Annonce
Elbobladet

Stadig masser af åbne butikker i gågaderne, men: - Man kan godt mærke, at statsministeren var ude med den store pegefinger

Indehaver Malene Halling fra Helsekosten er ærgerlig over, at nogle kunder må se langt efter en åben dør hos nogle butikker, mens dagligvarebutikker med samme varer kan holde åbent, fordi de også sælger fødevarer. Eksempelvis oplevede hun at få besøg i butikken af en ældre dame, som skulle have nogle specifikke støttestrømper, som hun plejede at købe i BH Magasinet. Dem måtte hun imidlertid se langt efter. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind
Siden Mette Frederiksen varslede nye corona-restriktioner, oplever flere butikker, at der er færre kunder at servicere. Mange butikker kan dog fortsat holde åbent.

Fredericia: "Den enes død, den andens brød".

Sådan lyder en velkendt talemåde, som underforstået betyder, at et tab for nogle gavner andre.

Sådan forholder det sig imidlertid ikke for de mindre butikker i gågaderne, som fortsat kan holde åbent.

Annonce
Er man i tvivl om, hvorvidt der er åbent hos Vinoble i Danmarksgade, skal man blot læse teksten i facaden. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind

Og lad det være sagt med det samme: Der er fortsat masser af butikker, man kan handle i. Ja, faktisk har de sjældent haft bedre tid til deres kunder, end det er tilfældet i øjeblikket.

En af de butikker i midtbyen, som fortsat holder åbent er Helsekosten i Prinsessegade. Her er indehaver Malene Halling godt træt af den nuværende situation. Ikke på egne vegne, men derimod andre butikkers vegne.

- Det er forfærdeligt, konstaterer hun og uddyber:

- Det gør ondt at opleve, hvordan de fleste butikker er lukket ned. Det undrer mig, at en dagligvarebutik som Føtex må sælge bøger, når eksempelvis Billunds Boghandel ikke må. Og at der tilmed må være udsalg på nogle varer, som andre ikke kan sælge, siger Malene Halling.

Disse butikker inden for voldene holder fortsat åbent

Daglig/fødevarebutikker: Føtex, Fakta, Frellsen, Dit & Dat, Slikparadiset, Byens Brød Bergstedt's Bageri, Den Gyldne Ovn, Fredericia Frugt og Grønt, Fredericia Fisk, Helsekosten.

Apoteker/hygiejnebutikker: Fredericia Krone Apotek, Fredericia Løve Apoteket, Matas, Normal.

Optikere: Thiele, Louis Nielsen, Synoptik, Zoffmann Optik, Nyt Syn, Profil Optik, Hallmann.

Vin/specialbutikker: Vinspecialisten, Vinoble, Fredericia Vinhandel, Iris Blomster.

Kiosker: Fred Asia House, Gothersgade Nærkøb, B.T. Centralen, Hoki Købmanden.

Derudover holder Gosmoke og Dampkongen (e-cigaretter) samt Vasketine (møntvask) også åbent.

Generelt for alle butikker gælder det, at dagligvarebutikker samt apoteker og butikker med medicinsk udstyr må holde åbent. Restauranter, barer, caféer og lignende serveringssteder må holde åbent for afhentning af take-away.

Ovenstående liste er ikke fuldstændig. Det kan være andre butikker, der også holder åbent.

Hun så derfor gerne, at der kommer fælles regler for alle, så det er de enkelte typer af varer, butikkerne må sælge.

- Jeg er enig i, at vi skal holde afstand og have maske eller mundbind på, men jeg er ikke enig i, at man lukker handelslivet i byer ned, samtidig med at store supermarkedskæder fortsat kan sælge varer som cykler, dyner og mange andre ting. Vi skal være loyale over for hinanden, men det oplever jeg ikke, at reglerne er. For mig giver de ingen mening, understreger hun.


I teorien kunne jeg jo sælge tøj, hvis det var noget, jeg ønskede at gøre.

Malene Halling, indehaver af Helsekosten


- I teorien kunne jeg jo sælge tøj, hvis det var noget, jeg ønskede at gøre, siger Malene Halling, som selv oplever en udmærket omsætning for tiden.

Mettes pegefinger kan mærkes

Et af de andre steder i byen, hvor antallet af kunder er dalende er hos Frellsen i Jyllandsgade.

- Vi har næsten ikke haft nogle kunder i dag (onsdag 6. januar, red.). Man kan godt mærke, at statsministeren var ude med den store pegefinger på pressemødet, siger butikschef Birthe Stenz.

- Det er kedeligt, når her er så dødt. Normalt snakker vi sammen på tværs af butikkerne, men her er jo ikke mange at snakke med efterhånden, konstaterer hun.

