Annonce
Elbobladet

This is my life: Den fine dame bad hjemløse om hjælp

Tyske Henry Papp er hjemløs i Fredericia. Foto: Peter Friis Autzen
Selvom man som hjemløs ikke har meget at gøre med, kan man godt gøre en forskel for andre.
Annonce

Fredericia: Som hjemløs har Henry mødt mange mennesker, der tilbyder en hånd eller en håndøre for at hjælpe ham. Men det sker også, at hjælpen går den anden vej, fortæller 63-årige Henry. Selv fattige hjemløse kan have ressourcer, andre har brug for.

- Jeg var hjemløs i Strasbourg. Vi var en flok, der holdt sammen. En dag kom en dame til os. Hun lignede ikke os andre. Hun var meget velklædt i moderne mærketøj og pels. Hun var var en rigtig dame. Det var meget sjældent, at den slags mennesker overhovedet talte til os, siger Henry, der ad flere omgange har opholdt sig i Strasbourg.

- Hun var meget genert, men fortalte os, at hun havde været gift med en rig og kendt advokat. Han havde fundet en anden, og nu var de blevet skilt. Hun var 44 år og stod pludselig uden penge og uden hjem. Hendes advokatmand havde sørget for, at hun ikke havde fået noget som helst med fra skilsmissen. Hun vidste ikke, hvad hun skulle gøre, og hun tryglede os om hjælp, siger Henry om episoden, der ligger 20-25 år tilbage.


Det er hårdt at tilpasse sig et liv som fattig. Det er ikke et godt liv, men det er dog et liv. Det ved jeg - og det lærte hun. Hun var stærk.


De hjemløse skaffede damen en ren sovepose og et liggeunderlag, så hun kunne overnatte sammen med dem. De lovede at passe på hende, og dagen efter hjalp de hende med at finde et krisecenter.

- Jeg har ikke set hende siden. Men jeg hørte, at hun blev frivillig på krisecenteret og siden fandt sig et job - og at hun klarede at tilpasse sig et "fattigere" liv. Det er ikke let at gøre: Det kræver styrke, og den styrke havde hun - selvom det ikke så sådan ud, da hun kom til os, siger Henry.

Annonce

Lad mig pleje dine fødder

Henry har også oplevet hjælpsomhed den anden vej.

En gang i starten af 90'erne havde han travet så meget i stive militærstøvler, at hans fødder var helt ødelagt.

- Jeg havde sår på mine hæle, og fødderne var hævet. Til sidst var det så slemt, at jeg ikke kunne få mine sko eller støvler på. Men så kom en kvinde og besøgte mig og nogle andre hjemløse.

Damen insisterede på at undersøge Henrys fødder.

Hjemløse Henry fortæller selv om sit liv

Henry K. U. Paap er 63 år, tysker og hjemløs i Fredericia. Hans liv har haft både op- og nedture. Og han har oplevet mere end de fleste - og også haft oplevelser, de fleste helst vil være foruden.

I denne artikelserie uden fast rytme fortæller Henry om sit liv. ElboBladet har valgt at gengive fortællingerne med Henrys egne ord, som kun i beskedent omfang er efterprøvet. Henry taler og forstår flere sprog - også dansk. Men han foretrækker at tale engelsk - derfor hedder artikelserien "This is my life".

I tidligere afsnit har Henry blandt andet fortalt om at miste sine to sønner og om at kæmpe for den franske fremmedlegion. Og om, hvorfor han er endt i Fredericia, og om hjælpsomme sjæle blandt hjemløse i Frankrig. I sidste afsnit fortalte han blandt andet om svigt og vold i hans barndomshjem.

- Da hun så mine sår, gik hun på apoteket og købte medicin og plastre til mig. Hun købte også nogle sko uden hælkappe, så jeg kunne bruge dem, indtil mine hæle var helet. Alt det købte hun til mig. For sine egne penge, siger Henry.

Det tog tre måneder, før hans fødder var gode igen.

- Jeg fandt et job som opvasker på et et hotel. Med til jobbet hørte et værelse oppe under loftet. Det var jo fantastisk. Da sæsonen sluttede, havde hotellet ikke længere brug for mig. Så tog jeg sydpå. No problem.

Damen, der behandlede Henrys fødder, havde engageret sig i forholdene for byens fattige og hjemløse. Ifølge Henrys hukommelse var hun pensioneret og brugte meget af sin frie tid på at gøre en forskel, hvor hun kunne.

- Jeg så hende én gang efterfølgende, da jeg vendte tilbage til byen. Hun var blevet gammel og kunne ikke længere gå rundt i byen og hjælpe folk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Præstens klumme: Kan den byttes?

Elbobladet

Ugens hund: Rosa jager æbler

Annonce