Annonce
Elbobladet

Teststed i Messe C udnytter ikke kapaciteten: Plads til 660 podninger om dagen i Fredericia

Fredericias eget testcenter i Messe C har for tiden god plads til folk, der vil testes. Fra 1. december 2020 og frem til 5. januar 2021 har personalet fra Ambulance Syd haft over 11.000 pinde i svælget på borgere. Foto: Peter Friis Autzen
Der bliver ikke udført nær så mange coronatests i lokalerne ved Messe C nu, som det var tilfældet før jul. Fortsætter den udvikling, kan der blive tale om at justere i kapaciteten eller åbningstiderne. Det står dog ikke lige for, slår præhospitalschef fast.
Annonce

Fredericia: 1. december sidste år åbnede det lokale coronatestcenter efter lang tid venten fra borgernes side og lang tids pres på fra politisk side.

Den dag blev der udført 280 tests i de midlertidige testlokaler ved Messe C.

Det viser en aktindsigt, avisen har fået fra Region Syddanmark.

Fra 1. december 2020 til 5. januar 2021 er der i alt blevet udført 10.949 tests. En enkelt dag har kun 40 personer fået et skrab i svælget, mens der på de allertravleste dage er blevet udført både 633 og 637 tests.


Hvis kun 400 booker tid, så skalerer vi måske ned til 500 mulige tests i stedet for de 660 eller holder åbent i færre timer. Vi skal selvfølgelig bruge ressourcerne rigtigt. Men vi kommer ikke til lukke. Det ligger ikke lige for.

Gitte Jørgensen, præhospitalschef, Region Syddanmark


Det var lige før jul, hvor samtlige teststeder i Danmark var presset på kapaciteten. Efterspørgslen var simpelthen for stor, og ventetiden på en ledig testtid var lang. Det er et helt andet billede i dag. Et tjek torsdag viser, at den første ledige tid i Fredericia til en coronatest er på mandag. Den udvikling kommer ovenpå en opfordring fra sundhedsministeren om, at alle, der møder fysisk ind på arbejde under nedlukningen, skal lade sig teste en gang ugentligt.

- Kom endelig af sted, hvis man har den mindste mistanke, selvom det er forståeligt, at færre nu bliver testet, fordi flere bliver hjemme efter opfordring fra regeringen, siger Gitte Jørgensen, der er præhospitalschef i Region Syddanmark.

Annonce

Håndtag kan let justeres

Antallet af mulige tests er øget i Fredericia. I starten var det ellers meningen, at Fredericia skulle dele kapaciteten med Middelfart, men det ændrede sig hurtigt. Dengang var planen, at der skulle kunne udføres op til 200 tests om dagen, men det antal blev sidenhen hævet til de i dag 660. Kigger man på antallet af udførte tests lokalt er der dage, hvor antallet er 0. Det er ikke et udtryk for, at personalet fra Ambulance Syd har stået og trippet, uden en eneste borger kom forbi.

- Det er dage, hvor stedet har holdt lukket, slår Gitte Jørgensen fast.

Hvis stedet havde brugt max-kapaciteten på de 660 tests om dagen – bortset fra lukkedage – kunne over 15.000 tests være blevet udført på stedet. At kapaciteten ikke bliver brugt fuldt ud, får ikke nogen konsekvenser i skrivende stund. Fredericianerne skal altså ikke være bekymret for, om testcenteret pludselig lukker.

- Men hvis kun 400 booker tid, så skalerer vi måske ned til 500 mulige tests i stedet for de 660 eller holder åbent i færre timer. Vi skal selvfølgelig bruge ressourcerne rigtigt. Men vi kommer ikke til lukke. Det ligger ikke lige for, slår Gitte Jørgensen fast.

Annonce

Uændret kapacitet

Færre tests eller kortere åbningstid er håndtag, der fra regionens side nemt og hurtigt kan både skrues op og ned for. Hvorvidt der skal skrues på håndtagene, afhænger af, hvordan smittesituationen udvikler sig. Lige nu er der ikke udsigt til, at der hverken kommer færre tests til rådighed lokalt, eller at åbningstiderne reduceres.

Region Syddanmark har lejet lokalerne i Messe C resten af 2021.

Du kan bestille tid til coronatest på coronaprover.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Kribler i butikkerne, men forvent ikke køtilbud: Handelen i Fredericia forsøger kontrolleret genåbning mandag

Elbobladet

Butiksformand: Corona var den øjenåbner der skulle til - nu er det de fysiske butikkers tur

Elbobladet

De kridtede sko er klar i startblokken: Sådan forbereder de lokale butikker sig til at genåbne

Elbobladet

Fem planter der giver pangfarver i haven

Elbobladet

Se fotos: Solopgang ved Lillebælt

Elbobladet

Sympatisk Hyundai i20

Annonce