Annonce
Elbobladet

Skilte skal fortælle om liv i døde træer

- Så længe de ikke udgør en risiko for mennesker, er de mere end velkomne. På volden er nogle af træruinerne blevet til insekthoteller og spætteboliger. I dag er det vigtigt at tænke biodiversitet og bæredygtighed ind i parkforvaltningen, lyder det fra voldmester Mikael Holdgaard Nielsen. På dette foto ses én af voldens træruiner, som er blevet udstyret med et skilt. Foto: Fredericia Kommune
Selvom nogle træer er døende, kan de gavne dyre- og plantelivet. Det budskab ønsker Fredericia Kommune at udbrede med skilte flere forskellige steder på volden og i skovene.
Annonce

Fredericia: Det er et velkendt fænomen, at vi mennesker får opstillet en gravsten ved det sted, vi ligger begravet efter dødens indtræffen.

Blandt træer hører det imidlertid til de sjældnere tilfælde, men det bliver der nu til dels lavet om på flere steder rundt i kommunen.

I den kommende tid bliver der nemlig sat et nyt skilt op, som informerer om, at der står en træruin.

Hvad er en træruin?

En træruin er et dødt eller døende træ, som man lader stå, fordi det er et vigtigt levested for alverdens insekter, mosser og svampe. Derfor er træruinerne også en god fødekilde for skovens fugle.

- I skovene står der tusindvis af træruiner, men skiltningen gør opmærksom på, at det ikke er alt træ, som bruges til brænde, flis og møbler. De bruges også til at gavne insekter og fugle, siger Carsten Pedersen, som er projektleder i natur og miljø i Fredericia Kommune.

Annonce

Får flere henvendelser

Det er dog langtfra samtlige træruiner, som bliver udsmykket med et skilt. I første omgang er der produceret 20 skilte, og alt efter behov kan der efterfølgende blive produceret flere, oplyser projektlederen.

Tirsdag opsatte han en håndfuld skilte langs nogle af kommunen skovstier ved træer, som umiddelbart springer i øjnene, fordi de er døde eller måske mangler en trætop.

Nogle vil måske mene, at det er en stor ting at sætte et skilt op for at fortælle om livet i et træ. Hvorfor skal der oplyses om det?

- Det er viden. Jeg oplever at få henvendelser om, hvorfor vi ikke fælder træet, når det er dødt. Hvis der er en risiko forbundet med det, kan vi fælde det, men ude i skoven kan vi lade det ligge, hvor det har en værdi for eksempelvis spætter.

- Man kan diskutere, hvorvidt der skal skiltes med det, men det er vores erfaring, at det giver mening at fortælle om, hvorfor tingene ser ud, som de gør dér, hvor man færdes. Ellers vil nogle få den opfattelse, at vi ikke rydder op og ikke prioriterer naturen, men det er ikke tilfældet, siger Carsten Pedersen.


Man kan diskutere, hvorvidt der skal skiltes med det, men det er vores erfaring, at det giver mening at fortælle om, hvorfor tingene ser ud, som de gør, dér hvor man færdes.

Carsten Pedersen, projektleder i natur og miljø i Fredericia Kommune


Skiltene er en del af en større fortælling om kommunens ambitioner for en rig natur, hvor biodiversitet og naturens egen gang får plads. Tidligere i år vedtog miljø- og teknikudvalget en 18-punkts-plan, som omhandler biodiversitet og formidlingen af dette.

Foruden skovene kan man finde skiltene ved træruiner på volden. Skiltene er blevet til i et samarbejde mellem natur og miljø i Fredericia Kommune og Museerne i Fredericia.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Præstens klumme: Kan den byttes?

Elbobladet

Ugens hund: Rosa jager æbler

Annonce