Annonce
Elbobladet

Stress-forsker: Naturen virker altid bedre end noget dumt i tv

Sus Sola Corazon er lektor på Københavns Universitet, og hun forsker blandt andet i sammenhængen mellem sundhed og natur. Privatfoto
Du tror måske, at du kan stresse af med en bog eller en sitcom i tv. Men en tur i skoven virker altid bedre. Næsten.
Annonce

Stress: Sig ordene og smag på dem: Blød fascination.

I de to ord ligger en del af frelsen, hvis du er stressramt - eller er på vej til at blive det. Så sig dem igen: Blød fascination.

Som det kan læses her på siden, har Søren Haastrup fra Fredericia været gennem halvandet års sygemelding med stress. For at komme ud på den anden side har han gået ture. Mange, mange, lange, lange ture. Ofte i skoven, på landet eller langs vandet.

På Københavns Universitet forsker lektor Sus Sola Corazon i sammenhængen mellem natur og sundhed. Og hun er ikke overrasket over, at de mange gåture gjorde en forskel for Søren Haastrup - hvis sag, hun i øvrigt ikke kender.

Forskningen viser nemlig, at naturen kan noget helt særligt. Også hvis den stressede føler, at en tvangs-tur i skoven er spild af tid.

- Man kan ikke koge det helt ned til, at "naturen helbreder". Det ville være at stramme den. Men en gåtur i skoven, hvor hjernen stimuleres lidt, har en gavnlig virkning, siger hun.

Annonce

Lidt er bedre end intet

Hjernen nægter at slukke helt ned. Hvis det sker, "genstarter" den ved at sætte gang i tankemylder eller andet, som den stress-ramte ikke har brug for.

Derfor gælder det om at holde hjernen i gang. Men kun på så lavt blus som muligt - og kun lige præcis nok til at forhindre den i at starte et tankemylder. Og dét kan naturen hjælpe med, forklarer Sus Sola Corazon.


Du tror måske, at noget dumt i tv afstresser lige så godt som en skovtur. Men det gør det ikke.

Sus Sola Corazon, lektor på Københavns Universitet


Når du går en tur i naturen - og det kan være en god idé et gå meget langsomt - registrerer din hjerne småting omkring dig. For eksempel, at et træ svajer i vinden.

De registreringer afholder hjernen fra at genstarte. I stedet er den aktiv på så lavt blus, at den reelt hviler sig. Måske endda så meget, at der bliver plads til, at følelser og tanker, du ellers havde glemt, dukker op igen. Ting falder på plads.

- Det kalder man "blød fascination". I modsætning til "hård fascination", hvor du tænker på én ting - for eksempel, når du er på arbejde. Når du koncentrerer dig om noget, bruger hjernen energi på at holde andre tanker væk. Det udmatter hjernen, siger Sus Sola Corazon.

En langsom gåtur i skoven - for eksempel her i Hannerup Skov i Fredericia - virker bedre mod stress, end flimmerkassen og sofaen gør. Det viser forskningen - både i form af fysiske målinger på forsøgspersoner og i form af spørgeskema-undersøgelser, fortætter Sus Sola Corazon. Foto: Peter Friis Autzen

Nogle stress-ramte foretrækker at stene i sofaen med en tanketom sitcom i tv. Virker en skovtur altid bedre?

- Ja, for næsten alle virker naturen bedre. Når du sidder og stener til noget dumt tv, føler du det måske som blød fascination. Men rent faktisk er der tale om hård fascination: Din hjerne er optaget og håndterer informationer i stedet for at slappe så meget af som muligt. En tv-krimi rækker heller ikke helt til blød fascination, siger Sus Sola Corazon.

I denne tid, hvor man i skoven møder flere mennesker end normalt, kan også den stress-ramtes sociale behov blive dækket en smule ved uforpligtende at sige "goddag" til dem, man passerer.

- Så det korte af det lange er, at naturen næsten altid virker godt mod stress. Men det her er ikke en one size fits all. Man skal finde sit eget niveau, og nogle opnår samme effekt af en gåtur gennem byen. Men naturen og skoven virker for langt de fleste, siger Sus Sola Corazon.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Elbobladet

DS udfordrer tyskerne

Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Ny butik på vej på Vejlevej: - Vi er vilde med varer, der bare er bedre

Elbobladet

De kridtede sko er klar i startblokken: Sådan forbereder de lokale butikker sig til at genåbne

Elbobladet

Fem planter der giver pangfarver i haven

Elbobladet

Sympatisk Hyundai i20

Elbobladet

Se fotos: Solopgang ved Lillebælt

Elbobladet

Renault vækker kultbil til live

Elbobladet

Tantes Have afventer spændt genåbning: - Så snart vi ved noget, kan vi sige 'go' til en masse

Annonce