Annonce
Elbobladet

Spørgsmålet du ikke vil høre efter en brand: Havde du en røgalarm?

Jan Riis går højt op i røgalarmer, fordi han har set, hvor stor betydning de har, når først ilden er løs. Foto: Peter Friis Autzen
Som brandmand ser man meget ødelæggelse. Især i hjem uden røgalarmer. Hvad siger politikerne til idéen om et lovkrav?
Annonce

Trekantområdet: - Jeg står uden for det brændte hus sammen med familien, der boede der, siger beredskabsingeniør Jan Riis ved Trekantbrand.

- Så spørger jeg faderen i familien: Havde I en røgalarm? Det havde de ikke, og derfor opdagede de først branden, da det var for sent.

Jan Riis har været brandmand i mange år. Han har set store brande og små brande, dødsbrande og hjem, der er brændt ned til grunden. Han har set små bitte brande udvikle sig til lynhurtigt til brande, der koster liv, hjem, minder, værdier. Og han har set, at selv små brande gør familier husvilde, fordi det røgskadede hus er ubeboeligt.

- Og jeg har set masser af eksempler på, at en røgalarm til 50 kroner har reddet familie fra alt det. Masser. En røgalarm er den billigste livsforsikring, du kan få, siger han.


Måske skulle supermarkederne placere røgalarmerne på de sidste meter op til kassen. Så man ikke lige - igen - glemmer at købe en.

Jan Riis, beredskabsingeniør


December er altid den mest travle brand-måned, fordi stearinlys og tørt gran er en farlig kombination.

- Det burde være et lovkrav i alle hjem at have mindst én røgalarm monteret, siger Jan Riis og tilføjer, at han derhjemme har seks af de små batteridrevne dimser monteret i blandt andet stuen, gangen og værkstedet.

- Med ti-års batterilevetid er alarmerne en virkelig billig måde at sikre sig på. Og så har vi tradition for at teste dem 1. december. Datoen er let at huske, fordi den er 1-1-2, siger han.

Annonce

Lyt til børnene

Jan har set det værste. Og han ved, hvor let brande kan opstå. For ikke så længe siden måtte han ud til et hus, hvor børns batteridrevne legetøj i en kasse under sengen havde startet en brand. Heldigvis uden at nogen lå og sov i sengen.

- Brande kan opstå næsten alle steder. Med en røgalarm er du sikret, at du opdager det hurtigt. Ofte så hurtigt, at du selv kan slukke ilden, siger han og tilføjer, at noget så enkelt som en danskvand med brus kan bruges til at sprøjte en brændende juledekoration til ro.

Han vil nødig virke hellig og prædikende. Så han håber, at børnene rundt om i de danske hjem kan hjælpe til.

Folketings-ordførere taler for lovkrav om røgalarmer i hjemmet

Beredskabsingeniør Jan Riis efterlyser et lovkrav om røgalarmer i alle danske hjem.

- I dag er alarmer et krav ved nybyggeri af villaer og lejligheder. Men det er ikke et krav i ældre bygninger. Det burde det være, siger han.

Det er Socialdemokratiets ordfører på området, Jan Johansen, der er valgt på Fyn, enig i.

- Jeg vil gerne arbejde for et lovkrav. Måske kunne forsikringsselskaberne også stille krav om røgalarmer i hjemmet, siger han.

Også den konservative ordfører, Niels Flemming Hansen, der er valgt i Sydjylland, er med på et lovkrav.

- Som jeg forstår det, er der i dag røgalarmer i 75 procent af de danske hjem. Det kunne være fornuftigt at få de sidste 25 procent med. Så jeg vil gerne være med til et lovkrav, siger han.

- Hvad vil mor og far sige, når den lille pode kommer og siger: "Jeg flytter over til Mormor og Morfar, indtil vi har fået røgalarmer op herhjemme"? Mon ikke de hurtigt ville bruge de par hundrede kroner, der skal til, spørger han.

I mange af de brændte hjem, Jan har besøgt gennem årene, har han fundet smeltede røgalarmer. I en skuffe.

- Det forstår jeg slet ikke: Hvis man har tænkt tanken om at sætte en røgalarm op, er det underligt, at den kun når frem til bunden af en skuffe. I skuffen redder den ingen, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Præstens klumme: Kan den byttes?

Elbobladet

Ugens hund: Rosa jager æbler

Annonce