Vi er blevet bedre til at give slip, men det er virkelig svært, pointerer Somruethai.

Annonce

Tæt forhold til storebror

Selv forstår Christina til dels sine forældres bekymring, men hun ønsker også at kunne leve det liv, som hun lyster.

- Til tider kan det være pisseirriterende, at mine forældre er overbeskyttende, og min storebror kan være på samme måde, når han hører, at jeg skal i byen. Men hvis jeg så møder ham i byen, bliver jeg også stolt og rørt over, at han vil passe på mig og spørger ind til, hvordan jeg har det, selvom han er afsted med sine venner. Det er hans måde at vise, at han holder af mig, siger Christina, der har et tæt forhold til sin storebror.


Til tider kan det være pisseirriterende, at mine forældre er overbeskyttende, og min storebror kan være på samme måde, når han hører, at jeg skal i byen. Men hvis jeg så møder ham i byen, bliver jeg også stolt og rørt over, at han vil passe på mig og spørger ind til, hvordan jeg har det, selvom han er afsted med sine venner. Det er hans måde at vise, at han holder af mig.

Christina Mungthungklang Nielsen


Derfor lytter hun også særligt efter, når Christian en sjælden gang kommer med råd til, hvad hun skal være opmærksom på.

- Da han boede hjemme, skulle jeg sommetider snakke tingene igennem med ham. Når han kommer med et råd eller siger noget til mig, ved jeg, at det er vigtigt at tænke tingene igennem en ekstra gang. Han gør det jo ikke så tit, siger Christina.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Børn synger salmer i det fri

Elbobladet

Præstens klumme: Aprilsvejr!

Annonce