Annonce
Elbobladet

Tre lækre retter med kastanjer

Spisekastanjer skal opbevares koldt og mørkt ligesom kartofler. Arkivfoto: Alberto Pizzoli/Ritzau Scanpix
Med enkle midler kan du nyde en af efterårets helt store sæsonvarer, og her giver kokken tre bud på kastanjeretter, som går rent ind

Mens bladene falder af træerne, og efterårets gyldne farver træder frem, er det tid at bringe sæsonens ingredienser ind på spisebordet.

Her er spisekastanjer et oplagt indslag, fortæller Christine Bille Nielsen, der er kok og kogebogsforfatter.

- Kastanjer er sådan en sjov nød, som smagsmæssigt passer godt til andre efterårsvarer som æbler, svampe, nødder og græskar.

Annonce

Kend din kastanje

Kastanjen er en nød, men hestekastanjen, som er den mest almindelige i den danske natur, kan ikke spises. I stedet skal man bruge spisekastanjer, der også er kendt som ægte kastanjer. De vokser enkelte steder i Danmark, men langt størstedelen importeres fra Sydeuropa.

Man kan godt plante sine egne spisekastanjer, men der kan gå op til ti år, før de første frugter kan høstes.

Spisekastanjer minder i konsistens om bagte kartofler, når de er tilberedt, og så er der flere ernæringsmæssige gevinster ved den lille, søde nød.

- Det er en delikatesse og et skønt indslag på efterårsmenuen, siger Karina Kyhn Andersen, der er mad- og måltidskonsulent ved Kost og Ernæringsforbundet.

- Den indeholder meget kulhydrat, som bidrager med energi og giver en god mæthed, og så er den rig på kostfibre, hvilket er godt for fordøjelsen, fortæller hun.

Snit et kryds

Den mest almindelige kastanje i Danmark, hestekastanjen, kan ikke spises, og derfor er det som regel nødvendigt at købe sig til de lækre nødder.

Tilberedningen begynder med at snitte et lille kryds i kastanjerne, hvorefter de skal bages i op mod en halv time ved 225 grader, så de åbner sig og nødderne kan pilles ud.

Herefter kan kastanjen indgå efter behov, men det er ikke nødvendigt med store mængder, siger Christine Bille Nielsen.

- Det er ikke meningen, at du skal spise dig mæt i kastanjer. I stedet skal det være sådan en lille "wow"-oplevelse, siger hun og forklarer, at nødden taber cirka halvdelen af sin vægt, når skallen fjernes.

Annonce

1) Svamperisotto med kastanjer

Kastanjer spiller godt i en svamperisotto med løg, hvidløg, selleri og lidt hvidvin.

Man kan også krydre med lidt bacon eller parmaskinke, men ifølge Christine Bille Nielsen er det vigtigt at nøjes med få ingredienser.

- Kastanjen er ikke den kammerat, der råber højest. Den skal have modspil, men der skal ikke være tusind ingredienser, for så forsvinder den lidt.

Kastanjen er ikke den kammerat, der råber højest. Den skal have modspil, men der skal ikke være tusind ingredienser, for så forsvinder den lidt.

Christine Bille Nielsen, kok og kogebogsforfatter
Annonce

2) Helstegt kylling med kastanjer

Du kan også bruge kastanjer til at give din lørdagskylling nyt liv i selskab med græskar og enten figner eller svesker i et stort fad.

- Den er rigtig god. Bare ind i ovnen med skind og hele baduljen, siger Christine Bille Nielsen og fortsætter.

- Den fedme, der er i skindet, når det smelter, spiller rigtig godt sammen med en god håndfuld kastanjer. Kyllingekød er godt, fordi det er stille og roligt og ikke overdøver kastanjerne.

Annonce

3) Lagkage med kastanjecreme

Her kan du få glæde af kastanjerne, hvor de koges og blendes sammen med chokolade til en lækker creme i en klassisk dessertlagkage.

- Det er igen noget ret enkelt, hvor kastanjen rigtig kan komme til sin ret, siger Christine Bille Nielsen.

- Kastanjen spiller rigtig godt med chokolade, så det er et oplagt valg, uddyber hun.

Kokken nævner også mazarintærten, mousse og muffins som alternativer, hvor kastanjecreme med chokolade enten kan blandes i eller bruges som topping.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Elbobladet

Husker du målhundene Jonas og Soffi? Ib fra Snoghøj underholdt til byfester og på landets fodboldstadioner

Annonce
Annonce
Elbobladet

Vikingerne kommer til Fredericia

Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Nyt spisested åbner snart i gågade: Henrik og Kevin vil skabe madoplevelser med hyperlokale råvarer

Elbobladet

Her er ikke plads til ukvemsord og truende adfærd: 3000 mødtes til stor gaming-event

Elbobladet

Rejsecafé om en globetrotterfamilie

Elbobladet

Vendersgades fremtid ligger også i fortiden: Butiksejer efterlyser fredericianernes historier om gågaden

Elbobladet

VW er den største importør

Elbobladet

Præstens klumme: Et hjem til alle

Elbobladet

Livestreaming om pandemier i de sidste 200 år

Elbobladet

Droner boomer i popularitet: Disse regler skal du huske

Elbobladet

Ina og Louise sælger genbrugt kvalitetstøj: De vil inspirere folk til at tænke bæredygtighed ind i hverdagen

Elbobladet

Ugens hund: Jeg skal være jagthund, og jeg kan slet ikke vente

Elbobladet

Nu kan du let kæmpe for den lokale biodiversitet: Få en gratis pose med Fredericia-frø

Elbobladet

Martin vil skabe et unikt fællesskab blandt surfboards og god kaffe: Surfshop lukker op til nye og større lokaler

Elbobladet

På den 2. side: Tågehorn!

Elbobladet

Kendt cykelbutik flytter adresse: Får bedre plads og måske nye kollegaer

Elbobladet

Hvem skal have årets handicappris?

Elbobladet

Fredericia på landkortet: Byrådet satser millioner og går til filmen

Elbobladet

Kageworkshop på biblioteket

Elbobladet

Mæglere har hænderne fulde af skilte: Men færre og færre boliger at købe i Fredericia

Elbobladet

VVS-firma ser stort potentiale i Fredericia: - Ingen opgaver er for små

Elbobladet

Hyundai topper privat salgshitliste

Elbobladet

Sådan skal du lufte ud i vinterhalvåret

Annonce