Annonce
Elbobladet

Slut med svup og svap: Sumpet natursti får ny og lækker gangbro

Skovfoged og projektleder Carsten Pedersen håber, at arbejdet med den nye gangbro får flere til at opleve naturen i området. Se video på netavisen for at opleve området, broen og mudderet. Foto: Peter Friis Autzen
Et af de smukkeste steder i Fredericia bliver nu meget mere lettilgængeligt.
Annonce

Egeskov: Mudderet suger foden fast og forsøger at rive gummistøvlen af. Den svuppede sti nær ørnerederne på sydsiden af Rands Fjord er efterhånden nærmest blevet til en sump, og kun de mest standhaftige kan kæmpe sig igennem.

Men nu anlægger Fredericia Kommune en cirka 150 meter lang gangbro gennem det mest sumpede område, så det bliver lettere at komme frem til området omkring FDF's Slottet og fugletårnet med udkig til de to havørnereder.

Fårbæk løber gennem området og ud i fjorden, som i dag er en sø. Landskabet er fugtigt og pakket ind i nedfaldne blade i alskens farver, og adskillige birketræer har lagt sig ned, så deres rodnet står lodret i luften som en tynd skive af jord og rødder.

- Vi ved, at stien her er populær, og at den er blevet ekstra populær, siden havørnene kom til. Vi ved ikke, præcis hvor mange der går tur her - kun, at der er mange. Derfor bør adgangsforholdene også være i orden, men det var de efterhånden ikke med så meget sump, siger projektleder Carsten Pedersen fra Fredericia Kommune.

Han er skov- og landskabs-ingeniør - eller skovfoged, som det hed i gamle dage. Og han glæder sig over både landskabet og den nye bro, der efter planen skal stå klar til december efter to-tre ugers arbejde.

Projektet koster 80.000-90.000 kroner fra skovenes driftsbudget, og arbejdet udføres af kommunens egne folk.

Annonce

Bæredygtigt træ

Broen er konstrueret af bæredygtigt træ. Dels i den forstand, at broen kan holde til, at mange mennesker går på den. Og dels ved, at træet er certificeret og så miljøvenligt som muligt.

-Stolperne er af akacietræ, som er mere holdbart end eg. Og brodækkene er af douglasgran. Vi vurderer, at stolperne kan holde omkring 20 år. Og hvis det bliver nødvendigt at udskifte dækkenet inden da, er det en ret let operation, siger Carsten Pedersen.


Vi vil hammer-gerne have flere folk ud i naturen. Og så skal adgangsforholdene også være i orden.

Carsten Pedersen


Hvorfor ikke bare lade sump være sump - der er jo andre stier og veje ud til fugletårnet, og hvis folk vil opleve naturen, kan sump jo være en del af oplevelsen?

- Det er rigtigt nok. men vi vil jo hammer-gerne have flere folk ud i naturen. Og det her er en af måderne. Men det er stadig en natursti, og man skal været ret godt til bens for at kunne gå her. Så det er en naturoplevelse. Hvis man er dårligt gående, er der andre, mere oplagte stier i området, siger Carsten Pedersen.

Annonce

Glad vandrer

Netop som Carsten Pedersen er i gang med at fortælle om gangbroen, kommer 63-årige Johnny Christiansen fra Fredericia gående.

- Jeg går gerne fem-ti kilometer hver dag. Det har jeg brug efter for nylig at være gået på efterløn efter et arbejdsliv med meget fysisk aktivitet, siger han og studerer de mange pæle, der er presset ned i det sumpede underlag.

- Det er en rigtig god ting, at kommunen gør det her - og det er imponerende arbejde. Det skal nok få flere til at komme ud i naturen - især sådan nogle gamle nogen som mig, der ikke er så gode til bens.

Johnny Christiansen går dagligt ture i området, og han glæder sig over broen, som er ved at blive konstrueret i baggrunde. Foto: Peter Friis Autzen
Gangbroen indgår i en af de markerede gå-ruter i området. Foto: Peter Friis Autzen
Flere af birketræerne i det sumpede område har lagt sig ned, så rødderne står som tynde, lodrette, sorte skiver. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Ugens hund: Rosa jager æbler

Elbobladet

Skarp pris på Sorento plug-in

Elbobladet

Præstens klumme: Kan den byttes?

Annonce