Annonce
Elbobladet

Steffen har levet et hårdt liv med stoffer: Torsdag nød han og andre socialt udsatte fællesskab til gadefodbold på Axeltorv

Gennem det meste af sit liv har 44-årige Steffen Krogh været i kontakt med stoffer. De er imidlertid fortid, og i stedet var han torsdag trukket i spilletøjet på Axeltorv til de åbne jyske mesterskaber i ombold. Foto: Søren Gylling
Socialt udsatte fra mange af landets egne var torsdag samlet til gadefodbold i midtbyen. Og selvom der var fuld koncentration på banen, var det ikke resultaterne, som fyldte allermest. I stedet var sammenholdet i fokus både inden og uden for banen.

Fredericia: Seriøsiteten var ikke til at tage fejl af. Det er altid liiiidt sjovere at vinde end at tabe, når man konkurrerer i sport.

Alligevel var smilet bredt hos den 44-årige fredericianer Steffen Krogh, efter han og hans hold, Solstrålen, havde tabt dagens to første kampe til de åbne jyske mesterskaber i ombold, der bedst kan beskrives som gadefodbold for socialt udsatte.

- Vi er her for at have det sjovt, og det er megahyggeligt. Her er en god atmosfære, ligesom vejret er dejlig, og folk er glade, så det er helt fantastisk, konstaterede han.

Annonce

Torsdag var Axeltorvs granit omdannet til to fodboldbaner, ligesom et par telte var stillet op på byens store plads. Her var 20 hold og cirka 130 deltagere fra hele landet var samlet til en håndfuld timer med sved på panden, high fives og højt humør.

Tre lokale hold - Kirkens Korshærs varmestue, værestedet Solstrålen og Team FUI (Fredericias Unikke Idrætsforening) - stillede op mod hold fra blandt andet København, Holbæk, Næstved og en håndfuld jyske byer.

Idrætskoordinator Kasper Jørgensen var med til at samle Team FUI (Fredericias Unikke Idrætsforening), der er nystartet og har 20 medlemmer. Foreningen, der er tilknyttet Idræt i Dagtimerne, henvender sig til psykisk sårbare og folk, som føler sig ensomme. Tanken er at give en hjælpende hånd til at blive en del af foreningslivet. Kasper Jørgensen var derfor glad for, at der med Ombold bliver sat fokus på socialt udsatte. Foto: Søren Gylling

Da Steffen Krogh, der er tilknyttet værestedet Solstrålen i Jyllandsgade, hørte om arrangementet, var han hurtig om at samle et hold på syv-otte spillere.

- En oplevelse som denne gør, at vi kommer tættere på hinanden på en anden måde end i det daglige. Vi lærer også folk fra andre væresteder, og det varmer mit hjerte, at her er så stort et fremmøde. Det er godt for os at komme ud og motionere, fortalte han.

En oplevelse som denne gør, at vi kommer tættere på hinanden på en anden måde end i det daglige. Vi lærer også folk fra andre væresteder, og det varmer mit hjerte, at her er så stort et fremmøde. Det er godt for os at komme ud og motionere.

Steffen Krogh, bruger af værestedet Solstrålen

Personligt kender han godt til livet som socialt udsat. Gennem det meste af livet har han været i kontakt med stoffer. Det er til gengæld slut nu.

- Jeg har levet et hårdt liv igennem 30-35 år. Til sidst var jeg tæt på at dø af det, så jeg tog et valg i livet om at være clean (stoffri, red.). Solstrålen, hvor jeg kommer, er for folk, som er ude af stoffer og alkohol. Og jeg har snart været clean i 20 måneder, så i dag har jeg et helt andet liv og er et helt andet menneske. Jeg er glad nu - det var jeg sgu ikke før, fortalte Steffen Krogh med stor stolthed i både stemme og udstråling.

Lyst til mere

Det er græsrodsorganisationen Ombold, som stod bag torsdagens arrangement, der bød på kampe fra klokken 11 til 16. Efter et par timer med høj solskin var der stor tilfredshed hos Andreas Iversen, der er idrætskonsulent i organisationen.

- Det virker til, at folk har savnet at komme til vores stævner. Det går rigtig godt og folk smiler og får dyrket en masse motion, sagde han og uddybede:

- Det giver et stort fællesskab. Også på tværs af holdene. Der er fokus på fairplay, og at alle skal have en god kamp. Hvis man møder hinanden til de næste turneringer, kan man genkende hinanden, og det giver et afbræk fra hverdagen, hvis man oplever problemer.

Ombold minder på mange måder om indendørs fodbold for voksne - under åben himmel. Fire spillere er på banen ad gangen, hvoraf den ene spiller hele tiden skal være over midten. Derudover har hvert hold en målmand, som dog kun må bevæge sig i det grønne, kunstgræsbelagte målfelt. Foto: Søren Gylling

Flere stævner var præcis, hvad Steffen Krogh havde lyst til. Tidligere havde han prøvet sig ad med lignende turneringer i petanque og badminton, og efter dagens oplevelse på Axeltorv var han også klar på at tage til ombold i andre byer sammen med andre fra Solstrålen.

- Planen er, at vi også gør det fremover. Det er en dejlig oplevelse. Og så bliver man forpustet, sagde han med et smil, der endnu ikke havde fortaget sig.

Axeltorv har i de seneste år haft ry for at stå meget tom, når ikke der er torvedage. Torsdag forholdt det sig imidlertid anderledes. Her var cirka 200 spillere og tilskuere samlet på byens største plads til gadefodbold. Foto: Søren Gylling
Der blev givet knuckles (håndtryk med knoerne) inden Solstrålens tredje kamp. Det var dog ikke resultaterne, men derimod fællesskabet, som betød mest af alt for de fremmødte på dagen. Foto: Søren Gylling
Det gode vejr betød, at der var masser af sved på panden for spillerne, der kom fra både Sjælland og Jylland. Foto: Søren Gylling
Frokosten, der bestod af sandwiches, gav et ekstra smil på læberne hos de fremmødte. Foto: Søren Gylling
Annonce
Elbobladet

På den 2. side: Lyserød eksplosion lige fra morgenstunden

Annonce
Elbobladet

Præstens klumme: Grøn er håbets farve

Annonce
Elbobladet

Vær med til at sikre en god folkeafstemning: Bliv valgtilforordnet

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Du risikerer at blive spurgt: Hvad skal vi sælge Fredericia på til turisterne?

Elbobladet

Nu kan du godt finde mountainbiken frem: Nyt spor for alle indviet

Elbobladet

S-profil i Fredericia er ny mand i spidsen for sosu-skoles bestyrelse

Kultur

Hans blev kaldt nazi-unge og har nu skrevet en bog om barndommen

Elbobladet

Natklub-ejer er stolt efter prisuddeling i Barcelona

Elbobladet

Julie havde en elevtid fuld af prøvelser - nu er hun udnævnt til årets bedste lærling

Elbobladet

Præstens klumme: Da kunstneren blev præst for præsten

Elbobladet

På den 2. side: Skraldespand og some-brydere

Annonce