Annonce
Elbobladet

To år har besøget været aflyst - nu er Aputsiaq og kammerater landet

Aputsiaq fylder 11 år den 27. april, og han fejrer den med en tand mindre. Den løse tand røg i en fodboldkamp tirsdag aften, og det vakte kun et kæmpe smil. Foto: Nana Hanghøj
Hvert år i over 60 år har Fredericia afviklet venskabsbesøg i samarbejde med venskabsbyen Ilulissat. I to år har coronaen spændt ben, men nu er 27 børn landet for at være gæster i Fredericia og andre byer de kommende seks-syv uger.

Fredericia: Et islandsk vulkanudbrud kunne ikke forhindre grønlandske børn i at komme på venskabsbesøg i Fredericia for nogle år siden, men en farlig virus kunne. Siden 2019 har det årlige besøg af grønlandske børn været aflyst på grund af corona.

- Min datter skulle have været herned i 2021, men på grund af corona kunne vi ikke gennemføre. Det var hun meget ked af, fortæller Nielsigne Rosbach, som er en af de fire lærere, der denne gang har fulgt to klasser fra Ilussat til Fredericia.

Coronaen spekulerer ingen længere på, for stort set alle venskabsbyens godt 5000 indbyggere fik overstået corona i denne vinter. Også de fleste af det hold på 27 børn, der om et par dage skal ud til værtsfamilier i seks-syv uger.

Annonce

Blandt dem 10-årige Aputsiaq Cortsen, som onsdag fejrer 11 års fødselsdag og kan gøre det med en tand mindre i munden. En løs tand røg ud i kølvandet på en tackling på fodboldbanen tirsdag aften. Det udløste ingen gråd, men til gengæld et kæmpe smil hos den 10-årige.

Første stop er efter traditionen nogle dages lejrtur i Hvidbjerg, hvor formand for grønlandsudvalget John Bech Hansen og hustruen Ann har ansvaret for opholdet.

Gode minder

Flokken på 27 børn i 10-11 års alderen har Nielsigne og tre kolleger fra de to skoler i Ilulissat fulgt til Danmark. For Nielsigne og kollegaen Ane Clasen har det tændt minderne om deres egen tur til Fredericia for henholdsvis 37 og 47 år siden.

- Dengang var vi her i tre måneder. Det var længe, men det var fantastisk. Jeg fik et meget nært forhold til min plejefamilie, som jeg både har besøgt siden og de har besøgt mig. Det gav mig meget i forhold til det danske sprog, fortæller Ane Clasen.

Også Nielsigne har haft genbesøgt den familie i Skærbæk, som hun var værtsfamilie for hende, og hun er sikker på, at også de 27 børn, som denne gang er med på venskabsturen vil knytte stærke bånd.

Nielsigne Rosbach var som skolebarn i 1985 på besøg i Fredericia i tre måneder. Nu er hun lærer på Jørgen Brønlund Skolen i Ilulissat og ledsager 27 børn sammen med tre kolleger. I de seneste år har Fredericia Lillebælt Rotary givet alle deltagere en veludstyret rygsæk til udflugter, og det gælder også i år, hvor præsident for klubben Thorkild Nissen også havde rygsække med til Nielsigne og hendes tre kolleger. Foto: Nana Hanghøj

Mens de to lærere var sikre på at lande hos familier i Fredericia Kommuner, så skal de 27 børn i år indlogeres over hele landet. Nogle i Aalborg, en i Kruså og nogle på Bornholm.

Flokken er i år mindre end de tidligere år, og det skyldes igen situationen med corona.

- Forældrene skulle melde børnene til helt tilbage i efteråret, og der var der stadig usikkerhed om corona. Så det holdt en del tilbage, forklarer Ane Clasen.

De kommende dage drager flokken på udflugt på blandt andet voldanlægget, og alle blev tirsdag udstyret med rygsække, madkasser og vandflasker som gave fra Fredericia Lillebælt Rotary-klub.

Annonce
Elbobladet

På den 2. side: Lyserød eksplosion lige fra morgenstunden

Annonce
Elbobladet

Præstens klumme: Grøn er håbets farve

Annonce
Elbobladet

Vær med til at sikre en god folkeafstemning: Bliv valgtilforordnet

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Du risikerer at blive spurgt: Hvad skal vi sælge Fredericia på til turisterne?

Elbobladet

Nu kan du godt finde mountainbiken frem: Nyt spor for alle indviet

Elbobladet

S-profil i Fredericia er ny mand i spidsen for sosu-skoles bestyrelse

Kultur

Hans blev kaldt nazi-unge og har nu skrevet en bog om barndommen

Elbobladet

Natklub-ejer er stolt efter prisuddeling i Barcelona

Elbobladet

Julie havde en elevtid fuld af prøvelser - nu er hun udnævnt til årets bedste lærling

Elbobladet

Præstens klumme: Da kunstneren blev præst for præsten

Elbobladet

På den 2. side: Skraldespand og some-brydere

Annonce