Annonce
Elbobladet

Tørlagt alkoholiker melder sig på banen: Jeg fik så god hjælp - nu vil jeg hjælpe andre

Helge har vendt ryggen til den alkohol, der har kostet ham så dyrt. Og han er så taknemmelig for den hjælp, han har fået for at nå dertil. Foto: Peter Friis Autzen
Helge Møller Madsen røg på flasken og mistede familien, jobbet og boligen. Men så fik han hjælp og kom på vandvognen.
Annonce

Fredericia: - Jeg mistede alt. Alt, siger 56-årige Helge Møller Madsen.

Han skyllede livet ud i den ene flaske spiritus efter den anden. I flere år drak han mere og mere. I de hårdeste tider nåede han op på to flasker spiritus i døgnet. Plus det løse.

I dag er han tørlagt. Det er for tidligt at sige, at han er ude af minefeltet, for livet byder stadig på fristelser, svage øjeblikke og trang. Men efter god hjælp og behandling er han i stand til at sige fra over for trang og fristelser. Det er han glad for. Glæden rækker helt i hans midte.

- Jeg har fået så god hjælp til at nå hertil. Jeg kunne aldrig have gjort det selv. Mange misbrugere tror, at de kan gøre det selv - men det er en illusion. Man skal have hjælp. Den fandt jeg på Misbrugscentret i Fredericia, siger Helge.

Han har meldt sig på banen som borger-ambassadør for Misbrugscentrets arbejde under Strategi For Udsathed i Fredericia.

- Jeg kan hjælpe med forskellige ting. Som bisidder, som korrekturlæser, eller med indspark til politikere. Eller på andre måder. Jeg kan give tilbage efter selv at have fået hjælp, siger han.

Efter mange år med nedtur og fornedrelse tør Helge nu se op og fremad. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce

Fordomme gjort til skamme

Helge boede i Middelfart. Han havde eget firma og familie, bolig og båd.

I 2008 ramte finanskrisen, som på én dag halverede hans kundemappe. Resultatet blev et accelererende alkoholforbrug, som han ihærdigt skjulte for familien.

- En dag sad jeg på verandaen med voldsom hovedpine. Min kone kørte mig til lægen, og her gik jeg til bekendelse: Jeg drak en flaske spiritus om dagen og gemte alkohol alle steder, siger han.

Under snakken om både sin nedtur og sin optur får Helge flere gange tårer i øjnene. Dels over den smerte han har påført sig selv og andre - og dels over den imødekommenhed og hjælpsomhed, han har mødt under sit arbejde med at ryste misbruget af sig.

Han skammer sig ikke over tårerne. Hvorfor skulle han det?

- Da jeg stillede mig op i køen på Jobcentret og Misbrugscentret, var jeg fuld af fordomme overfor systemet og alt det der med kassetænkning og den slags. Men alle fordommene blev gjort til skamme. Det oplevede jeg faktisk allerede ved møde nummer to, siger han.

Annonce

Flyttede til Fredericia

Egentlig boede Helge i Middelfart Kommune. Også her havde han mødt myndighederne og behandler-systemet. Men i Middelfart lykkedes det ikke at få fat i den lange ende, og til sidst var han desperat efter luftforandring.

- Jeg flyttede til Fredericia for at komme ind i systemet her. Og det er jeg glad for, at jeg gjorde, siger han.

I Fredericia mødte han behandlere og hjælpere, som fik ham op at stå igen.

Alligevel faldt han i og røg på flasken. Det skete efter at være blevet afvist af familien i forbindelse med en familie-mærkedag.

- Den afvisning gjorde så ondt, at jeg begyndte at drikke. Det tog et par dage i februar, siger han.

Drukturen har stadig konsekvenser for hans adgang til familiesamvær. Også det giver ham klare øjne.

- Siden 19. februar har jeg ikke så meget som snuset til en kapsel.

Annonce

Godt system

Helge ved godt, at mange har en anden oplevelse af systemet og en mindre begejstret fortælling om den hjælp, Jobcentret og Misbrugscentret tilbyder.

- Men for mig har det virkelig fungeret godt. Jeg frygtede, at jeg kom i kløerne på et system - men det viste sig, at jeg kom i favnen på gode folk. Det er jeg dybt taknemmelig for.

Allerede for nogen tid siden holdt Helge et foredrag om sig selv på Misbrugscentret. At sætte ord på sin nedtur havde terapeutisk betydning for ham - og inspirerende betydning for andre.

- Det er vigtigt for mig, at folk - misbrugere - ved, at det er muligt at rejse sig. Andre kan ikke gøre det for en - man er nødt til at gøre det selv. Men man skal tage imod hjælp. Og det kan lade sig gøre.

Annonce
Annonce
Elbobladet

Fredagsjam på Tøjhuset genopstår

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Ugens hund: Debbie elsker eventyr

Annonce