Annonce
Elbobladet

Sløj deltagelse i undersøgelse: Fredericianere er indtil videre ikke meget for at fortælle, hvordan de har det

Cirka 40 procent af 2500 adspurgte fredericianere har indtil videre svaret i en stor folkeundersøgelse om fysisk og psykisk sundhed og trivsel. Kommunen ønsker en højere deltagelse. Bidragene fra os skal hjælpe politikere og det offentlige med indsatser og forebyggelse. Så har du det skidt?... Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix
40 procents deltagelse i projekt, der lokalt involverer 2500. Svarfrist til maj og præmier. Men kræver halv times ærlighed ved tasterne. Har folk dog svært ved at finde.
Annonce

Fredericia: Under halvdelen af de borgere i Fredericia Kommune, som i eboks eller brev er bedt om at deltage i en stor landsdækkende folkeundersøgelse om trivsel og sundhed, har svaret.

Fristen for at bidrage til Hvordan har du det?, som kommunerne, regionerne og staten står bag, er midt i maj. 2500 af de 300.000 de danskere over 16 år, undersøgelsen henvender sig til via udtræk fra CPR-registret, bor i Fredericia Kommune. Svarprocenten er lige nu 40 procent. Det samme er tilfældet i hele Region Syddanmark, der skal levere 66.000 af de 300.000 deltagere.

Det oplyser projektleder for Hvordan har du det? i Region Syddanmark, Naja Ramskov Krogh:

- Men det er faktisk ikke så slemt. 40 procents deltagelse indtil videre er fint. Sidste gang, vi foretog undersøgelsen, var i 2017. Der endte svarprocenten på 68 på landsplan, og det er meget i sådanne spørgeundersøgelser, forklarer Naja Ramskov Krogh.

Så hun er fortrøstningsfuld.

Annonce

Deltag, please...

Alligevel har Fredericia Kommune sendt en pressemeddelelse med en opfordring om øget lokal deltagelse ud.

I spørgeskemaet bliver de udvalgte borgere spurgt til deres fysiske og psykiske sundhed, trivsel og sygdomssituation. Svarene er med til at give et billede af, hvordan vi borgere har det, og hvad der gør os syge. På den måde kan undersøgelsen bruges til at forbedre forebyggelse og behandling. Der trækkes lod om penge, telefoner og tablets blandt deltagerne.

- Det er faktisk et godt værktøj, vi som kommune og sundhedsudvalg kan bruge til at fokusere og sætte ind med penge, hvor det er nødvendigt, siger udvalgsformand, Susanne Eilersen (DF), til Fredericia Dagblad:

- Vi har tidligere kørt kampagner i forhold til unge og rygning og i forhold til overvægt på baggrund af resultaterne fra disse folkeundersøgelser, da de viste, at vi i Fredericia ligger højt i statistikkerne.

Annonce

Hvad med datasikkerhed?

Hvordan har du det? blev gennemført i Danmark i 2010, 2014 og 2017.

Denne gang vurderer både Naja Ramskov Krogh fra Region Syddanmark og Susanne Eilersen, at psykisk sårbarhed viser sig som et stigende problem. Ikke mindst på grund af ængstelse, samfundsnedlukning og måske endda sygdom under corona.

Naja Ramskov Krogh og Susanne Eilersen tror, at et fravalg af deltagelse har flere årsager: Manglende tid, at man modtager meget fra offentlige, som ikke altid har den store bevågenhed, og at et nej tak kan være besluttet hos den enkelte, fordi det alt andet lige tager cirka en halv time at svare på alle undersøgelsens spørgsmål.

Hvad med sikkerheden? Man hører jo, at oplysninger kan blive hacket?

- Det er ikke noget, folk har henvendt sig med som et problem, de har følt sig utrygge ved, siger Naja Ramskov Krogh:

- Men vi får da spørgsmålet af og til og kan kun svare, at alle tekniske leverandører til undersøgelsen er godkendte, og at alt testes før, under og efter undersøgelsen, så sikkerheden er i orden.


Det er faktisk et godt værktøj, vi som kommune og sundhedsudvalg kan bruge til at fokusere og sætte ind med penge, hvor det er nødvendigt., siger udvalgsformand, Susanne Eilersen (DF), til Fredericia Dagblad:

Susanne Eilersen (DF), fmd. Fred. Kommunes sundhedsudvalg


...eller har du det egentlig ok? - eller noget midt imellem? Arkivfoto: Henning Bagger, Ritzau Scanpix

Dens resultater på landsplan, i regionen og for Fredericia Kommune offentliggøres i foråret 2022.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Elbobladet

DS udfordrer tyskerne

Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Ny butik på vej på Vejlevej: - Vi er vilde med varer, der bare er bedre

Elbobladet

De kridtede sko er klar i startblokken: Sådan forbereder de lokale butikker sig til at genåbne

Elbobladet

Fem planter der giver pangfarver i haven

Elbobladet

Sympatisk Hyundai i20

Elbobladet

Se fotos: Solopgang ved Lillebælt

Elbobladet

Renault vækker kultbil til live

Elbobladet

Tantes Have afventer spændt genåbning: - Så snart vi ved noget, kan vi sige 'go' til en masse

Annonce