Annonce
Elbobladet

Tre tip løfter dit hjemmebag til nye højder

Data fra Coop Analyse viser, at danskerne har købt markant flere bageartikler under coronapandemien. Genrefoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Danskerne har taget hjemmebagning og surdej til sig under den årelange nedlukning af samfundet. Fagfolk guider til, hvordan du løfter bagningen til nye højder.

Knap var danskerne sendt i lockdown sidste forår, før de sociale medier flød over med bageopskrifter og surdeje.

Knap et år efter er vi stadigvæk i lockdown, og foråret lader vente på sig.

Derfor kan du oplagt finpudse bageteknikken.

- Et springende punkt, hvor det ofte går galt for nybegynderne, er hævningen, siger Nikolaj Christoffersen, der er bager og konditorfaglærer på Hotel- og Restaurantskolen.

Hæveprocessen afhænger nemlig af flere ting - herunder luftfugtighed og temperatur.

Derfor bruger professionelle bagere et såkaldt raskeskab eller et hæveskab, forklarer Nikolaj Christoffersen.

Den teknik kan du kopiere derhjemme ved at lade dejen hæve i midten af en slukket ovn, hvor du sætter et par glas med kogende vand i bunden.

- Derved hæver du både temperaturen og luftfugtigheden en smule, så gærcellerne får optimale hævebetingelser - og overfladen forbliver fin og smidig uden revner, siger Nikolaj Christoffersen.

Overvej også, hvad du bruger af mel, tilføjer André Spange Nabulsi, der er kok og forfatter til "Eventyrlige Kager" og flere andre kogebøger.

Han slår til lyd for, at begyndere slipper bageglæden løs og bare bruger det, de alligevel har i køkkenskabet.

Annonce

Surdej udfordrer

Men det kan give udfordringer, hvis du forsøger at starte en surdej, som er blevet voldsomt populært under corona.

- Med en surdej forsøger man at starte en vildgæring. Det kan være svært, hvis man bruger en kemisk forarbejdet mel, hvor kornet har været sprøjtet, så man netop har slået mange af mikroorganismerne i ihjel, siger han.

Prøv i stedet at bruge en økologisk, uforarbejdet, stenmalet mel.

Overvej også at udskifte den lyse hvedesurdej med en mørk rugsurdej, selv om de lyse surdeje er blevet enormt populære.

Giv børnene bageglæden fra barnsben

  •  Drop voksenstyringen, slip tøjlerne, og lad ungerne få medbestemmelse.
  •  Når I handler, så lad dem finde og vælge hvedemelet eller æggene - også selv om det ikke lige er den økologiske version, du selv ville have valgt.
  •  Det samme gælder, når I pynter kager og bagværk. Lad ungerne give den gas og være kreative. Den gode "voksensmag" behøver ikke at være rettesnor.
  •  Betragt det som en børnetegning: Hvis den seksårige har tegnet en tiger, krøller du ikke papiret sammen og siger "Nej se, hvordan den rigtigt skal se ud".
  •  På samme måde skal du heller ikke tage livet af bageglæden, selv om barnet pøser kagerne til med blå glasur og cirkuskrymmel.

- De mørke rugsurdeje er på mange måder lettere at holde i live, lettere at holde i gang, og bagetiden er mere fleksibel, siger André Spange Nabulsi.

Samtidig er der få ting, som slår duften af nybagt rugbrød og smagen, når man sætter tænderne i første lune skive med smeltet smør.

- Det hjemmebagte rugbrød med surdej får en fantastiske dybde og mere kompleks smagsprofil end det, man køber i supermarkedet. Samtidig er det sundt og et stykke dansk kulturarv, siger André Spange Nabulsi.

Annonce

Tag ungerne med i køkkenet

Så tag ungerne med i køkkenet, og bag rugbrød.

Rugbrødet kan røres sammen om aftenen, sættes i ovnen om morgenen og være afkølet til frokosttid.

Hvis surdejen er mindre aktiv, lader man bare rugbrødet hæve lidt længere, siger André Spange Nabulsi.

- Det er supernemt. Fra jeg tager surdejen frem, går der måske ti minutter, til det er samlet og hældt i formen. Hvis man bager med børnene, tager det nok lidt længere, men det er stadig et nemt projekt, siger han.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Et øjeblik: Se - en dukselilje

Annonce