Annonce
Elbobladet

Tidligere elever vil fejre Musikalakademiets 20 års jubilæum

Martin Skriver var med til at skyde fødselsdagsprojektet i gang. Her ses han i gang med at varme stemmen op til prøver på "Klokkeren fra Notre Dame", mens gulvet fejes. Foto: Peter Friis Autzen
En indsamling blandt tidligere elever betyder, at akademiet fejres med kunstværk.
Annonce

Fredericia: En god skole tager man med sig ud i resten af livet. En god skole gør en forskel for dig - ikke kun fagligt, men også menneskeligt. Sådan en skole er Musicalakademiet i Fredericia ifølge de tidligere elever.

I år kan akademiet fejre 20 års jubilæum. Og det skal fejres, mener eleverne, der har lagt en plan: Et kunstværk af Julien Deiss skal hylde akademiets fortid og samtidig inspirere dets fremtid.

- Vi sad en dag i forbindelse med "Klokkeren fra Notre Dame" og snakkede om akademiets kommende jubilæum. Vi var enige om, at nogen burde markere det. Og så så vi på hinanden og blev enige om, at "nogen" er os, siger Martin Skriver, der afsluttede sin uddannelse på akademiet i 2016.

Søren Bech-Madsen kan godt huske samtalen bag scenen.

- Jeg var på første årgang og lærte den første rektor, Helge Reinhardt, at kende. Han gjorde et fantastisk arbejde. Der burde sgu rejses en statue i Fredericia af den mand. Ved siden af Uffe Steiner, der som borgmester gik forrest i udviklingen af akademiet, siger han.

Der burde sgu rejses en statue af Helge Reinhardt et sted i Fredericia.

Søren Bech-Madsen

Annonce

Alle involveret

Martin og Søren gik straks i gang med at udtænke et projekt - og med at aktivere alle de andre tidligere elever fra akademiet.

- Vi kontaktede de andre og bad dem sende os nogle sætninger, som beskrev skolen og den rektor, der stod i spidsen for akademiet i deres tid. De sætninger er så med til at danne inspiration og grundlag for et kunstværk, som vi har hyret Julien Deiss til at lave, siger Martin.

Den anerkendte billedkunstner bor i København, hvor også Martin Skriver og hans hustru, Lea Palme Skriver (som også er uddannet på akademiet), bor. Julien, Martin og Søren mødtes for at udtænke et nærmere koncept for værket.

- Vi vil ikke afsløre noget, men det skal både hylde fortiden og de tre rektorer, der har været indtil nu - og inspirere fremtiden, fremtidens elever og fremtidens rektor, siger Søren Bech-Madsen.

Værket finansieres ved bidrag fra alle de tidligere elever. Og resten sponsoreres af den musicalbegejstrede Monjasa-direktør Anders Østergaard, der tidligere var formand for Fredericia Teater.

Annonce

Skolen lader dig finde dig selv

Både Martin Skriver og Søren Bech-Madsen har stærke følelser for deres gamle akademi.

- Akademiet var den første skole, hvor jeg rigtig følte mig set. Jeg havde det svært i folkeskolen, hvor lærerne desværre ikke var ret gode. Det gik lidt bedre i gymnasiet, men først på akademiet blev det rigtig godt. Perfekt, faktisk. Jeg var der 24/7 i tre år. Og jeg kan stadig blive ført tilbage dertil, når jeg hører et stykke musik eller møder mennesker. Akademiet er så stor en del af mig, at jeg ikke kunne få det ud, selv hvis jeg ville, siger Martin.

- De tre år på akademiet var en tid, hvor jeg åbnede hjertet og åbenbarede mig selv for første gang. Den slags sætter sig spor. Den Søren, der gik ud af akademiet, var en anden end den Søren, der kom ind, siger Søren Bech-Madsen.

Søren Bech-Madsen og Martin Skriver er gode kolleger og venner. De to gik straks i gang, så snart idéen til en akademi-fejring var udtænkt. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce

Har ændret branchen

Ifølge de to tidligere elever har musicalakademiet i Fredericia været med til at sende hele musical-genren i Danmark mod himlen.

- Da de første elever kom ud efter uddannelsen, var der stort set ingen rigtige musicalskuespillere i Danmark. Der var kun ganske få forestillinger, og rollerne var besat af skuespillere uden musicaluddannelse. I dag er det helt anderledes. Antallet af forestillinger er steget markant, og der er uddannede folk på scenen. På den måde har akademiet været med til at starte en guldalder for dansk musical, siger Martin Skriver.

Fordi akademiet efterhånden har 20 år på bagen, findes der i dag danske, uddannede musicalskuespillere i alle aldersgrupper. Det betyder, at tendensen til at besætte modne roller med ikke-uddannede eller meget unge skuespiller er fortid.

- Nu er der uddannede folk til alle roller - og det højner kvaliteten og oplevelsen af dansk musical, siger Martin.

De to venner glæder sig til at se og præsentere værket, der kan læses mere om her på siden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Elbobladet

Fællessang med afstand

Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Tur til Jelling og Albert i Vejle

Elbobladet

Jung kommer til byen

Elbobladet

Bysbarn viser fotokunst i Trinitatis

Elbobladet

Et liv i broget sammenhæng

Elbobladet

Dobbelt jubilæum i dagplejen

Elbobladet

25 år med malerbøtter og pensler

Annonce