Selvom det er koldt, er det langtfra de varme drikke, som hitter hos Frellsen i øjeblikket, da man ikke kan sidde ned og nyde det i butikken. I stedet er det især chokoladen, som sælges mest af, for folk vil gerne forsøde den nuværende tilværelse lidt, lyder det fra butikschef Birgitte Stenz. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind

De udvidede restriktioner, som blandt andet betyder, at forsamlingsforbuddet er sænket til fem, ligesom det anbefales, at man holder minimum to meters afstand til hinanden, kommer ikke belejligt. Omvendt kunne timingen - set fra Birthe Stenz synspunkt - være langt værre.

- Januar plejer at være den døde måned hos os. Folk plejer jo at styrte ned til fitnesscentrene for at komme i gang med deres nytårsforsætter, så det er ikke den travleste måned. Bare påsken og julen går godt, er vores arme fortsat oppe, og det gjorde det heldigvis sidste år, pointerer hun.

Annonce

Færre i butikken

Et anden ændring, der trådte i kraft fra fredag 8. januar, er nye arealkrav, der for butikker på under 2000 kvadratmeter betyder, at der skal være 7,5 kvadratmeter per kunde. Tidligere lå det tal på 4.

Hos Miami i Gothersgade er man i gang med en ombygning i butikken. Oprindeligt var planen, at den skulle foregå henover en weekend, oplyser indehaver Ole Mortensen, men med den tvungne nedlukning er der blevet en del flere dage til at få styr på ombygningen. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind

Hos Helsekosten betyder det eksempelvis, at der fremover må være fem kunder i butikken foruden de ansatte mod ti førhen.

Hos Matas på hjørnet af Jyllandsgade og Prinsessegade er ændringen fra 57 til 35, oplyser Heidi Thomsen, der er stedfortrædende for butikschefen, som holder fri. Der er dog umiddelbart ingen fare for, at grænsen på de 35 personer brydes.

- Salget er gået helt fint, indtil Mette Frederiksen holdt sit pressemøde. Siden har der ikke været ligeså meget gang i handlen, siger Heidi Thomsen.

Så vi er ikke ude i en situation som ved nedlukningen i foråret, hvor der blev hamstret?

- Nej, det kan man på ingen måde sige, at der bliver, siger Heidi Thomsen, som er ærgerlig over, at mange andre butikker må holde lukket for tiden.

Hos Matas har Heidi Thomsen og resten af personalet måttet flytte på afstandsmarkørerne i butikken, så kunderne står med to meters afstand, som det anbefales. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind

- Der fjerner hyggen fra byen, men det er nu engang sådan, det forholder sig, siger hun.

Annonce

Ser gerne tvangslukning

Mens liberale serviceerhverv såsom tatovører, massageklinikker og frisørsaloner skal holde lukket, forholder det sig anderledes hos optikere, der er at betragte som et sundhedserhverv i den private sektor.

Restaurant Ene i Jyllandsgade er ligesom andre spisesteder lukket for gæster. I stedet er der skiltet med takeaway-menuen. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind

Det er dog langtfra alle kunder, som er klar over dette. Hos Zoffmann Optik i Gothersgade oplever man en stor forvirring.

- Cirka 80 procent af dem, som ringer til os, spørger, om vi holder åbent, for det er de meget i tvivl om. De fleste tror faktisk, at vi holder lukket, siger indehaver Thomas Schmidt.

Selvom han kan holde åbent, er det ikke nogen god forretning for optikeren.

- Efter tirsdagens udmeldinger er der flere kunder, som har aflyst deres synsprøve. Men de får jo også at vide, at de skal blive hjemme, og det gør de, lyder det ærgerligt fra Thomas Schmidt.

- Vi får ingen folk ind fra gaden, for den er helt tom. Det er kun dem, som har en aftale, der kommer her, siger han.

Thomas Schmidt, der er indehaver af Zoffmann Optik, oplever ingen kunder fra gaden. De, som kommer ind, har bestilt tid i forvejen, men flere vælger dog også at aflyse deres tid til stor ærgrelse for optikeren. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind

Han mener, at den nuværende situation er særlig svær for ham som optiker, når butikken ikke er tvangslukket.

- På den ene side vil vi gerne være her for kunderne, men omvendt er det ikke sjovt, hvis dagen går med at glo ud ad vinduet. Jeg kan heller ikke være her alene, for hvis jeg skal tage en synsprøve, er her ingen i butikslokalet. På en eller anden måde synes jeg, at det ville være rart, hvis vi også fik at vide, at vi optikere skulle holde lukket, og at der var nødberedskab som i foråret, siger Thomas Schmidt.

Én ting frustrerer ham dog i særligt grad.

- Jeg synes, de (regeringen og myndighederne, red.) skulle melde nye restriktioner ud i bedre tid, end det er tilfældet, så det ikke sker fra den ene til den anden dag. Det gør, at alt er meget svært at planlægge, siger Thomas Schmidt.

Annonce
Annonce
Elbobladet

Rift om vilde frø og planter

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Opvaavni tilbage i Fredericia

Elbobladet

Ugens hund: Rollo er hypnotisør

Annonce