Annonce
Elbobladet

Skoleelev fra Fredericia vinder 10.000 kroner for video om frihed: Se den her

3. prisen i konkurrencen om Arlette Andersens frihedspris 2021 går til Freja Weiss Nielsen, 14, år, 8.g Erritsø Fællesskole på Erritsø Bygade for maleriet "Frihedens Sorger". Men selve hovedprisen på 10.000 kroner tildeles i år 14-årige Marie Boubbou fra 8. NA-klassen på Kirstinebjergskolen på Havepladsvej for en video om frihed.
For femte gang er Arlette Andersens frihedspris uddelt. Men igen i år kun online på grund af corona.

Fredericia: 14-årige Marie Boubbou fra 8. NA-klassen på Kirstinebjergskolen på Havepladsvej vinder dette års Arlette Andersens frihedspris 2021 indstiftet af Fredericia Kommune, Fredericia Gymnasium, Danske Bank Fredericia og Fredericia Dagblad.

Det blev afgjort på 76-års dagen for Danmarks Befrielse, om aftenen 4. maj 1945.

Maria Boubbou modtager 10.000 kroner for en video med sig selv i hovedrollen, optaget på Østerstrand.

Annonce

Den kredser om emnet frihed, og om at man ikke kan gå den lette genvej for at opnå friheden. Heller ikke på sociale medier, som mange unge måske mener.

Digt og maleri hædres også

2. prisen går til Freja Tousgaard Andersen, 16 år, Fredericia Gymnasium, for digtet "Fundamental frihed", som indledes:

"Fri som fuglen. Det siger man vel. Men jeg vil hellere være fri fra mig selv. Så når fuglen flyver og rejser sin vej, ville jeg ønske, jeg var fuglen. Ikke bare mig. For at slippe bekymringerne. Er mere værd end at presse sig selv til man ikke kan mere. Mit sind er udvisket. Min mund er lukket. Hele verdens lys er nu udslukket. Berøvet for frihed. Min tillid og tro. Jeg beder til, mit indre snart vil få ro. Verdens buldren. Øjne blanke. Pandemien kan jeg ikke skænke en tanke. For der sker så meget inde i mig, jeg ikke bemærker hverken den eller dig".

3. prisen er givet til Freja Weiss Nielsen, 14, år, 8.g Erritsø Fællesskole på Erritsø Bygade for maleriet "Frihedens Sorger", der viser to elskende kvinder forvist fra deres landsby. Har deres nyfundne frihed en pris?, spørger Freja Weiss Nielsen.

Annonce

Opkaldt efter KZ-overlever

Arlette Andersens frihedspris er opkaldt efter Arlette Andersen, Fredericia, der har overlevet rædslerne i Nazitysklands dødslejr Auschwitz-Birkenau under 2. Verdenskrig og viet sit liv til at fortælle om friheden, dens pris og dens bydende nødvendighed.

Prisen giver unge mennesker i Fredericia mulighed for at reflektere over begrebet frihed i en historisk, nutidig eller fremtidig kontekst og udtrykke sig i et essay, digt, artikel, video, billedkunst eller anden form for værk. Den har været uddelt siden 2017 på årsdagen for Danmarks befrielse fra Tysklands besættelse 1940-45.


Maria Boubbou modtager 10.000 kroner for en video med sig selv i hovedrollen, optaget på Østerstrand. Den kredser om emnet frihed, og om at man ikke kan gå den lette genvej for at opnå friheden.


Igen i år blev 4. maj højtideligheden og prisuddelingen foretaget online. Borgmester Steen Wrist (S) indleder det 10 minutter lange indslag på kommunens hjemmeside med sin 4. maj tale om frihed i coronaens tid og på trods af coronaen. Derpå præsenteres de tre finalister i frihedsprisen, og til slut har Arlette Andersen ordet.

Se indslaget her tillige med vindervideoen, digtet i sin fulde længe og en længere forklaring om maleriet.

Annonce
Annonce
Elbobladet

Rift om vilde frø og planter

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Opvaavni tilbage i Fredericia

Elbobladet

Ugens hund: Rollo er hypnotisør

Annonce