Annonce
Elbobladet

Solo efter år i Kim Larsens skygge: Jeg er formentlig dummere end de fleste

Jørn Jeppesen spiller for første gang på Tøjhuset i Fredericia lørdag 15. februar. Foto: Peter Friis Autzen
Efter mange år som Kim Larsen-makker er Jørn Jeppesen nu ude på egen hånd. Han glæder sig til at genopleve Fredericia.
Annonce

Fredericia: - Folk hørte efter. Altså, sådan rigtigt. Det troede jeg egentlig ikke, at de ville. Men det gjorde de. Det var virkelig en dejlig oplevelse.

Jørn Jeppesen husker tilbage til 6. juli sidste år, hvor han stod på scenen inden Lars Lilholt Bands koncert på Bülows Kaserne i Fredericia. Alene med sin guitar.

Efter mange år som manager og musiker for Kim Larsen er Jørn Jeppesen igen begyndt at lave sin egen musik. Og oplevelsen på scenen i Fredericia var med til at bekræfte ham i det valg.

- Jeg kan spille, til jeg dør. Og nu skal det være med mit eget musik, siger han.

Lørdag 15. februar er ham tilbage i Fredericia. Denne gang på Tøjhuset. Og denne gang med sit band. På kasernen var han alene på scenen - det var en chance at tage, men han håbede at fange publikums opmærksomhed med den nøgne form for spil, en mand og hans guitar giver.

- Det lykkedes. Jeg kan tydeligt huske det. Jeg ved ikke, hvad der skete, men det var en virkelig god oplevelse. Og vi besluttede på stedet, at vi snart skulle tilbage til Fredericia, siger han.

Jeg har altid - lige siden jeg var dreng - haft en tendens til at bemærke ting, andre ikke lægger mærke til. Det bruger jeg i mine sange.

Jørn Jeppesen

Annonce

Larsen kom med musikken

Jørn Jeppesen er 53 år. Han har altid været musiker. Som ung turnerede han med bandet Killer Queen.

Siden trak manager-arbejdet ham væk fra scenen, men guitaren røg nu aldrig ud af kontoret.

Han blev manager for Kim Larsen og kom senere også med i Larsens band, Kjukken. Sammen med Larsen havde Jørn et skønt møde med Fredericia, da en senere legendariske live-plade blev indspillet på Fredericia Teater.

Samarbejdet greb om sig, og selv Larsens sangskrivning blev Jørn Jeppesen trukket ind i.

- Kim hev mig tit op i sin lejlighed og spillede nye sange for mig for at høre min mening. Jeg tror, at han nød at få et ærligt svar - noget som legender kan have utrolig svært ved at finde. Det samarbejde gav mig lyst til igen at skrive mine egne sange. Det satte Kim i gang, siger Jørn, der også var med til indspille Kim Larsens sidste plade, som udkom efter hans død.

- Da Kim døde, havde jeg lyst til at gå videre med de af mine sange, jeg havde liggende. Jeg skrev nogle flere, og til sidst var der til en plade.

Annonce

Ny plade på vej

Pladen "Odense Banegård" udkom sidste år. Den har udgjort hovedparten af repertoiret på Jørn Jeppesens koncerter siden.

- Men jeg skriver stadig nye sange, og jeg regner med at udsende et nyt album til efteråret. Faktisk kommer der en single dagen før koncerten her på Tøjhuset, siger han.

I modsætning til mange af sangene fra "Odense Banegård" er de nye sange skrevet ud fra en klar bevidsthed om, at de skal udgives. Det har givet dem en lidt anden fornemmelse end de første, som egentlig var skrevet til Jørns egne ører.

I de nye sange gør han sig nogle store tanker.

- For eksempel når jeg går tur i skoven ved Søndersø, hvor jeg bor. Så kan jeg gå der om natten og se op på stjernerne - og blive helt forvirret over, hvorfor jeg er her. Videnskaben kan ikke forklare mig det. Religionen kan heller ikke, siger han og sender blikket op som for at genskabe sig synet af himlen over Nordfyn.

Selvom emnerne kan være store, er han glad for den næsten banale popform.

- Jeg er ikke klogere end andre - tværtimod: Jeg er formentlig dummere end fleste. Jeg opsøger helt bevidst det banale. Det kan noget, synes jeg. Det syntes Kim også - ikke, at jeg overhovedet vil sammenligne mig eller mine evner med hans, siger Jørn Jeppesen.

For nylig fik han en mail fra en kvinde i Sverige, der var faldet for hans musik og beskrev, hvordan den fyldte i hendes liv.

- Tanken om, at nogen på den måde virkelig lytter til ens sange, den er virkelig rar. Tænk, at hun har købt, lyttet og følt så meget, at hun ligefrem finder frem til min mailadresse og skriver til mig. Jeg har altid haft behov for at udtrykke mig. Mest for min egen skyld - ikke for at samle en menighed omkring mig. Men når det bliver modtaget på dén måde, kan man ikke andet end at blive glad.

Mange års samarbejde med Kim Larsen var med til at sparke nyt liv i Jørn Jeppesens lyst til at skrive sine egne sange. Sidste år udsendte han albummet "Odense Banegård". En nu sang udgives dagen før koncerten i Fredericia - og endnu et album er på vej. Foto: Peter Friis Autzen
Jørn Jeppesen spillede alene med sin guitar for Lars Lilholts publikum i gården på Bülows Kaserne 6. juli sidste år - en oplevelse så god, at han straks gik i gang med at planlægge næste koncert i Fredericia. Foto: Joan Barløse, EventC
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

På den 2. side: Går du med maske?

Annonce