Annonce
Elbobladet

Speedwayklub mangler medlemmer: - Når børnene stopper, så holder forældrene op

Cyklen bliver kastet ind i svingene, når det går løs på banen i Vejlby. Foto: Gustav Roesbjerg Pedersen
Der er gang i Fredericia Motorklub. De unge medlemmer er glade for sporten, men bag den store glæde gemmer sig et stort, frivilligt arbejde blandt klubbens voksne.
Annonce

Vejlby: Vroooooom, lyder det højlydt. Det er motoren fra 85 kubik cyklerne, der får et drej på håndtaget, inden de skal rundt på banen med kørerne i sadlen.

Det er varmt, uden at være hedt. Lugten af benzin og summen af motorerne fylder sanserne. Omtrent 12 kørere er mødt op i Fredericia Motorklub, der har syv aktive kørere. Resten af de fremmødte er udefrakommende fra andre klubber.

Speedway i Fredericia Motorklub. Foto: Gustav Roesbjerg Pedersen
Simon Sørensen og Damian Petersen er gode til speedway, hvis de selv skal vudere det. Fra en skala fra 1 til 10, beskriver de sig selv som... 10! Denne sæson går duoen efter en DM-titel på deres 50 kubik cykler. Foto: Gustav Roesbjerg Pedersen

På en bænk ved banen sidder Damian Petersen, 9 år, og Simon Sørensen, 10 år.

- Jeg kom til på grund af min morfar. Han spurgte, om ikke jeg ville prøve at køre speedway. Jeg havde spillet håndbold, men det kunne jeg ikke lide, så det gad jeg ikke, og så sad jeg ind på værelset, hvor morfar kom forbi og spurgte, om vi skulle prøve speedway, siger Damian, imens Simon bryder ind.

- Vi fik en legeaftale, og så skulle vi forbi klubben for at prøve det. Jeg synes, det var sjovt, og så begyndte jeg også, siger han.

Annonce

Store målsætninger

De to drenge konkurrerer gerne mod hinanden til træning, men når de er til turnering, kæmper de på hold mod to andre kørere. Målsætningen for i år er at blive danmarksmestre i deres årgang på 50 cc, som de kører på. På sigt er ambitionerne dog større.

- Jeg hedder Damian Petersen, så jeg skal være den nye Nicki Pedersen, siger Damian med henvisning til den danske speedwaykører, der er tredobbelt verdensmester.

- Ja, men jeg skal stå lige foran ham, så han kan få 2. pladsen, siger Simon.

- Du skal være den nye Niels Kristian Iversen, og så skal vi køre en masse løb sammen og tjene en masse penge. Det er planen, siger Damian.

Annonce

Mangler medlemmer

Ved siden af de to drenge står Visti Petersen, der er morfar til Damian.

Han har oplevet, hvordan klubben over årene er blevet mindre.

- For år tilbage stod de hele rækken og ventede på at komme ind på banen og køre. I dag kan de jo næsten køre hele tiden under en træning, siger han og konstaterer, at det til dels også er en fordel for de kørelystne unger, der kan være lige fra 3-16 år.

Flere familier samles ved banerne, når der er træning. Foto: Gustav Roesbjerg Pedersen

For klubben er det imidlertid mere problematisk. Her er der cirka 30 aktive medlemmer, som hjælper til at det hele kan hænge sammen.

- Problemet er, at når børnene stopper, så holder forældrene også med deres arbejde i klubben, siger Visti Petersen, som godt forstår, at det hænger sådan sammen.

Annonce

Kom forbi

Han kan samtidig godt forstå, at nogle opgiver sporten, fordi det er for omfattende.

- Det kræver noget af forældrene, som skal støtte op om deres børns sport. Og så koster en speedwaycykel også en del. De små (50 cc) er ikke så dyre, men de større cykler koster en del, så der er mange forbehold, der gør, at det ikke er lige til, siger Visti Petersen.

Han pointerer dog, at klubben er åben for nye medlemmer. I første omgang kan man komme forbi en træningsaften og prøve sporten ganske uforpligtende.

- Vi har cykler og udstyr, og man kan godt komme forbi flere gange, hvis man gerne vil se det an. Så længe man ikke har licens, skal man dog køre alene, for så er man ikke forsikret, siger Visti Petersen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

På den 2. side: Går du med maske?

Annonce