Annonce
Elbobladet

Snart skal du købe din bil over nettet, forudser branchefolk

- Vi ved fra mange undersøgelser, at den viden, bilkøberen tilegner sig om bilen, dels foregår hos bilforhandleren, dels på producentens hjemmeside og dels på sociale medier. Det er en skønsom blanding. Samtidig indikerer undersøgelser, at ikke engang de unge ønsker at købe bil alene på nettet. Så at sælge bilen ubeset har ikke haft medvind endnu, siger Thomas Møller Sørensen, som er branchedirektør for Bilbranchen hos Dansk Industri. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Bilsalget rykker i stigende grad over på nettet. Det er dog stadig en god idé at prøvekøre bilen, og du mister muligheden for at forhandle om prisen.

Handel med tøj, bøger og dagligvarer er for længst rykket over på nettet, hvor varerne bliver smidt i den digitale indkøbskurv og leveret til døren.

Men store investeringer som en ny bil vil de fleste trods alt gerne lige ud at se på og prøve fysisk, inden der langes tusindvis - måske hundredtusindvis - af kroner over disken. Sådan har det i hvert fald været indtil nu.

Ifølge Dansk Industris brancheorganisation Bilbranchen er dele af købsprocessen for nye biler i voksende grad blevet digitaliseret over de seneste 5-10 år.

Annonce

- Rejsen fra, at en kunde overvejer en ny bil, til de faktisk trykker køb eller skriver under på slutsedlen, foregår i stigende grad i en vekselvirkning mellem nettet og den virkelige verden, fortæller Thomas Møller Sørensen, som er branchedirektør for Bilbranchen.

- Indtil nu er købsprocessen blevet mere digital, fordi kunderne og forhandlerne er blevet mere digitale. Men andelen af handler, der foregår udelukkende på nettet, er lille. Det forventer vi dog, vil stige i de kommende år, også fordi producenterne af strategiske årsager ønsker at handle mere direkte med kunden og få mere data, siger han.

Prøv modellen først

Hos bilejernes interesseorganisation FDM forventer man også, at stadig flere bilmærker vil sælge nogle eller alle deres modeller på nettet.

Den udvikling betyder, at du som forbruger skal være lidt vaks ved havelågen, fortæller Simon Nguyen Kildeby, som er jurist hos FDM.

- En bil skal man helst se og prøve. Så vi anbefaler ikke, at man køber bilen uden at have prøvet en tilsvarende model hos en, man kender, en forhandler eller i et showroom, siger han.

En bil skal man helst se og prøve. Så vi anbefaler ikke, at man køber bilen uden at have prøvet en tilsvarende model hos en, man kender, en forhandler eller i et showroom.

Simon Nguyen Kildeby, jurist hos FDM

Som en del af handlen vil en bilforhandler ofte tage din brugte bil i bytte. Og fordi du køber din nye bil der, er bilforhandleren måske klar til at give dig en bedre pris for den gamle bil, end du ellers ville kunne få i fri handel.

Men det er som udgangspunkt ikke en mulighed ved netkøb.

Derudover vil de fleste forvente, at de kan forhandle sig til et prisnedslag hos forhandleren.

Men det kan være en udfordring med et klik på nettet.

- Til gengæld burde de kunne sælge bilen billigere, fordi der er færre led undervejs, tilføjer Simon Nguyen Kildeby.

Annonce

Lov til at prøvekøre

Fordi det er så nyt et felt, sætter Simon Nguyen Kildeby også spørgsmålstegn ved, hvordan reklamationsret og fortrydelsesret tager sig ud i praksis.

- Mange af firstmoverne er kinesiske producenter. Men så har de forhåbentlig en dansktalende service, man kan tage den igennem.

- I forhold til reklamation vil man jo også gerne vide, hvem man skal gå til. Der kan det være fint at se efter, om de har nogle samarbejdsaftaler med for eksempel mærkeværksteder, siger han.

Hvad hvis du fortryder dit bilkøb?

  • Du har ifølge forbrugeraftaleloven 14 dages fortrydelsesret, når du køber ting på nettet. Det gælder også, hvis du køber en fabriksny eller brugt bil.
  • Fortrydelsesretten skal modsvare din manglende mulighed for at prøve og besigtige produktet. Du skal dog nærlæse, hvad bilproducenten skriver i betingelserne om fortrydelsesret.
  • Hvis du ønsker at gøre brug af fortrydelsesretten, er det vigtigt, at du ikke tager bilen i brug. Med det forstås, at du ikke må have kørt i bilen, ud over hvad der kan karakteriseres som prøvekørsel.
  • Du skal hurtigst muligt meddele sælger, at du ønsker at gøre brug af fortrydelsesretten. Undgå herefter at køre i bilen.

Simon Nguyen Kildeby understreger, at du har 14 dages fortrydelsesret på et køb på nettet - også når det gælder en bil.

- Udgangspunktet er, at produktet skal sendes tilbage i samme stand, som du modtog det. Men hvor stejlt vil de her forhandlere stå i deres opfattelse af samme stand?

- Vi vil selvfølgelig mene, at du har lov at prøvekøre bilen, men spørgsmålet er hvor meget, siger han.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Elbobladet

El og plug-in udgør nu 40 procent af bilsalget

Annonce
Annonce
Elbobladet

Få din vin til at smage endnu bedre med disse tips

Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Yusuf åbner nyt pizzeria i næste uge: Han satser på egne opskrifter og god plads til spisende

Elbobladet

Fredericia på landkortet: Vi var en storby i vikingetiden

Elbobladet

Efterårets store naturoplevelse: Sæson for krondyr i brunst

Elbobladet

Skobutik drejer nøglen om: Vil i stedet fokusere på nethandel

Elbobladet

Ny, lille kortfilmsfestival blev løbet over ende - der kom tusindvis af film ind fra hele verden

Elbobladet

Efter flere års skattejagt: Henry har endelig, endelig, endelig fundet sin skat

Elbobladet

Sensommerhaven: Få insekter og sommerfugle til at flokkes

Elbobladet

Musicalteater får konkurrence: Musik, dans og skuespil om verdenskendt stemme

Elbobladet

Ny æra for gågade: Vendersgade skal være Løvestrøget igen

Elbobladet

Læser I med, kvinder? Lingerikæde åbner butik i gågaden

Elbobladet

Disse tre ting opbevarer du muligvis forkert

Elbobladet

Flaskepost fundet efter 100 år i mur: Nu har den fået sin egen glasmontre

Elbobladet

Præstens klumme: Er det blevet tid til at smadre tallerkner?

Elbobladet

Surfshop i Kanalbyen udvider med sauna og stor café

Elbobladet

Brug dine overraskende kompetencer fra studiejobbet

Elbobladet

Lovelyn støtter voldsramt kvinde: Nyt netværk hjælper kvinder med at få et nyt liv uden vold

Elbobladet

Snart skal du købe din bil over nettet, forudser branchefolk

Elbobladet

Ugens hund: Måske har Ludwig en kyllingeknogle i maven

Elbobladet

Gavlhuset glæder sig til Kreative Dage

Elbobladet

Når man skal gennem mudder og vand - hvor gemmer man så sit guldglimmer til brug på målstregen? Ladies Mud Race er tilbage med smil, grin, skidt og motion

Elbobladet

Skær ned på dit usunde saltforbrug i maden

Annonce