Annonce
Elbobladet

Skraldindsamler: - Jeg håber flere kommer med ud

Katharina Bruuns hjerte banker hårdt for dyr - og for vores natur. I mange år har hun selv samlet skrald, når hun lufter sine hunde. Nu har hun startet gruppen Skrald indsamling Fredericia på Facebook - og hver anden søndag samler gruppen skrald i midtbyen i fællesskab. Foto: Lene Dalsgaard Nielsdatter
Katharina Bruun samler skrald, når hun ser det i naturen. Nu har hun og en veninde startet en gruppe for at få flere med ud og samle skrald hver anden søndag.

Fredericia: - Jeg har altid taget det skrald, jeg ser - for jeg har altid hadet at se skrald ligge i naturen.

Sådan siger Katharina Bruun, da ElboBladet møder hende og en anden skraldindsamler ved Landsoldaten for at gå en tur rundt på Volden med nappetænger og skraldeposer.

Hadet til skrald og kærligheden til naturen og dyrene, der lever i den, får ikke kun Katharina til selv at samle det skrald, hun ser på sin vej, op: Den unge kvinde har sammen med en veninde startet gruppen Skraldindsamling Fredericia på Facebook. Gruppen har i dag 69 medlemmer, og hver anden søndag mødes de, der kan og vil, og samler skrald et sted i Fredericia - det kan være voldanlægget eller stranden eller et helt tredje sted.

Det svinger, hvor mange, der tager ud og samler skrald - men når de er flest, er de omkring 10-15 skraldindsamlere.

- Jeg håber, at der kommer mange flere og giver en hånd med, siger Katharina.

Hun opfordrer folk, der er irriteret over skrald i naturen, og folk, der bliver berørt af at se videoer af dyr viklet ind i plastikaffald, til handling:

- Der er så meget fokus, hvad skrald i naturen kan gøre ved dyrene, men der er få, der gør noget ved det.

Skraldindsamling Fredericia er som et Kinderæg - hele tre ting på en gang: Socialt fællesskab, motion og en god gerning for naturen. Her er Heidi Dall Kristensen (til højre) og Katharina Bruun ude og samle skrald ved Volden. Foto: Lene Dalsgaard Nielsdatter
Annonce

Første nappetur

Heidi Dall Kristensen er ny i Katharinas gruppe. Så ny, at hun er på sin første tur med napperen.

- Jeg går meget op i bæredygtighed og miljø, og jeg ser tit affald her i Fredericia. Det skal der gøres noget ved, har jeg tit tænkt, fortæller Heidi Dall Kristensen, der synes, det er et godt initiativ, Katharina har taget, for det motiverer hende at tage ud sammen med andre.

Gruppen er nærmest som et Kinderæg – den giver medlemmerne hele tre ting: En god følelse efter at have gjort noget godt for naturen, frisk luft og fællesskab.

- Det er en god måde at møde mennesker på i Fredericia. Jeg har boet her et år og læser i Århus, så jeg kender ikke mange her, siger Heidi.

For Katharina Bruun er fællesskabet en sidegevinst. Hun samler til dagligt skrald alene, når hun lufter sine to hunde hjemme i Erritsø, hvor hun bor. Og hun samler skrald, fordi hun elsker dyr.

- En af grundene til, at jeg startede gruppen, er, at jeg som landbrugselev har set, hvad en dåse i naturen kan gøre ved en ko, hvis den spiser den, fortæller Katharina Bruun og skynder sig pludselig over gaden.

Hendes falkeblik har spottet en dåse, der godt nok ikke ligger i naturen. Endnu.

Annonce

Dåsedimser ved Nørre Voldgade

Hvordan har du det med at samle op efter andre folk? Lærer de så ikke bare, at der kommer nogen og rydder op efter dem?

- Vi har et ansvar overfor naturen, så er det lidt lige meget, hvem der samler skraldet op, siger Katharina og konstaterer tørt:

- Vi kan desværre ikke ændre på folks dumheder. Der vil altid være nogen, der er ligeglade.

Det er heller ikke tilfældigt, at Katharina drejer væk fra voldanlægget og går ned mod bænken på hjørnet af Vendersgade og Nørre Voldgade. Her ligger ofte en stak metaldimser fra dåseøl. Hun har mødt manden, der smider dem - og givet ham en pose samt opfordring til at lade dimserne sidde på dåsen eller smide dem ud.

- Næste gang jeg ser ham, vil jeg give ham en ny pose og spørge ham, om det er ok, at jeg skal samle op efter ham, siger hun og tilføjer med et smil:

- Jeg har fået min kæreste og min bror til at putte deres skodder i lommen fremfor at smide dem i naturen. Hvis jeg siger det mange gange nok, kan det være, han holder op.

I søndags samlede Skraldindsamling Fredericia skrald på stranden. Hvor og hvornår der skal samles skrald, slår Katharina op på gruppens Facebookside.

Heidi Dall Kristensen (til højre) er ny i gruppen Skrald indsamling Fredericia, som Katharina Bruun har startet. Gruppen går normalt om søndagen, men Heidi og Katharina gik en ekstra tur med ElboBladet i sidste uge. Foto: Lene Dalsgaard Nielsdatter
Ved bænken på hjørnet af Vendersgade og Nørre Voldgade finder Katharina Bruun ofte mange metaldimser fra øldåser. Hun har snakket med manden, der smider dem. Og hun gør det gerne igen. I håb om at han en dag stopper. Foto: Lene Dalsgaard Nielsdatter
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Større batteri i A6 plug-in

Elbobladet

Kunderne var klar fra start: Julegavebyt, osetrang og støtte til butikshandlen fyldte på genåbningsdag

Elbobladet

100.000 kroner til ny kampagne: Tag trygt til Fredericia med dankortet

Annonce