Annonce
Elbobladet

This is my life: Henrys liv som hjemløs begyndte med et mistet job

Henry har sin næsten faste plads på bænken ved Rådhuspladsen. Foto: Peter Friis Autzen
Rodløs og med brændte broer bag sig stod tyske Henry Paap pludselig med en åben landevej foran sig. Den førte ham til Fredericia - ad omveje.
Annonce

Fredericia: - Allerede lige nord for grænsen kunne jeg mærke, at noget var anderledes i Danmark. Jeg rejste på cykel og gik ind på et turistkontor for at se, om de mon havde et kort over cykelruter, så jeg kunne arbejde mig op gennem Jylland. Og damen ved skranken var venlig og sagde "du" til mig. Ikke "De", som jeg var vant til. Det var dejligt at møde Danmark, siger Henry Paap.

I de senere år har rigtig mange hilst på Henry. Den hjemløse tysker, der har slået sin kærlighed på Fredericia, kan kendes på sin cowboyhat og skæg, når han sidder på en bænk og følger med i midtbyens liv.

Han har ikke altid været hjemløs. Og han ville ønske, at hans beslutninger og hans fejl havde formet et andet liv og givet ham en bedre alderdom, end den han lever og har udsigt til.

- Måske tror folk, at jeg godt kan lide mit liv, som det er. Men de tager fejl. Jeg hader at være hjemløs. Men det er, som det er. This is my life, siger han.

Livet som hjemløs førte Henry til flere danske byer, inden han for et par år siden slog sig ned i Fredericia.

- Her er folk mere venlige, end jeg har oplevet i de andre byer, jeg prøvede. Det er som om, der er bedre plads til mig her, siger han på engelsk.

Han forstår dansk, men taler hellere tysk eller engelsk.

Annonce

Hjem efter papirer

Henrys liv som hjemløs begyndte, mens han boede og arbejdede i en bank i Frankrig. Han var blevet skilt og havde allerede gennem perioder af sit liv levet som en friere fugl end de fleste.

Han havde erfaringer med at klare sig med en rygsæk - både fra perioder på landevejen og fra nogle år i den franske fremmedlegion.

- Jeg havde job og embedsbolig i Frankrig, men skulle hjem til Hamborg for at få fornyet nogle papirer, siger Henry, der ville bruge en ferie på projektet.

Hjemløse Henry fortæller selv om sit liv

Henry K. U. Paap er 63 år, tysker og hjemløs i Fredericia. Hans liv har haft både op- og nedture. Og han har oplevet mere end de fleste - og også haft oplevelser, de fleste helst vil være foruden.

I denne artikelserie uden fast rytme fortæller Henry om sit liv. ElboBladet har valgt at gengive fortællingerne med Henrys egne ord, som kun i beskedent omfang er efterprøvet.

I tidligere afsnit har Henry blandt anet fortalt om tabet af sine to sønner og om at kæmpe for den franske fremmedlegion.

Men papirarbejdet trak ud, fordi han havde opholdt sig så længe i udlandet.

- Til sidst kunne min arbejdsgiver ikke vente længere på mig. Så jeg mistede jobbet og dermed også mit hjem, siger han.

Efter lidt forgæves søgen efter husly hos familie eller venner i hans tyske hjemegn besluttede Henry at tage til Flensborg.

- Og da jeg først var dér, kunne jeg ligeså godt tage et smut over grænsen og opleve Danmark. Jeg havde aldrig været i Skandinavien, siger Henry.

Annonce

Århus, Odense og Fredericia

I Danmark mødte Henry en imødekommenhed og åbenhed, han ikke havde oplevet i Tyskland.

- I Danmark trækker folk ikke gardinerne for. Heller ikke i overført betydning. I Danmark kunne folk smile til mig, selvom jeg var hjemløs.

På gåben og cykel fandt Henry til Århus. Her opholdt han sig i omkring to år, men byen var for voldsom, og miljøet blandt hjemløse blev for hårdt.


Jeg hader at være hjemløs. Men det er, som det er. This is my life.

Henry Paap


- Så tog jeg til Odense. Men der var jeg kun en måneds tid. Så kom jeg til Fredericia. Og her tænkte jeg "Wow!" Her siger folk "Hej, Henry" og den slags. Det varmer mit hjerte. Nu har jeg været her i et par år, siger han.

Henry drømmer stadig om en tilværelse med fast bolig og meget gerne også et job. Efterhånden er han dog så helbredsmæssigt presset, at det er svært at tænke i job-baner. For eksempel driller bentøjet - og en venlig sjæl har foræret ham en rollator.

- De fleste i Fredericia smiler og hilser på mig, men der er selvfølgelig også nogen, der siger "han er selv ude om det. Det er hans egen skyld, at han er hjemløs". Og det har de måske ret i: Lige som alle andre har jeg har begået fejl, og jeg har taget forkerte beslutninger. Det er, som det er.

Henry K. U. Paap er hjemløs i Fredericia. Her er han fotograferet for mange år siden til et id-kort. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Skarp pris på Sorento plug-in

Elbobladet

Præstens klumme: Kan den byttes?

Elbobladet

Ugens hund: Rosa jager æbler

Elbobladet

Regler forvirrer: Midtby-butik møder undren fra folk, der tror, den skal holde lukket

Annonce